Ce îi face pe oameni fericiți la locul de muncă, potrivit științei

Într-o perioadă în care oamenii caută noi teritorii de explorat, mulți se gândesc și mai mult la ce tip de muncă pare semnificativ. La urma urmei, dacă ai un loc de muncă cu normă întreagă, atunci îți petreci o parte semnificativă de timp la serviciu, gândindu-te la el și/sau la naveta către și de la birou. Drept urmare, este firesc să îți dorești să fii fericit și mulțumit de munca pe care o faci.

FERICIRE VERSUS SATISFACȚIE

Pentru a începe să vorbim despre fericire la locul de muncă, merită să facem distincție între satisfacția generală față de muncă și fericirea ta de moment. S-ar putea să îți iubești meseria și să te simți complet mulțumit de cariera ta, însă să ai în continuare momente la serviciu în care nu ești fericit sau să nu te bucuri de ceea ce faci.

Satisfacția este o stare pe termen lung, în timp ce fericirea este ceva care se întâmplă în momentul de față.

Studiile care explorează ceea ce îi face pe oameni mulțumiți, de obicei, îi întreabă pe despre satisfacția lor generală și apoi raportează diferențele dintre răspunsurile lor la anumite aspecte ale jobului. Studiile care privesc fericirea de moment se concentrează pe anumite evenimente. În cazul acestor studii, oamenii sunt întrebați, în anumite momente ale zilei, ce fac și despre emoțiile pozitive sau negative pe care le trăiesc pe parcursul zilei.

CE TE SATISFACE LA LOCUL DE MUNCĂ?

Există diferite situații care prezic satisfacția oamenilor referitor la munca lor. Una se concentrează pe măsura în care aceștia își văd profesia ca pe o chemare sau o vocație. O chemare este o slujbă care servește unei cauze, care are mai mult impact asupra societății decât doar sarcinile specifice. Oferă un beneficiu altora și conectează sarcinile zilnice la o temă mai semnificativă. Oamenii care își văd munca ca pe o chemare sunt mai mulțumiți de locurile lor de muncă decât cei care nu o fac.

S-ar putea să vedeți munca ca pe o chemare numai dacă aveți un loc de muncă la nivel înalt într-o organizație sau lucrați la o organizație nonprofit, dar nu este cazul. Oricine simte că munca lor este conectată la un scop mai larg poate experimenta activitatea ca o chemare, indiferent de sarcinile specifice pe care le necesită jobul.

O a doua abordare se bazează pe un cadru numit „Teoria caracteristicilor locului de muncă”. Ideea aici este că există cinci dimensiuni ale jobului care probabil îți vor crește satisfacția față de munca ta. Acestea sunt:

-Munca necesită o varietate de abilități și activități, iar tu îndeplinești multe sarcini.

-Lucrezi la mai multe subiecte odată, mai degrabă decât să lucrezi doar la o mică bucată a puzzle-ului.

-Postul are o semnificație mai largă (care se referă la „orientarea către apelare” pe care tocmai am descris-o).

-Ai libertatea de a-ți face munca fără micro-management sau supraveghere semnificativă.

-Primești feedback frecvent și în timp util, dacă eforturile tale au succes.

-Cu cât jobul tău prezintă mai mult aceste caracteristici, cu atât vei fi mai mulțumit de munca ta.

CE EVENIMENTE TE FAC FERICIT ZI DE ZI?

Indiferent dacă îți găsești munca satisfăcătoare, ce spune știința despre fericirea ta de moment pe măsură ce trece ziua?

Unele studii se uită doar la cantitatea de plăcere pe care oamenii o primesc din activitățile pe care le desfășoară. Astfel de studii sugerează că dintre toate lucrurile pe care le fac oamenii în timpul zilei, singurul lucru care îi bucură mai puțin este naveta la serviciu. De asemenea, oamenii se bucură de timpul petrecut cu colegii și șefii mai puțin decât se bucură de timpul petrecut cu prietenii și familia.

Dar, cu siguranță există evenimente la lucru care te fac fericit. Evident, succesele te fac fericit. Finalizarea unui proiect, închiderea unei vânzări sau contribuția cu o idee grozavă te face să te simți bine în acel moment. 

Sursa foto: 
Florin Badea
La Inceput