Cine sunt mai contagioși - simptomaticii sau asimptomaticii. Ce au stabilit studiile

Persoanele infectate cu noul coronavirus care nu prezintă simptome ale bolii, denumite și asimptomatice  sunt o sursă potențială importantă a răspândirii virusului într-o comunitate. Cu toate acestea, în acest moment puțină informație este disponibilă cu privire la infecțiozitate și importanța epidemiologică a persoanelor care nu prezintă simptome ale bolii. Iată ce se știe până acum despre asta și care sunt concluziile ultimelor studii medicale.

O strategie din Singapore

Strategia de testare a populației la noul coronavirus aplicată în Singapore este concepută pentru a detecta infecția atât la persoanele simptomatice, cât și la cele asimptomatice. Pentru aceasta sunt aplicate mai multe metode. Spre exemplu, lucrătorii din diferite industrii (precum construcție, industria maritimă, cea de procesare a materiilor prime) sunt testați de rutină o dată pe săptămână sau o dată la două săptămâni, iar toate contactele apropiate ale celor testați pozitiv cu noul coronavirus sunt atent monitorizate.

Toate cazurile de COVID-19 depistate merită atenția publicului, indiferent dacă manifestă sau nu simptome. Această atenție ar include monitorizarea contactelor și izolarea obligatorie a acestora.

Un contact apropiat este definit drept persoana care s-a aflat la o distanță mai mică de 2 metri de persoana infectată cel puțin 30 de minute (sau mai puțin, dacă este vorba de locațiile cu risc sporit).

La finalul izolării toate contactele sunt testate prin metoda RT-PCR și pot reveni la viața socială doar după ce testul efectuat este unul negativ. Testul la anticorpi COVID-19 este realizat și el în cazul persoanelor infectate, dar doar pentru a depista durata infecției și pentru a sprijini investigațiile epidemiologice și eforturile de izolare.

Deoarece încărcătura virală COVID-19 este de obicei mai mare înainte ca persoana să devină seropozitivă (înainte să fie posibilă depistarea anticorpilor în sânge) decât după, se consideră că persoanele seronegative (care nu au încă anticorpi în sânge) sunt mai infecțioase decât cazurile seropozitive.

Esența studiului

Un studiu publicat recent în revista medicală The Lancet a avut drept scop depistarea contagiozității celor infectați cu noul coronavirus pe baza simptomelor experimentate și a statutului serologic al acestora. În studiu au fost incluse persoanele care au stat în izolare în perioada 1 august – 11 octombrie 2020 și au fost în contact apropiat cu persoanele infectate, dar și au realizat testul serologic drept o parte din evaluarea statutului COVID-19 al acestora.

Contactele apropiate care locuiau în căminele lucrătorilor imigranți au fost excluse din această analiză, deoarece mediul lor de viață era diferit din punct de vedere contextual de contactele apropiate ale comunității băștinașe și pentru că existau provocări separate în identificarea cazurilor și a contactelor strânse ale acestora în cămine.

Rezultatele studiului

În studiu au fost incluse 628 de persoane testate pozitiv la noul coronavirus și 3.790 de persoane care au fost în contact apropiat cu cei infectați și au rămas în izolare la domiciliu. În medie 2% (89 persoane) din contacte (3.790 persoane) s-au îmbolnăvit de COVID-19 în izolare. Dintre aceste 89 persoane, 50 (56%) au fost izolate din cauza unei forme asimptomatice, iar 39 (44%) – din cauza unei forme simptomatice a bolii.

43 dintre contacte (48%) au avut un statut seronegativ la izolare (nu aveau anticorpi), în timp ce 46 (52%) – statut seropozitiv (aveau anticorpi împotriva noului coronavirus).

Efectuând calculele comparative pentru infecțiozitatea persoanelor simptomatice și a celor asimptomatice cercetătorii au constatat că incidența (cazurile noi de îmbolnăvire de COVID-19) noului coronavirus în rândul contactelor apropiate este  de 3,85 ori mai mare, dacă sursa de infectare a avut simptome ale bolii decât cea care a fost asimptomatică.

Aceste rezultate sugerează că persoanele asimptomatice sunt infecțioase, însă mai puțin decât persoanele care manifestă simptome ale infectării cu noul coronavirus.

De asemenea, cercetătorii au identificat că proporția contactelor apropiate care s-au infectat nu depinde de starea serologică (prezența anticorpilor în sânge) a persoanei bolnave cu care au fost în contact. Un motiv pentru această observație ar putea fi faptul că persoanele care contactează apropiat tind să trăiască sau să lucreze cu persoana infectată și sunt expuse din cauza contactului lor regulat cu o persoană care a fost infecțioasă înainte de a deveni seropozitivă (înainte de a avea anticorpi în sânge).

Studiile viitoare ar trebui să exploreze relația dintre încărcătura virusului în organismul persoanei infectate și transmiterea acestuia.

Cu toate acestea, concluziile studiului sugerează că acolo unde resursele o permit, urmărirea contactelor ar trebui să depisteze în mod activ persoanele cu forma asimptomatică a COVID-19, deoarece acestea pot fi o sursă importantă de transmitere a infecției. Acest obiectiv ar putea fi inclus în unele politici naționale de limitare a cazurilor și a transmiterii virusului SARS-CoV-2.

Sursa foto: 
health.com
Sursa: 

thelancet.com

La Inceput