De ce unii reacționează mai pronunțat la vaccinul COVID-19, iar alții deloc. Explicațiile specialiștilor

Majoritatea vaccinurilor au un șir de reacții adverse, iar cel împotriva COVID-19 nu este o excepție. Cei care și-au administrat vaccinul au fost asigurați că durerea în locul injectării, oboseala, durerile de cap, febra sau greața și voma sunt semne sigure că vaccinul funcționează. Această afirmație îi lasă nedumeriți pe cei care nu au avut asemenea reacții adverse în urma vaccinării: înseamnă oare acest fapt că sistemul imun nu a funcționat în cazul lor? Îți povestim în continuare dacă este adevărat sau nu și care sunt explicațiile specialiștilor.

De ce reacționăm în mod diferit la vaccinuri?

Sistemul imun uman poate reacționa în diverse moduri, iar unii oameni experimentează semne fizice mai pronunțate decât ceilalți.

Potrivit platformei naționale vaccinare.gov.md, din cele aproape 352 mii de doze de vaccin împotriva COVID-19 administrate, 53 au provocat reacții adverse moderate, 1212 – reacții adverse ușoare.

Potrivit specialiștilor în imunologie, persoanele reacționează într-un mod diferit la vaccinuri din cauza unui șir de factori, precum:

- starea de sănătate;

- vârsta;

- sexul;

- imunitatea pre-existentă;

- genetica;

- stilul de alimentație;

- mediul înconjurător;

- utilizarea medicamentelor anti-inflamatoare.

Află care sunt reacțiile adverse față de fiecare vaccin care ajunge în Moldova. 

Vârsta. Potrivit specialiștilor în boli infecțioase, reacțiile adverse post-vaccinale sunt puternic asociate cu vârsta. Cu cât mai înaintată este aceasta, cu atât mai mare este probabilitatea că reacțiile adverse nu vor fi pronunțate sau vor lipsi.

Sexul. Potrivit unui studiu american, 79% din reacțiile adverse raportate au fost din partea femeilor. Această diferență ar fi cauzată de testosteron, hormonul masculin care se află în cantități mai mari în organismul bărbaților comparativ cu cel al femeilor. Acesta poate diminua inflamația și, respectiv, toate reacțiile adverse asociate acesteia.

Particularitățile individuale. O altă explicație este că sistemul imun al fiecărei persoane are propriile reacții la medicamente, alimente, mirosuri sau alte substanțe care pătrund în organism. Este și cazul vaccinurilor: unele persoane reacționează mai pronunțat, iar altele – mai moderat.

Majoritatea vaccinurilor care sunt în prezent administrate populației conțin proteina „spike” care se află pe suprafața noului coronavirus. Anume aceasta, pătrunzând în organism în timpul administrării vaccinului, mimează invazia virusurilor și determină sistemul imun să reacționeze. O parte a sistemului imun, denumită imunitate înnăscută, răspunde aproape imediat la invazia acestei proteine în organism. Aceasta lansează un atac împotriva ei prin declanșarea inflamației, semnele principale ale căreia sunt febra și durerea.

Astfel, imunitatea înnăscută este responsabilă de reacțiile adverse post-vaccinale pe care le experimentăm.

Ulterior, este obținută imunitatea de lungă durată, prin activarea altei ramuri a imunității, a celei adaptive. Aceasta este declanșată cu ajutorul componentelor imune înnăscute, iar drept rezultat sunt generați anticorpii și celulele T care ne protejează împotriva infecției în cazul în care ne expunem acesteia repetat.

Imunitatea adaptivă, din contra, nu determină apariția inflamației, deși poate contribui considerabil la aceasta.

În cazul unor persoane, inflamația generată de ambele părți componente ale imunității este una exagerată și se manifestă în calitate de reacții adverse. În cazul altora, însă, aceasta nu ajunge la nivelul la care ar putea provoca efecte vizibile.

Cu toate acestea, deși există particularități individuale, vaccinurile sunt eficiente în orice caz, chair și atunci când reacțiile adverse lipsesc.

Timpul administrării. Unele cercetări concluzionează că și partea zilei în care este efectuat vaccinul, de exemplu cel anti-gripal, poate afecta modul în care sistemul imun reacționează la acesta.

Infecția suportată. În plus, persoanele care au suportat anterior infecția COVID-19 au tendința să suporte mai greu vaccinul împotriva noului coronavirus.

Imunitatea pre-existentă.  În cazul persoanelor care au imunitatea compromisă (de exemplu, cei infectați cu HIV) există, de asemenea, un șir de confuzii cu privire la eficacitatea vaccinului. Cu toate acestea, specialiștii accentuează că preparatul este eficient în cazul lor. Ei pot produce anticorpi într-un tempo mai lent și într-o cantitate mai mică, însă vaccinul le va oferi un anumit nivel de protecție. Astfel, ei pot avea mai puține reacții adverse post-vaccinale, însă aceasta nu înseamnă că vaccinul nu lucrează.

Utilizarea medicamentelor anti-inflamatoare. Persoanele care suferă de maladii inflamatorii cronice, asemenea artritei reumatoide, boala inflamatorie a intestinului, scleroza multiplă și administrează medicamente imunosupresoare, pot experimenta mai puține reacții adverse din cauza răspunsului imun amortizat. În plus, acestea pot produce mai puțini anticorpi, însă aceștia nu sunt inexistenți.

Dr. Chris Thompson, specialist în imunologie și asistent universitar la specialitatea biologie în cadrul Universității din Maryland, SUA, accentuează că reacția specifică a organismului la vaccin este cauzată de diferențele înnăscute în structura biochimică, mediul și istoria personală a fiecăruia.

Date științifice existente

Studiile clinice realizate pentru a testa reacțiile experimentate în urma administrării vaccinului Pfizer au demonstrat că 50% din participanți nu au experimentat nicio reacție adversă , în timp ce 90% din persoane au dezvoltat, totuși, o imunitate durabilă.

Concluziile producătorilor vaccinului Moderna sunt că reacțiile adverse post-vaccinale sunt experimentate de o persoană din zece, însă 95% de persoane care îl administrează obțin o imunitate durabilă împotriva noului coronavirus.

Ce ai putea face și ce să eviți după ce îți iei ambele doze de vaccin împotriva COVID-19. 

Important

Dacă faci parte din categoria persoanelor care nu au suportat reacții adverse în urma administrării vaccinului COVID-19, acest fapt nu semnifică o lipsă a protecției împotriva noului coronavirus.

Chiar dacă febra, durerile musculare, oboseala, indispoziția sau greața sunt semne că vaccinul funcționează, lipsa acestor reacții nu înseamnă că preparatul nu este eficient.

În cadrul studiilor clinice realizate de Pfizer și Moderna, o bună parte din participanți nu a experimentat nicio reacție adversă, deși în urma măsurării nivelului de anticorpi, peste 90% din aceste persoane erau protejate împotriva noului coronavirus.

Astfel, dacă urmează să te vaccinezi sau ai făcut-o deja, este bine să cunoști că reacțiile adverse nu sunt un indicator al eficienței vaccinului, ci doar a particularităților individuale. Dacă acestea lipsesc, nu înseamnă că vaccinul nu te va proteja împotriva noului coronavirus. Din contra, ești la fel de protejat ca și persoanele care au experimentat reacții adverse pronunțate.

Sănătate să aveți!

Sursa foto: 
who.int
Sursa: 

healthline.com, theconversation.com, health.com, vaccinare.gov.md

La Inceput