Cardiopatia ischemică – ce este, de ce apare, cum să o recunoști și când să apelezi după ajutor medical

Cardiopatia ischemică, cunoscută și drept boală coronariană, reprezintă o afecțiune în care fluxul sanguin spre inimă este redus din cauza blocării totale sau parțiale a arterelor ce îl asigură. Potrivit datelor Agenției Naționale pentru Sănătate Publică, bolile cardiovasculare sunt cauza principală a deceselor în Republica Moldova, constituind 58,5% din mortalitatea totală în anul 2019.  Din cele 21.514 persoane decedate în același an din cauza bolilor cardiovasculare, cea mai mare proporție, 51,6 % (11.091 persoane),  a fost cauzată de cardiopatia ischemică. Deoarece această boală se situează în topul cauzelor deceselor în țara noastră, ți-am pregătit în continuare un șir de informații despre ce este mai exact cardiopatia ischemică, de ce apare, care sunt factorii de risc, ce semne manifestă și cum să intervii rapid pentru a preveni consecințele ei.

Ce este cardiopatia ischemică sau boala coronariană și de ce apare?

Dacă ar fi să comparăm arterele coronariene (care aprovizionează inima cu sânge) cu un sistem de tuburi, acestea pot fi blocate sau îngustate, iar drept consecință sângele nu ajunge la mușchii inimii. Drept rezultat, acesta nu primește suficient sânge și oxigen pentru a funcționa. Deși blocarea poate fi produsă de un tromb (cheag de sânge) sau o constrângere a arterelor, cel mai frecvent este vorba de ateroscleroză sau depunerea plăcuțelor de colesterol pe pereții vaselor de sânge. Prezența acestor plăcuțe mărește considerabil riscul formării trombilor în vasele de sânge.

Ateroscleroza se poate petrece în orice regiune a corpului și poate produce un șir de simptome care diferă de la un organ la altul. Dacă sunt afectate arterele care aprovizionează creierul cu sânge, atunci se poate petrece un accident vascular cerebral (AVC). Dacă sunt afectate arterele care aprovizionează picioarele, pot apărea dificultăți de mers. În cazul blocării arterelor care aprovizionează inima cu sânge, poate apare angina pectorală (dureri în piept) sau infarctul miocardic (atacul de cord).

Care este diferența dintre angina pectorală și infarctul miocardic?

Angina pectorală (durerile în piept). Atunci când arterele coronariene sunt îngustate sever, iar circulația de sânge este redusă cu 75%, simptomele secundare ale acestui eveniment tind să apară din cauza insuficienței de oxigen care ajunge la celulele miocardului (mușchiul inimii). Această insuficiență de oxigen se manifestă de obicei prin dureri în piept care cresc în intensitate atunci când se realizează un anumit efort fizic. Dacă ischemia este ușoară sau de scurtă durată, celulele miocardului pot să se restabilească.

Infarctul miocardic (atacul de cord). Dacă insuficiența de oxigen este mai severă sau de lungă durată, o parte dintre celulele inimii pot să moară, fenomen cunoscut drept necroză a miocardului sau infarct miocardic. Deși simptomele sunt asemănătoare, în cazul infarctului miocardic acestea sunt mai intense, de o durată mai îndelungată.

Tipurile anginei pectorale

Se deosebesc două tipuri ale anginei pectorale:

- Angina pectorală stabilă. În cazul acesteia durerile în piept sunt cronice și apar în mod regulat, în urma unui efort fizic și nu se schimbă de la o lună la alta. În timp ce cardiopatia ischemică necesită, de obicei, întreaga atenție a specialistului, angina pectorală stabilă este mai puțin serioasă și poate fi tratată eficient cu ajutorul medicamentelor.

- Sindromul coronarian acut. Acesta corespunde cu episoadele neregulate ale durerii în piept care apar pe neașteptate, în timpul repaosului, iar durerile sunt mai intense sau apar după un efort minim. Acest tip este mai periculos decât angina pectorală stabilă și implică tratament intensiv și internare în spital.

Care sunt simptomele cardiopatiei ischemice?

În cazul blocării arterelor coronariene celulele care formează mușchiul inimii suferă un aport redus de oxigen și de nutrienți, care se manifestă prin dureri în piept.

Dureri în piept. Durerile care caracterizează frecvent cardiopatia ischemică sunt caracterizate drept o constrângere în piept care pot iradia ocazional în regiunea gâtului, maxilarului, brațelor (în special în cel stâng) și spate. Uneori acesta este acompaniat de dificultăți de respirație, amețeli, transpirații reci, greață și vomă, palpitații cardiace, ba chiar pierderi ale cunoștinței.

Important! Simptomele nu sunt la fel de caracteristice în cazul femeilor, vârstnicilor și persoanelor cu diabet zaharat. În unele cazuri acestea se pot reduce la dureri în abdomenul superior sau la dificultățile de respirație.

Dacă experimentezi dureri sau deranj în zona pieptului, chiar dacă celelalte simptome nu sunt prezente, nu ezita să te adresezi medicului cât mai curând posibil.

Dificultăți de respirație (dispnee). Inima este slăbită și nu poate pompa eficient sângele în tot corpul. Prin urmare, sângele staționează în plămâni și îi umple cu lichid, determinând o îngreunare a respirației. Acest simptom este unul dintre cele mai grave, care demonstrează că infarctul (angina pectorală) este sever.

Palpitațiile cardiace. Pacienții observă bătăi puternice și neregulate de inimă care apar drept urmare a apariției aritmiei cardiace. Acestea pot genera un puls rapid și senzație de „fluturare” în piept.

Transpirații, greață și vomă. Aceste simptome pot apare împreună sau separat.  De fapt, ele sunt provocate de răspunsul corpului, în special al sistemul nervos la ischemia mușchiului cardiac, care este, de altfel, o leziune gravă.

Pierderea cunoștinței este cauzată de problemele conducerii semnalului electric al inimii sau de prezența aritmiilor severe din cauza pierderii capacității inimii de a pompa sângele (stop cardiac).

Când să te adresezi după ajutor medical?

Este obligatoriu să mergi la medic în cazul în care experimentezi dureri în torace de orice gen și este esențial să identifici infarctul miocardic cât mai curând posibil. Atunci când o arteră coronariană este blocată, celulele inimii decedează din cauza insuficienței de oxigen. Deci, timpul este esențial pentru deblocarea arterei cât mai curând posibil și salvarea a cât mai multe celule ale inimii.

În cazul durerilor pronunțate în piept, apelează de urgență serviciul 112 și solicită ajutor medical. Nu opta pentru transportul public sau personal – cea mai rapidă cale de a ajunge la spital este să aștepți ambulanța.

Important! Nu urca în niciun caz la volan, deoarece vei pune în pericol atât viața proprie, cât și a șoferilor și a pietonilor din jur.

Unele persoane resimt dureri variabile în piept, atunci când își schimbă poziția. De obicei, acestea nu sunt conectate cu bolile de inimă. Cu toate acestea, apelează la medic atunci când apar dubii cu privire la durerile pe care le experimentezi.

Sănătate să aveți!

Sursa foto: 
revistainterativa.org
Sursa: 

ncbi.nlm.nih.gov, clinicbarcelona.org

La Inceput