Cât timp ar trebui să acordăm micului dejun ca să fim sănătoși

Cât timp ar trebui să acordăm micului dejun, care este ora potrivită și ce alimente ar trebui să consumăm ca să fim sănătoși? Sau de ce dejunul este atât de important pentru organismul nostru?

Să începem cu faptul că dejunul controlează emanarea hormonului cortizol, care este cunoscut și ca „hormonul stresului”. Odată cu trezirea organismului, atunci când toate procesele încep să funcționeze, cortizolul începe să funcționeze și el. Și doar un dejun consistent și sănătos poate scade nivelul acestuia până la un nivel adecvat.

Când sărim peste micul dejun, nivelul „hormonului stresului” începe să crească. În consecință, la scurt timp vom simți întărirea sentimentului de foame, dar și iritabilitate pe parcursul zilei. Atunci, însă, când sărim peste micul dejun în mod regulat, trebuie să ne așteptăm la probleme de digestie, dar și probabilitatea de a adăuga în greutate, mai ales în zona abdomenului.

În același timp, trebuie să remarcăm și faptul că din cauza nivelului ridicat de cortizol dimineața, „hormonul de sațietate", cunoscut de asemenea sub numele de leptina, funcționează perfect. Așadar este dificil să mâncăm prea mult la micul dejun, organismul ne va da de înțeles imediat că este plin. Nu uitați nici de faptul că imediat după trezire nivelul glucozei în sânge și de glicogen din ficat este scăzut. Iar pentru a spori nivelul lor, dar și pentru o bună funcționare a creierului și a întregului organism, trebuie să ne alimentăm dimineața corect.

Gustos sau sănătos?

O farfurie plină cu clătite cu lapte condensat sau vafe cu cremă de frișcă arată foarte atractiv, nu? Aceste delicii, însă, conțin o cantitate prea mare de zahăr.

După un astfel de meniu organismul începe să secrete insulină pentru ca să scadă brusc nivelul zahărului din sânge, ceea ce va duce în mod inevitabil la scăderea energiei chiar la scurt timp după masă. Astfel, ne vom simți obosiți începând cu ora 9 dimineața. Prin urmare, vom cădea capcană unui cerc vicios: pentru a căpăta energie vom bea cafea cu zahăr, nivelul zahărului în sânge va crește, organismul îl va stopa, ne vom simți obosiți și totul se va repeta.

Atunci apare întrebarea, cum să ne alimentăm corect și gustos dimineața ca să ne simțim bine până la prânz și să nu adăugăm kilograme în plus? Nutriționistul Eve Kalinik ne sfătuiește în cele ce urmează cum să ne începem ziua corect.

1. Oferiți micului dejun timp

Un croasant cu o cafea înghițită din fugă, un sandwich consumat în drum spre metrou, o farfurie de cereale la birou, vă sună cunoscut? Încercați, totuși, să rezervați măcar 20 de minute pentru micul dejun. Iar în timp ce mâncați, lăsați știrile și televizorul. Mestecați alimentele minuțios și încercați să vă faceți planuri pentru ziua de urmează. Astfel mâncarea va fi absorbită mai bine fără graba care împiedică acest proces. De asemenea, încercați să mâncați în primele două ore de la trezire.

Atunci când doriți să luați micul dejun cu prietenii sau partenerii de afaceri în oraș, ar fi bine să consumați un păhar cu apă cu lămâie înainte să ieșiți din casă, astfel veți contribui la începerea procesului de digestie.

2. Includeți proteinele în meniu

Proteinele sunt foarte importante pentru organismul nostru, căci anume proteinele ne oferă energia necesară pe parcursul zilei. De aceea ar trebui să le includem zilnic în meniul micului dejun.

Alimentul ideal pentru prima masă - sunt ouăle. Ele sunt bogate în aminoacizi, acizi grași și vitaminele A, B12 și D. Dacă ați decis să preparați o omletă sau ochiuri, cel mai bine ar fi să folosiți ulei de măsline sau cocos.

Rețeta unui dejun ideal? Toast din pâine de secară, avocado, o felie de somon, brânză de capră sau vaci, roșii și un ou fiert. Acest mic dejun vă va oferi sațietate, în același timp nu veți simți greutate sau moleșeală.

3. Fiți atenți la fulgii de ovăz

Fiți precauți la pliculețele cu fulgii de ovăz „sănătoase” care se vând în supermarketuri. De multe ori evităm să citim etichetele, iar ceea ce trece pe lângă ochii noștri este că aceste pliculețe conțin foarte mult zahăr. De asemenea, pe etichete putem citi și despre adaosurile de siropuri, dar și stafidele sau fructele uscate, care tot nu sunt lipsite de zahăr. Dacă doriți un dejun ușor, cel mai bine ar fi să gătiți fulgi de ovăz cu miere și nuci, iar în timpul verii ați putea adăuga și fructe de pădure proaspete.

Sursa foto: 
stirileprotv.ro
Sursa: 
La Inceput