Electrocardiograma – ce este, cum se efectuează și când este indicată

Electrocardiograma este cea mai frecventă investigație care monitorizează funcția inimii, este nedureroasă și depistează problemele care afectează funcția electrică a inimii. Află în continuare ce presupune aceasta, cum se efectuează, când se indică și cum pot fi interpretate rezultatele ei.

Ce este electrocardiograma?

Electrocardiograma, cunoscută și drept ECG sau EKG este un test simplu utilizat pentru verificarea ritmului inimii și a activității electrice a acesteia. Fiecare bătaie a inimii este declanșată de un semnal electric care este generat în partea de sus a inimii și se deplasează în cea de jos. Patologiile inimii afectează, de cele mai multe ori, activitatea electrică a inimii.

Când este indicată efectuarea electrocardiogramei?

Medicul îți poate indica efectuarea electrocardiogramei dacă experimentezi simptomele:

- Dureri în piept;

- Dificultăți de respirație;

- Oboseală sau slăbiciune;

- Palpitații cardiace;

- Senzația că bătăile inimii nu sunt regulate;

- Depistarea sunetelor neobișnuite atunci când medicul ascultă inima.

EKG-ul va ajuta medicul să depisteze cauza simptomelor și să prescrie tratamentul necesar. În cazul în care ai 50 de ani sau mai mult sau un istoric familial al bolilor de inimă, medicul îți va prescrie efectuarea electrocardiogramei pentru a soluționa simptomele timpurii ale bolii.

Investigația poate ajuta la depistarea:

- Aritmiilor cardiace – atunci când inima bate prea rar, prea rapid sau neregulat;

- Bolii coronariene a inimii – blocarea sau întreruperea alimentării inimii din cauza depunerii de grăsime pe arterele coronariene (plăcuțelor de ateroscleroză);

- Infarctului miocardic – blocarea bruscă a suplinirii cu sânge a mușchiului inimii;

- Cardiomiopatiei – îngroșarea sau mărirea pereților inimii.

Mai multe electrocardiograme pot fi realizate pe parcursul timpului pentru a monitoriza starea persoanei care a fost deja diagnosticată cu o patologie a inimii sau din cauza administrării medicamentelor care ar putea afecta potențial funcția inimii.

Cum este efectuată electrocardiograma?

EKG-ul este o procedură rapidă, ușoară și nedureroasă. După ce te culci în poziția orizontală, asistentul medical sau medicul va aplica gel special în anumite puncte ale brațelor, picioarelor și a pieptului, apoi va fixa 12-15 electrozi în acele regiuni. Uneori va fi nevoie de ras anumite zone pentru a asigura un contact bun al electrozilor cu pielea.

Electrozii sunt atașați la cablurile electrice care sunt conectate la mașina EKG. Pe parcursul testului va fi nevoie să stai culcat pe spate, nemișcat atâta timp cât mașina înregistrează activitatea electrică a inimii și o înregistrează pe un grafic. Nu discuta în timpul procedurii și stai liniștit, nemișcat.

După procedură electrozii vor fi eliminați. Întreaga procedură durează aproximativ 10 minute.

Tipurile de EKG

Există 3 tipuri de electrocardiogramă:

- ECG de repaus: se efectuează în poziție orizontală, atunci când ești culcat confortabil și se indică atunci când simptomele au loc într-un mod neașteptat, în episoade.

- EKG de stres/de exerciții: efectuat atunci când mergi pe bicicletă sau pe banda de alergat și se va indica dacă simptomele experimentate sunt determinate de activitatea fizică;

- EKG de ambulatoriu: electrozii sunt conectați la un aparat mic portabil pe care îl porți la talie, astfel încât activitatea inimii să fie monitorizată pe parcursul unei sau a mai multor zile.

Tipul de electrocardiogramă indicat va depinde de simptomele și de patologia cardiacă suspectată.

Procedura implică riscuri?

Riscurile procedurii sunt minore și foarte rare. În zona aplicării electrozilor pielea se poate înroși, însă acest fenomen se rezolvă de la sine, fără administrarea tratamentului.

Cei care parcurg EKG de stres pot avea un risc mai mare pentru infarctul miocardic, dar din cauza efortului fizic, nu a EKG-ului.

EKG doar monitorizează activitatea inimii. Acesta nu emite nici un tip de electricitate și este absolut sigur.

Cum să te pregătești de electrocardiogramă?

Evită să bei apă rece sau să exersezi înainte de investigație. Apa rece poate provoca modificări ale ritmului electric înregistrat de aparat. Exercițiile fizice pot mări frecvența bătăilor cardiace și modifica rezultatele testului.

Interpretarea rezultatelor EKG

Dacă EKG va demonstra rezultate normale, medicul nu îți va indica nici un tratament, doar va monitoriza starea de sănătate. În caz contrar, medicul îți va explica motivul apariției modificărilor pe electrocardiogramă și îți va indica tratamentul corespunzător.

Sănătate să aveți!

Sursa foto: 
scoalapacientilor.ro
Sursa: 

nhs.uk, healthline.com

La Inceput