Dacă te-ai confruntat cândva cu depunerea grăsimii pe burtă, probabil te-ai întrebat de ce aceasta poate avea diferite forme și de ce factori depinde acest proces. Este bine să știi că studiindu-ți forma burții poți afla exact de ce apare ea și să faci schimbarea exactă de care ai nevoie. Deși în majoritatea cazurilor de vină este stilul de viață, uneori este nevoie să faci și alte schimbări. Află în continuare care sunt cele mai frecvente forme ale burții, de ce grăsimea se depune anume în acest mod și cum poți scăpa de ea.
Tipul #1: Burta „de stres”
Acest tip de burtă este asociat cu încordarea psiho-emoțională pronunțată, provocată de exces de cortizol (hormonul stresului) din sânge. În perioadele stresante sinteza cortizolului în sânge se mărește, ceea ce determină acumularea grăsimii în jurul burții, dându-i un aspect „lăsat”. Atât femeile, cât și bărbații pot depista acumularea grăsimii în jurul abdomenului, dacă sunt expuși în mod constant unui nivel înalt de stres. Pe lângă aceasta, își pot face apariția și alte simptome, precum oboseala, durerile de spate, nervozitatea, memoria slabă și problemele de somn.
Cum înțelegi că ai o burtă „de stres”: burta ta arată de parcă a căzut spre picioare și este tare la palpare, știi că ești extrem de stresat în viața cotidiană, ești anxios, experimentezi frecvent o dificultate de concentrare și pofta accentuată pentru alimentele sărate.
Cum scapi de acest tip de burtă:
- Nici regimurile restrictive, nici suprasolicitarea la sală nu te vor ajuta. Este necesar doar să dormi bine, să te odihnești mai des și să înveți cum să îți monitorizezi nivelul de stres.
- Cu toate acestea, regimul alimentar necesită, totuși, modificări. Evită fast-foodul și alimentele procesate, ai grijă la poftele pentru sărat și dulce. Pentru aceasta, consumă un dejun nutritiv, bogat în proteine.
- Limitează și consumul de cofeină și optează pentru produsele bogate în magneziu, precum semințele de dovleac, migdalele, spanacul, nucile caju, cartofii cu coajă, cerealele integrale și soia.
Tipul #2: Burta „hormonală”
Dezechilibrul hormonal îți poate sabota toate încercările de a scăpa de grăsimea excesivă de pe corp. Este vorba de nivelul înalt al estrogenilor asociat cu o patologie a glandei tiroide, care îți poate determina depozitarea grăsimii nu doar pe burtă, dar și pe întregul corp, precum gât, umeri sau picioare.
De asemenea, și insuficiența estrogenilor provocată de menopauză provoacă acumularea grăsimii în jurul burții, „mutând-o” de la șolduri spre regiunea buricului.
Femeile care suferă de sindromul polichistic ovarian au un nivel înalt al testosteronului în sânge, ceea ce determină acumularea grăsimii în jurul taliei și al coapselor. Această situație poate provoca, de asemenea, rezistența la insulină, determinând poftele pentru produsele procesate și zahăr, ceea ce provoacă mărirea abdomenului în volum.
În cazul bărbaților, cei care au un nivel mic de testosteron din sânge pot avea un metabolism mai lent, determinând acumularea grăsimii în jurul burții.
Cum înțelegi că ai o burtă „hormonală”: grăsimea se acumulează în jurul taliei și pe suprafața burții, dar își face apariția și în partea de jos a corpului, pe coapse. Pe lângă aceasta, pot apare durerile de cap, mâinile și picioarele pot fi reci din cauza circulației proaste a sângelui, poate cădea părul, pielea brațelor este lipsită de tonus, iar unghiile sunt fragile.
Cum scapi de acest tip de burtă:
- Deși ai tentația să alegi produsele rafinate, din făină albă și cu adaos de zahăr, pentru a scăpa de excesul de grăsime, este cazul să le eviți din meniul zilnic;
- În schimb, optează pentru grăsimile sănătoase, bogate în acizii grași omega 3 (pește și alte produse de mare, nuci și semințe, alge marine) și omega 6 (nuci, ulei de floarea soarelui, seminte de dovleac și de floarea soarelui, ulei de avocado, ouă);
- Mărește aportul de fibre alimentare – din fructe, legume, cereale integrale, nuci și semințe;
- Practică exerciții ușoare sau meditații, acestea te vor ajuta să micșorezi nivelul de stres.
Tipul #3: Burta balonată
Ai observat că atunci când te trezești dimineața burta îți este plată, iar peste zi se mărește în dimensiuni și nu dispare cu niciun fel de regim restrictiv sau efort fizic? Se întâmplă din cauza acumulării de gaze, intoleranțe sau alergii alimentare, dezechilibrul microflorei intestinale sau o digestie îngreunată.
Astfel, după ce ai mâncat s-ar putea să te simți balonat sau să observi nereguli cu scaunul – fie constipație, fie diaree. Este cazul să analizezi, dacă nu ai o intoleranță la gluten, o insuficiență de fibre sau o problemă de digestie a vreunui aliment.
Cum înțelegi că ai o burtă balonată: Dacă mâinile și picioarele tale sunt subțiri, iar burta este proeminentă, s-ar putea să ai această problemă.
Cum scapi de acest tip de burtă:
- Fii atent la ceea ce consumi și la reacțiile corpului tău. Elimină produsele care îți provoacă neplăceri și vezi ce zice corpul tău. Îți va fi util să notezi totul ce consumi într-un jurnal, pentru a nu omite din întâmplare un produs alimentar;
- Evită să iei mese rare și voluminoase. Optează pentru cele frecvente, cu un volum mai mic. Evită fast-food-ul, băuturile dulci și pe cele carbogazoase;
- Ia probiotice pentru a regla microflora intestinală;
- Consumă multă apă pe parcursul zilei pentru a favoriza digestia;
- Încearcă exercițiile de respirație prin care să respiri cu diafragma;
- Mărește cantitatea de fibre consumate, printr-un aport mai mare de fructe, legume și cereale integrale.
Tipul #4 Burta „de bere”
Cunoscută și drept „colac de salvare”, acest tip de burtă apare pentru că berea, vinul și alte băuturi alcoolice împiedică organismul să descompună alimentele într-un mod corespunzător sau împiedică ficatul să ardă grăsimi. De asemenea, alcoolul este de-a dreptul „o bombă calorică”.
Cum înțelegi că ai o burtă „de bere”: atunci când te așezi, burta rămâne nemișcată, odihnindu-se în poală. În plus, se întâmplă să ai dureri de spate și pofte exagerate pentru alimente dulci.
Cum scapi de acest tip de burtă:
- Evită alcoolul sau servește tipurile „ușoare” ale acestuia;
- Nu uita să exersezi;
- Consumă mai multe fructe, legume și proteine slabe.
Tipul #5 Burta „de mamă”
Acest tip de abdomen se poate menține la scurt timp după ce ai născut, însă nu pentru o perioadă prea îndelungată. Dacă ai reușit să scapi de greutatea acumulată în timpul nașterii, iar burta ta încă mai arată de parcă ești însărcinată, s-ar putea să fie vorba de o afecțiune denumită „diastasis recti”. Aceasta semnifică separarea mușchilor de-a lungul liniei mijlocii a abdomenului cauzată de întinderea prea mare a acestora.
Cum înțelegi că ai o burtă „de mamă”: ai scăpat de greutatea acumulată în sarcină, dar burta ta seamănă cu cea din timpul sarcinii.
Cum scapi de acest tip de burtă:
- Nu exersa în exces, făcând așezări și abdomene, deoarece acestea ar putea accentua afecțiunea;
- Mergi la medic, dacă se asociază și simptome de dureri stomacale, de spate sau în abdomenul inferior;
- Exercițiile ideale sunt mersul și cele pentru întărirea mușchilor pelvisului;
- În cazuri mai complicate poate fi necesară intervenția chirurgicală.
Indiferent de tipul de burtă, scapă de ea cât mai curând posibil, întrucât aceasta ar putea determina apariția unor boli serioase, perecum diabetul zaharat, bolile de inimă sau cancerul. Nu ezita să discuți cu un specialist planul alimentar și exercițiile care ți se potrivesc cel mai bine.
Sănătate Să Aveți!
tiphero.com, betterme.world, happyway.com.au