Ce teste de sânge trebuie să faci pentru a afla dacă suferi sau nu de diabet zaharat. Care și când este indicat

Diabetul zaharat, indiferent de tipul acestuia – 1, 2 sau gestațional (apărut în sarcină), poate fi depistat de către medic după interpretarea analizelor de sânge. Pe lângă măsurarea clasică a zahărului în sânge pe nemâncate, acesta îți poate indica testul hemoglabinei glicate sau testul de toleranță orală la glucoză. Află în continuare ce reprezintă fiecare dintre acestea, care este mai eficient și când este cazul să-l faci pe unul sau pe celălalt.

Mai întâi de toate – ce este diabetul zaharat?

Diabetul zaharat este boala care afectează capacitatea organismului de a produce sau de a utiliza eficient insulina (hormonul secretat de pancreas care determină mobilizarea zahărului din sânge în celule sau în rezervele de grăsime). Drept urmare, în sânge se acumulează o cantitate exagerată de zahăr (zahărul din sânge crește peste limita stabilită).

În timp, dacă nu este ținut sub control, diabetul zaharat provoacă un șir de simptome, precum:

Cu cât mai curând va fi depistat diabetul zaharat, cu atât mai mult timp vei avea la dispoziție pentru a-ți schimba deprinderile alimentare și a stopa evoluția acestei boli.

Cine trebuie să efectueaze testele de sânge pentru a depista existența diabetului zaharat?

În primele etape diabetul zaharat poate trece silențios, fără vreun simptom manifest. Poți decide să faci testele de sânge dacă experimentezi unele dintre simptomele:

 • Ai o sete necontrolată;
 • Ești obosit mai mereu;
 • Ești foarte flămând, chiar după ce ai mâncat;
 • Ai vederea încețășată;
 • Te urinezi mai mult decât de obicei;
 • Ai răni pe corp care nu se vindecă.

Cu toate acestea, Asociația Americană a Diabetului recomandă efectuarea testelor de sânge pentru a depista prezența diabetului în cazul persoanelor care NU au simptome, dar care sunt supraponderali (au un surplus de kilograme) sau se încadrează în următoarele categorii:

De asemenea, testele pentru depistarea diabetului se recomandă a fiefectuate în mod regulat și de persoanele trecute de 45 de ani.

Testele recomandate pentru diagnosticarea diabetului zaharat

Pentru diabetul zaharat de tip 1 și 2

Pentru a diagnostica diabetul, medicii indică cel mai frecvent realizarea testului glucozei din sânge (glicemia bazală) sau testul hemoglobinei glicate (HBA1C). În unele cazuri, medicul ar putea indica și realizarea glicemiei bazale random, la întâmplare, într-un anumit interval al zilei, indiferent dacă a mâncat sau nu pacientul.

Pentru diabetul gestațional (în sarcină)

De obicei, femeilor însărcinate le este indicat testul de toleranță orală la glucoză și testul de screening al glucozei.

În continuare, vă explicăm ce presupune fiecare test menționat mai sus:

Testul glucozei în sânge (glicemia bazală)

Acest test măsoară nivelul de zahăr în sânge într-un anumit moment. De obicei, acesta se efectuează de dimineață, pe nemâncate, după un repaos alimentar de 8-12 ore. Înainte de efectuare este permis consumul apei plate, neîndulcite.

Rezultatele semnifică:

 • Norma: mai puțin de 100 mg/dL (mai puțin de 5,55 mmol/l);
 • Prediabet: 100-125 mg/dL (5,55-6,93 mmol/l);
 • Diabet: peste 126 mg/dL (peste 7 mmol/l).

Testul glucozei random (glicemia bazală random, la întâmplare)

Acesta se efectuează în orice moment al zilei, indiferent când, ce și cât a mâncat pacientul. Rezultatul care este egal sau mai mare decât 200 mg/dL (11,1 mmol/l), indică la prezența diabetului zaharat.

Testul hemoglobinei glicate (HBA1C)

Acest test este unul frecvent utilizat pentru diagnosticarea diabetului și este mult mai informativ decât glicemia bazală, deoarece demonstrează nivelul glucozei din sânge în timp, nu doar în acest moment. Mai mult de atât, pentru efectuarea lui nu este nevoie să te înfometezi.

De fapt, acesta măsoară câtă glucoză s-a legat de celulele roșii de sânge pe parcursul ultimelor 2-3 luni. Se întâmplă pentru că, în medie, celulele roșii trăiesc în jur de 3 luni în corp, după care sunt distruse în splină, iar alte celule roșii sunt formate.

Pentru efectuarea testului, îți va fi recoltată doar o mică cantitate de sânge, iar rezultatul va fi măsurat în procente:

 • Normal: mai puțin de 6,7%;
 • Prediabet: între 5,7 și 6,4%;
 • Diabet: mai mult sau egal cu 6,5%.

Testul de screening al glucozei

Acesta măsoară zahărul din sânge în momentul în care decizi să te testezi. Se efectuează, de obicei, în al doilea și al treilea trimestru de sarcină pentru a depista prezența diabetului gestațional. Pentru aceasta, vei bea un lichid care conține glucoză, iar apoi, peste o oră de la aceasta va fi măsurat nivelul de zahăr în sânge.

Rezultatul normal este constituit din 140 mg/dL (7,7 mmol/l) sau mai puțin. În cazul în care cifra este mai mare, vei avea nevoie să faci testul de toleranță orală la glucoză.

Testul de toleranță orală la glucoză

Testul se indică cel mai frecvent femeilor însărcinate pentru a depista dacă suferă sau nu de diabet gestațional, dar poate fi realizat și în cazul pacienților ai căror glicemie bazală este peste normă și care au un membru al familiei apropiat care a suferit de diabet zaharat.

Pentru aceasta se va colecta sângele pe nemâncate, apoi se va consuma o băutură dulce (75 grame de glucoză). Ulterior, peste o ora, apoi peste două de la consumul băuturii dulci va fi măsurată iar glicemia, care va indica cât de bine face față organismul încărcăturii mari de glucoză.

Astfel, în cazul acestui test, zahărul din sânge va fi măsurat de trei ori:

 • pe nemancate (norma < 92 mg/dl sau <5,1 mmol/l);
 • la o ora (normal <180 mg/dl sau 9,99 mmol/l);
 • la doua ore dupa ingestia de 75 g glucoza (normal <153 mg/dl sau 8,5 mmol/l).

Conform Asociatiei Americane de Diabet (ADA), se consideră că femeia suferă de  diabet de sarcină (gestațional) dacă cel puțin una din cele trei glicemii este mai mare sau egală în comparație cu pragul stabilit.

Femeile însărcinate care au un risc mare pentru a dezvolta diabet zaharat trebuie să își efectueze un test al glicemiei la prima vizită la medic pentru a verifica dacă deja suferă de diabet zaharat. Diabetul zaharat de sarcină (gestațional) are loc cel mai frecvent în al doilea și al treilea trimestru de sarcină.

Ulterior, după ce ai născut și ai avut diabet zaharat în sarcină, ar trebui să te testezi nu mai târziu de 12 săptămâni după naștere pentru a verifica dacă ai sau nu diabet zaharat de tip 2.

Sănătate să aveți!

Sursa foto: 
diabetes.co.uk
Sursa: 

healthline.com, reginamaria.ro, cdc.gov

La Inceput