Vaccinarea gravidelor împotriva Covid-19: În ce trimestru e recomandată și ce beneficii are

Vaccinul anti-COVID este recomandat în sarcină. Imunizarea este cea mai indicată metodă de protecție împotriva riscurilor asociate infecției COVID-19, atât în cazul gravidei, cât și în cazul fătului. La fel, imunizarea scade riscul spitalizărilor cu forme grave de boală și a nașterii premature.

Vaccinurile anti-COVID-19, cât de sigure sunt pentru gravide și bebeluși?

SUA, unde au fost imunizate peste 160.000 de femei gravide, a folosit, în mare parte, vaccinuri ARNmesager și anume Pfizer-BioNTech și Moderna. Acestea sunt considerate sigure și recomandate în această țară pentru vaccinarea femeilor însărcinate.

Tendința de imunizare a femeilor însărcinate se observă și în Marea Britanie unde peste 82.000 de gravide au primit cel puțin o doză de vaccin împotriva COVID-19.

Menționăm totuși că, primele cercetări clinice care au demonstrat că vaccinurile anti-COVID-19 sunt sigure și eficiente, nu au inclus în studii și femeile însărcinate așa cum preparatele nu au fost testate atunci pe gravide. Însă, cercetările mai recente au demonstrat că femeile însărcinate, care au fost imunizate, au dezvoltat anticorpi împotriva COVID-19, ceea ce sugerează că vaccinul este eficient chiar dacă e administrat în timpul sarcinii. La fel, cercetările mai recente constată că reacțiile adverse ușoare sunt practic aceleași atât la femeile gravide, cât și la cele care nu poartă o sarcină.

Vom preciza că vaccinurile anti-COVID nu sunt vaccinuri „vii” și prin urmare nu pot provoca infecția COVID-19 nici la gravidă, nici la făt. Și în general, preparatele care conțin virusuri vii nu pot fi folosite în sarcină, dacă prezintă risc pentru dezvoltarea copilului. În schimb, este dovedit că vaccinurile „ne-vii”, omorâte sau atenuate, sunt inofensive pentru gravide. Un exemplu ar fi vaccinurile utilizate în imunizarea împotriva gripei.

Vaccinuri împotriva COVID-19: reacțiile adverse pentru fiecare ser care ajunge în Moldova

Mai mult, cercetările au demonstrat că anticorpii care se formează în urma vaccinării traversează placenta și ajută la întărirea imunității anti-COVID la făt. Acest lucru este deosebit de important în condițiile în care se cunoaște că infecția cu noul coronavirus în timpul sarcinii poate cauza forme grave de boală, mai cu seamă dacă aceasta se întâmplă în trimestrul trei de sarcină.

Vaccinul anti-COVID poate provoca avort spontan sau decesul fătului?

„Yellow Card scheme” condusă de „Medicines and Healthcare Products Regulatory Agency (MHRA)” este un sistem din Marea Britanie care monitorizează informațiile privind problemele de siguranță, cum ar fi reacțiile adverse la medicamente și dispozitive medicale, inclusiv vaccinuri.

Prin urmare, MHRA informează că numărul de avorturi spontane raportate nu este atât de mare în comparație cu numărul de femei gravide care au fost vaccinate împotriva COVID-19 și în comparație cu numărul de avorturi spontane care se înregistrau în Marea Britanie până la pandemie. Este un fapt dovedit de statisticile locale.

Specialiștii susțin că nu există niciun argument care să admită că vreun vaccin anti-COVID-19 folosit în Marea Britanie sau că reacțiile adverse la aceste preparate ar putea crește riscul de avort spontan sau decesul fătului. În plus, se constată în baza altor șase cercetări desfășurate în întreaga lume că, frecvența avorturilor spontane la gravide vaccinate anti-COVID este aceeași ca și frecvența avorturilor spontane în rândul celorlalte femei însărcinate.

Avantajele vaccinări anti-COVID în sarcină

Mai bine de jumătate dintre gravidele infectate cu COVID-19 nu manifestă simptome, spun specialiștii. Însă, unele gravide pot dezvolta forme severe de boală cu risc pentru viață, mai cu seamă dacă acestea suferă de comorbidități. Riscurile cresc odată ce crește termenul sarcinii.

Reabilitarea post-COVID 19: cum și în ce condiții trebuie realizată. Sfaturi utile pentru cei care au suportat infecția

S-a constata că riscul ca femeia să nască prematur se dublează în caz de infecție COVID-19. Cercetările recente au demonstrat că femeile însărcinate care au fost testate pozitiv la COVID-19 au prezentat risc mai sporit ca în momentul nașterii să dezvolte pre-eclampsie sau să aibă nevoie de cezariană de urgență.

Beneficiile vaccinării:

Când în sarcină se poate administra un vaccin anti-COVID?

Vaccinul este considerat sigur și eficient în orice etapă a sarcinii. Nu există dovezi care să demonstreze că ar fi necesară evitarea imunizării în primele 12 săptămâni de graviditate. Specialiștii din Marea Britanie sugerează că o doză de vaccin deja oferă o bună protecție pentru gravidă împotriva noului coronavirus. Însă, în condițiile în care varianta Delta devine tot mai răspândită, pentru asigurarea imunității e necesară și doza doi de vaccin care se administrează la distanță de 8 săptămâni.

Primele simptome COVID-19 la copii. Cum se manifestă boala

Concluzie: Decizia dacă să vă vaccinați în timpul sarcinii rămâne alegerea Dvs. Imunizarea însă rămâne cea mai recomandată metodă de prevenire a riscurilor în caz de infecție cu COVID-19. Asigurați-vă că v-ați informat suficient despre vaccin, iar în cazul în care apar întrebări, nu ezitați să le adresați medicului de familie sau obstetricianului.

Sănătate Să Aveți!

Sursa foto: 
www.canva.com
La Inceput