În Moldova, ieri, s-au împlinit doi ani de când a fost pornită campania de imunizare împotriva Covid-19. O campanie, care ne dădea speranțe că o dată vaccinați, vom fi mai protejați împotriva noului coronavirus Sars-Cov-2.
Obiectivul îndrăzneț al autorităților era ca până la finele lui 2021 să aibă 70% la sută din populația eligibilă vaccinată, pentru a putea obține protecție colectivă împotriva infecției. La doi ani distanță, cifrele oficiale arată că doar 30% dintre moldoveni sunt complet imunizați, deci nici măcar jumătate. Riscurile de infectare rămân la fel de înalte, chiar dacă ultima variantă mutantă, Omicron, e suportat de mulți dintre oameni mai ușor și în ultimele săptămâni cazurile sunt în descreștere, ieri fiind înregistrate 734 de îmbolnăviri.
Acum, pentru că țara vecină e atrasă într-un război teribil de către Federați Rusă, sute de mii de ucraineni pleacă, refugiindu-se inclusiv în Republica Moldova. În asemenea situații, explică specialiștii în sănătate publică, riscurile pentru sănătate devin și mai multe, și mai pronunțate.
Fluxul mare de imigranți, plasarea lor în spații comune, creșterea densității populației precum și vremea favorabilă pentru răspândirea diferitor infecții transmise prin aer face mult mai vulnerabilă prevenirea lor. De aceea, îndemnul specialiștilor e să fim în continuare vigilenți – să purtăm mască, să ne spălăm pe mâini, să păstrăm distanța socială, să ne imunizăm, deoarece Covid-19 nu a dispărut.
Medicul epidemiolog, Alina Druc, explică într-un nou episod al Campaniei „Ia-ți un booster de știință. Informăm, nu înțepăm”, de ce e important să nu ne relaxăm.
Sănătate INFO