Boala EVALI – ce este și cum afectează fumătorii în contextul COVID-19

Boala EVALI reprezintă vătămările pulmonare asociate cu consumul de țigarete electronice și de vaping. Aceasta a fost pentru prima dată menționată în revista The Lancet, primul caz de acest gen fiind raportat de Centrul American de Control și Prevenire a Bolilor (CDC) în luna august 2019. Deși în acest moment CDC nu mai furnizează date despre aceste cazuri, care au fost 2.807 și au generat 68 de decese până în februarie 2020, autoritățile își manifestă îngrijorarea cu privire la ele în contextul pandemiei actuale. Află în continuare care sunt cauzele apariției bolii EVALI și de ce aceasta necesită o atenție deosebită în contextul pandemiei COVID-19.

De ce apare boala EVALI?

Pentru a înțelege mai bine de ce apare această afecțiune este necesar să înțelegem cum funcționează o țigaretă electronică.

Țigaretele electronice funcționează prin încălzirea unui lichid pentru a produce un aerosol pe care utilizatorii îl inhalează în plămâni. Lichidul poate conține: uleiuri de nicotină, tetrahidrocanabinol (THC), canabinoizi (CBD) și alte substanțe, arome și aditivi. THC este compusul psihoactiv al marijuanei.

Printre aditivi se află și acetatul de vitamina E. De obicei, acesta nu provoacă daune, atunci când este ingerat ca supliment alimentar sau când este aplicat pe piele. Cu toate acestea, cercetările anterioare sugerează că atunci când acetatul de vitamina E este inhalat, acesta poate interfera cu funcționarea normală a plămânilor. Anume el și se consideră drept cauză principală a apariției bolii EVALI.

De ce această boală trezește multiple îngrijorări în contextul pandemiei actuale?

Studiile actuale relevă faptul că utilizatorii de țigarete electronice au un risc mult mai mare de a fi diagnosticați cu noul coronavirus comparativ cu nefumătorii. Un studiu populațional publicat pe 11 august 2020 a anchetat 4.351 de adolescenți și tineri cu vârste cuprinse între 13 și 24 de ani. Acesta a constatat că utilizatorii de țigarete electronice au avut un risc de infectare cu COVID-19 de 5 ori mai mare, iar cei care au utilizat tutunul în tandem cu țigările electronice – un risc de 7 ori mai mare comparativ cu nefumătorii.

Tinerii sunt mai expuși riscului bolii EVALI

Aceste rezultate sunt alarmante în special în cazul tinerilor și adolescenților. La nivel național, studiul Global Youth Tobacco Survey (GYTS) realizat în 2019 de Agenția Națională pentru Sănătate Publică a relevat că 12,7% dintre elevi (cu vârsta între 13 și 15 ani), 16,8% băieți și 8,4% fete foloseau țigări electronice.

În prezent se atestă o creștere a popularității țigărilor electronice în rândul adolescenților, în mare parte din cauza apariției podurilor – a unei generații de dispozitive de vaporizare a nicotinei care au dimensiuni mici și sunt ușor de transportat. Acestea au o concentrație mai înaltă a nicotinei, iar eticheta acestora induc consumatorii în eroare, întrucât ei consideră că inhalează produse lipsite de nicotină.

Se consideră că tinerii au un risc mai scăzut de dezvoltare a bolii COVID-19 în comparație cu persoanele mai în vârstă. Cu toate acestea, trebuie depuse toate eforturile posibile pentru a preveni vapingul în rândul tinerilor și a populației susceptibile. În prezent, mai multe localități din SUA impun restricții pentru vânzarea țigărilor electronice cu aromatizatori.

Este necesară acordarea ajutorului tinerilor care sunt consumatori de țigarete electronice, iar implicarea părinților și a medicilor de familie este imperativă pentru a oferi sprijin tinerilor care sunt consumatori de aceste produse.

Metodă alternativă „mai sănătoasă”?

Cu toate că vapingul și țigaretele electronice sunt recomandate și considerate drept o metodă alternativă „sănătoasă” pentru consumatorii de țigarete tradiționale, directorul Institutului Global pentru Tobacco Control, Joanna Cohen, atenționează că vapingul este dăunător. Și iată de ce:

- Propilen glicolul și glicerina vegetală care stă la baza lichidelor din țigarete electronice nu sunt considerate periculoase la ingerare, însă nu se cunosc efectele acestora la inhalare.

- Potrivit părerii chirurgilor din SUA, nicotina din țigaretele electronice poate vătăma creierul în creștere.

- Nu există date despre siguranța inhalării aromelor pe bază chimică însă unele ingrediente utilizate ca aromatizatori sunt periculoase în mod clar și evident.

- Un alt factor alarmant este cantitatea și diversitatea de produse chimice utilizate în lichidele pentru vaping, luând în considerare că nu există încă reglementări pentru conținuturi și contaminații prezenți în dispozitivele de vaporizat.

Recomandările autorităților

Produsele pentru țigări electronice sau vaping (care conțin nicotină sau THC) nu trebuie utilizate niciodată de tineri, adulții tineri sau femeile însărcinate.

- Adulții care nu sunt consumatori de produse din tutun nu trebuie să înceapă să folosească produse de vaping sau țigarete electronice.

- Adulții care utilizează produse ca țigaretele electronice, care conțin nicotină sau dispozitivile de vaping ca alternativă la țigări, nu ar trebui să revină la fumat; ar trebui să cântărească toate informațiile disponibile și să ia în considerare utilizarea medicamentelor pentru renunțarea la fumat. Dacă aleg să folosească țigările electronice ca alternativă la țigări, ar trebui să treacă complet de la țigări clasice la cele electronice și să nu practice pentru o perioadă utilizarea dublă a ambelor produse pentru că aceasta întârzie renunțarea completă la fumat. De asemenea, ar fi bine să contacteze profesioniștii din domeniul sănătății, dacă au nevoie de ajutor pentru a renunța la produsele din tutun, inclusiv țigările electronice, precum și dacă au îngrijorări cu privire la EVALI.

- Acetatul de vitamina E nu trebuie adăugat în niciun produs pentru țigări electronice;

- Utilizarea THC (tetrahidrocanabinol) a fost asociată cu o gamă largă de efecte asupra sănătății, în special cu utilizarea frecventă prelungită. Cel mai bun mod de a evita efectele potențial dăunătoare este să nu folosiți țigările electronice care conțin THC.

Sănătate să aveți!

Sursa foto: 
bussinessinsider.com
Sursa: 

pas.md

La Inceput