Cum calculăm de câte calorii avem nevoie pe parcursul unei zile

Atunci când ne dorim foarte tare să slăbim, prima decizie pe care o luăm este să reducem consumul de calorii. Aceasta nu este cea mai bună soluție, mai ales dacă nu știm de câte calorii are nevoie organismul nostru de fapt pentru a funcționa eficient și cât trebuie să reducem pentru a nu-i dăuna. O formulă special concepută în acest sens soluționează dilema celor care își doresc să afle de câte calorii are nevoie organismul lor pe parcursul unei zile.

Formula Harris - Benedict, cunoscută și ca principiul Harris - Benedict este utilizată pentru a estima care este rata metabolismului bazal a unei persoane (RMB). RMB a unei persoane este înmulțită cu un alt număr care reprezintă nivelul de activitate fizică.

Numărul rezultat este aportul zilnic de calorii recomandat unei persoane pentru ca să-și mențină greutatea.

Așadar, rata metabolismului bazal în repaus total poate fi calculată aftfel:

RMB a femeilor = 655 +(9,5 x G )+(1,8 x H ) - (4,7 x V)

RMB bărbaților  = 66+(13,7 x G)+(5 x H) - (6,8 x V)

G - greutatea în kilograme 

H - înălțimea în centimetri

V - vârsta în ani

După ce ați calculat RMB, puteți calcula necesarul caloric, în funcție de activitatea zilnică, folosind ecuația Harris-Benedict. Dacă aveți un stil de viață sedentar, adică faceți puține exerciții sau deloc cerințele de calorii sunt RMB x 1.2. Pentru un stil de viață puțin activ, adică faceți exerciții ușoare nu mai mult de trei ori pe săptămână, atunci necesarul rezultă din RMB x 1,375. În cazul în care modul de viață este moderat activ, atunci RMB va fi multiplicat cu 1.55. Pentru un stil de viață activ, ceea ce presupune exerciții intensive de șase sau șapte ori pe săptămână, rata metabolismului bazal va fi multiplicat cu 1.725. În cazul celor ce adoptă un mod de viață foarte activ cerința zilnică de calorii este RMB x 1.9.

Această ecuație are și limitări. Acesta nu ia în considerare nivelul de masă musculară în raport cu cea de grăsime. Spre exemplu o persoană care are mai mulți mușchi decât grăsime are nevoie de mai multe calorii, chiar și atunci când este în repaos.

 

Sursa foto: 
pinterest.com
La Inceput