COVID-19: ce este forma îndelungată a bolii și de ce o treime dintre pacienți o experimentează

Un studiu recent a constatat că 32% dintre persoanele testate pozitiv la COVID-19 au înregistrat cel puțin un simptom al bolii după 6 săptămâni de la efectuarea acestuia. Cele mai frecvente simptome, pe care le-au avut o perioadă mai lungă de timp au fost oboseala, dispneea, pierderea gustului și a mirosului. Află în continuare de ce simptomele rămân o perioadă mai îndelungată de timp, în ce cazuri și despre ce studiu este vorba.

Simptomele, în funcție de forma bolii

Persoanele cu o formă mai ușoară de COVID-19 s-au restabilit, de obicei, în 2-3 săptămâni de la debutul simptomelor. Cu toate acestea, majoritatea pacienților care au trecut prin infecția COVID-19 au raportat simptome mai slabe, care au durat săptămâni sau luni în șir, afecțiune denumită „formă îndelungată a COVID-19”. Simptomele cel mai frecvent înregistrate au fost dispneea, tusea, palpitațiile cardiace, intoleranța la efort, oboseala, dificultatea de concentrare și gândirea încețoșată.

În plus, cei care nu au fost diagnosticați în mod oficial cu COVID-19 (efectuând testul) au întâmpinat dificultăți atunci când au trebuit să le explice medicilor că trec printr-o formă îndelungată de COVID-19.

Fenomenul pare să fie mai frecvent întâlnit în cazul persoanelor care au dezvoltat o formă mai gravă a infecției.

Un studiu realizat pe un lot de pacienți spitalizați, în Italia, a constatat că 87,4% dintre aceștia au raportat că au avut cel puțin un simptom – fie dispnee sau oboseală pe parcursul a două luni după externare.

Cu toate acestea, printre pacienții care au trecut prin forme medii de infecție, prevalența acestor simptome a rămas neclară. Datele preluate din aplicația COVID Symptom Study sugerează că 1 din 10 pacienți care au suportat boala au avut simptomele timp de trei săptămâni și mai mult.

Recent și savanții din Elveția au constatat că 1 din 3 persoane, care au suportat forma medie de COVID-19, a avut simptome și după 6 săptămâni de boală. Rezultatele acestora au fost publicate în Analele Medicinei Interne.

Interviurile telefonice

Medici și epidemiologi, conduși de o echipă de la spitalele universitare din Geneva, au urmărit 669 persoane testate pozitiv cu noul coronavirus, SARS-CoV-2. Mai mult decât atât, 69% dintre aceștia nu au avut niciun factor de risc de îmbolnăvire.

Vârsta medie a pacienților a fost de 42,8 ani, iar 60% au fost femei. Pe parcursul studiului 40 de pacienți au solicitat spitalizarea.

Profesioniștii medicali au intervievat telefonic majoritatea participanților la fiecare 48 de ore în primele 10 zile de boală după primirea testului pozitiv. Aceștia au urmat o listă standardizată de întrebări care au vizat simptomele experimentate.

Dacă un pacient raporta înrăutățirea simptomelor, acesta era intervievat la fiecare 24 de ore. Toți participanții au fost intervievați repetat timp de 30-45 de zile după primirea diagnozei.

În medie, după 43 de zile sau 6 săptămâni după primirea diagnozei, cel puțin 32% din participanți au raportat că înregistrează cel puțin un simptom COVID-19.

Cel mai frecvent raportat simptom a fost oboseala, de care s-au plâns 14% dintre participanți, dispneea (9%), pierderea gustului și mirosului (12%). Alte 6% au raportat tuse persistentă, iar 3% - dureri de cap.

„Rezultatele ne-au ajutat să înțelegem mai bine evoluția bolii în cazul persoanelor care nu suferă nici de factori de risc specifici, nici de forme mai grave ale bolii”, a declarat Dr. Idris Guessous, co-autorul studiului.

În plus la suferința fizică, majoritatea pacienților au fost îngrijorați cât de mult acestea vor dura și dacă toate efectele bolii vor fi apoi recuperate”, a adăugat  Dr. Mayssam Nehme, co-autorul principal al cercetării.

Apel către specialiști și populație

Echipa de cercetare a făcut un apel către medici, angajați, companiile de asigurări medicale și societate în ansamblu pentru a recunoaște că persoanele fără boli cronice concomitente ar putea avea efectele post-COVID mai multe săptămâni sau luni, după primirea diagnosticului.

Cercetătorii își propun să continue monitorizarea pacienților timp de 3,7 și 12 luni după diagnostic.

Sănătate să aveți!

Sursa foto: 
ft.com
Sursa: 

medicalnewstoday.com

La Inceput