Cum este influențat creierul copilului de alimentele pe care le mănânci

Alimentația copilului influențează în cea mai mare măsură dezvoltarea creierului, încă din perioada când acesta se află în uterul mamei și terminând cu vârsta de doi ani. 

Copiii subnutriți – nu acei care nu doresc să mănânce, ci cei care nu primesc cantitatea necesară de calorii și proteine în această perioadă – nu se dezvoltă adecvat, fie din punct de vedere fizic, fie din punct de vedere mintal.

Volumul creierului copiilor care nu sunt hrăniți suficient este mai mic, decât norma, din cauza numărului redus de dendrite formate. Acestea sunt proiecții ramificate ale neuronilor, care transmit impulsurile nervoase primite de la alte celule, către, și de la corpul celular. Tot din lipsa de nutriție are de suferit și procesul de mielinizare - acoperire a fibrelor nervoase cu mielină. Mielina este extrem de importantă, deoarece pierderea stratului de mielină poate însemna apariția unor tulburări fiziologice la nivelul sistemului nervos central și poate provoca apariția unor afecțiuni precum scleroza multiplă (scleroza în plăci). De asemenea, va fi afectată și formarea gliilor, care vor fi mult mai puține decât în mod normal. Gliile sunt celule cerebrale suplimentare care continuă să se formeze după naștere și au funcția de producere a mielinei.

Dezvoltarea inadecvată a creierului este cauza din care copiii care au primit puțini nutrienți atunci când se aflau în uter și după naștere adeseori au simptome de deficiență cognitivă și de comportament, cum ar fi cum ar fi dezvoltarea mai lentă a vorbirii, a motricității, un nivel mai redus de inteligență (IQ) și succese mai modeste în învățătură.

Greutatea la naștere și dimensiunile creierului copilului depind de calitatea  alimentării mamei în timpul sarcinii. După naștere, dezvoltarea creierului depinde semnificativ de calitatea alimentației. Laptele matern oferă cea mai reușită compoziție de substanțe nutritive pentru dezvoltarea creierului, cu condiția că copiii alimentați la sân primesc și suplimente de fier, începând cu vârsta de jumătate de an.

Este important de știut că deficitul de fier duce direct la deficiențe cognitive. Rolul fierului este extrem de important, deoarece el contribuie la menținerea unui număr adecvat de celule roșii care irigă cu oxigen celulele creierului, iar oxigenul, la rândul său, este necesar pentru dezvoltarea creierului.

Din cauza ritmului rapid de mielinizare la începutul vieții, copii au nevoie de o nutriție bogată în grăsimi, care constituie 50 la sută din norma zilnică de calorii până la vârsta de doi ani. Cea mai mare parte de grăsimi este obținută din laptele matern.

 

 

Cuvinte cheie: 
Sursa foto: 
pinterest.com
La Inceput