A patra doză de vaccin antiCOVID: este nevoie de ea? Are nevoie de ea toată lumea? Explicăm în acest articol

În timp ce unele țări se pregătesc să introducă în schema de vaccinare anti COVID a patra doză, pentru a stimula răspunsul imun, datele sugerează că aceasta nu este neapărat necesară pentru toată lumea.

Pe măsură ce pandemia continuă fără un sfârșit clar în vederea circulației SARS-CoV-2, unele țări fie au recomandat, fie au în vedere să lanseze o a patra doză de COVID-19 pentru a stimula imunitatea în scădere.

Deoarece unii tocmai au primit a treia doză, poate fi prea devreme pentru a spune cu siguranță dacă este necesară sau nu o a patra doză și pentru ce parte a populației.

Ce ne spun datele de până acum?

Protecția persoanelor în vârstă

Țări precum SUA, Marea Britanie și Australia recomandă a patra doză pentru persoanele care sunt imunodeprimate. Israelul a devenit prima țară care a administrat o a patra doză pe scară largă în ianuarie, când a aprobat administrarea unei a patra doze de vaccin BNT162b2 (Pfizer-BioNTech) persoanelor cu vârsta de 60 de ani sau mai mult, precum și populațiilor cu risc ridicat al sănătății. De asemenea, și pentru îngrijitori, dacă au trecut mai mult de patru luni de la a treia doză.

Acum, există date de la peste un milion de oameni privind eficiența celei de-a patra doze în prevenirea infecțiilor și a bolilor severe pentru diferite categorii de populație. Un studiu publicat în The New England Journal of Medicine, realizat pe 1,2 milioane de oameni cu vârsta de 60 de ani și mai mult, arată că rata COVID-19 sever la o lună după a patra doză a fost de 3,5 ori mai mică decât cea din grupul cu trei doze.

Niciun beneficiu pentru lucrătorii din domeniul sănătății

Cu toate acestea, un studiu separat pe lucrători tineri și sănătoși din domeniul sănătății nu a arătat același beneficiu. Dintre cei 1.050 de lucrători din domeniul sănătății eligibili înscriși în cohorta Sheba HCW COVID-19, 154 au primit a patra doză de Pfizer-BioNTech și 120 au primit vaccinul Moderna.

Cercetătorii au văzut că vaccinul a declanșat un răspuns imun robust – atât anticorpii IgG, cât și anticorpii neutralizanți au fost crescuți de nouă sau zece ori – și nu au existat evenimente adverse majore.

Citește și - Vaccinuri COVID-19: care sunt diferențele dintre preparatele produse de Pfizer și Moderna

Cu toate acestea, când a fost vorba despre infecții, a existat o mică diferență între grupuri. În grupul de control, care nu a primit o a patra doză, 25% au fost infectați, comparativ cu 18,3% din grupul cu a patra doză Pfizer-BioNTech și 20,7% din grupul Moderna. Eficacitatea vaccinului împotriva oricărei infecții cu SARS-CoV-2 a fost de 30% pentru a patra doză de Pfizer-BioNTech și de 11% pentru Moderna.

Acest lucru indică, spun oamenii de știință, că o „a patra vaccinare a tinerilor lucrători din domeniul sănătății sănătoși poate avea doar beneficii marginale”.

Creșterea răspunsurilor la cei imunodeprimați

Doctorul Michelle Willicombe, de la departamentul de imunologie al Colegiului Imperial din Londra, conduce un studiu din Marea Britanie pentru a analiza răspunsul imun la persoanele care sunt imunosuprimate.

Dr. Willicombe a declarat pentru British Medical Journal că datele arată că „unii pacienți imunocompromiși nu fac niciun răspuns sau răspunsuri inadecvate în comparație cu controalele sănătoase după trei doze, așa că au nevoie de patru doze pentru a obține chiar ceva detectabil”.

Cuvinte cheie: 
Sursa foto: 
istockphotos.com/imagine simbol
Sursa: 
La Inceput