Pierderea gustului și mirosului în urma infectării de COVID-19: ce zice știința

COVID-19 provocat de infectarea cu noul coronavirus poate avea un spectru larg de simptome. De cele mai dese ori tipurile simptomelor și intensitatea acestora variază de la o persoană la alta. Adițional febrei, tusei și dificultăților respiratorii COVID-19 poate provoca și un alt șir de simptome. Unul dintre acestea este pierderea gustului și a mirosului. Află în continuare care este mecanismul apariției acestora, cât de frecvente sunt, dar și cât timp durează.

Este pierderea gustului și a mirosului un semn timpuriu al infecției COVID-19?

Afectarea gustului și a mirosului este un semn destul de răspândit pentru infecțiile tractului respirator superior, asemenea răcelilor sezoniere și gripei. De fapt, este estimat că pierderea mirosului și a gustului se întâlnește în aproximativ 60% din răceli și infecții ale sinusurilor.

Simțul gustului și cel al mirosului sunt strâns conectate. De fapt, pierderea mirosului îți poate afecta în mod sever și simțul gustului. Se estimează că în 95% de cazuri pierderea senzației de gust este asociată cu pierderea mirosului.

Pierderea mirosului poate avea loc într-un mod inopinat în cazul celor infectați de COVID-19, fenomen asociat și cu pierderea gustului. De asemenea, în cazul noului coronavirus aceste semne pot avea loc și atunci când nasul este înfundat sau dacă pacientul suferă de rinoree.

Este posibil ca pierderea gustului și a mirosului să fie un semn timpuriu al infecției cu noul coronavirus. Un reviu recent al literaturii a evaluat opt studii medicale cu un număr total de 11054 pacienți cu COVID-19. Potrivit acestui reviu, pierderea gustului și a mirosului s-a întâmplat adesea înainte de apariția altor simptome de infectare cu COVID-19.

De fapt, pierderea mirosului poate fi un indicator al infecției ușoare cu noul coronavirus. Un studiu realizat la începutul pandemiei a depistat că pierderea mirosului a fost mai frecvent asociată cu îngrijirea ambulatorie decât cea în spital.

Cum poate COVID-19 provoca pierderea gustului și a mirosului?

Deocamdată nu este absolut clar cum poate COVID-19 provoca pierderea gustului și a mirosului, însă există un șir de teorii pe marginea acestui subiect.

SARS-CoV-2, coronavirusul care provoacă COVID-19, se fixează de proteina denumită ACE2 care se găsește la suprafața celulelor gazdei. ACE2 se află din abundență în celulele nasului și a cavității bucale.

Este posibil ca virusul să poată invada în mod direct celulele nervoase asociate cu senzația de gust și de miros în corp. Cu toate acestea, un studiu recent publicat în  revista Science Advances a pus la îndoială această idee.

Cercetătorii au dat greș în depistarea ACE2 la suprafața celulelor nervoase care depistează mirosurile. În schimb, ei au găsit ACE2 la suprafața celulelor care înconjoară și susțin celulele nervoase menționate. Este posibil ca infectarea și inflamarea acestor celule din jur să producă un șir de schimbări care să afecteze abilitatea de miros.

Puține studii au fost realizate pentru a depista cum exact COVID-19 afectează gustul. Atât timp cât pierderea mirosului și a gustului sunt fenomene concomitente, în prezent este considerat că cei infectați de COVID-19 își pierd gustul drept consecință a pierderii mirosului.

Cât de frecvent este acest simptom?

Prevalența raportată a pierderii mirosului și a gustului drept urmare a infectării de COVID-19 variază considerabil în rândul studiilor analizate.

Un studiu recent publicat de Mayo Clinic a abordat într-un mod profund pierderea gustului și a mirosului în cazul pacienților infectați de COVID-19. Cercetătorii au studiat rezultatele a peste 24 de studii care conțineau date a peste 8000 de persoane confirmate pozitiv cu noul coronavirus. Iată ce au concluzionat aceștia:

- Prevalența raportată de pierdere a mirosului a variat de la 3,2% la 98,3%. Prevalența medie calculată a pierderii mirosului a constituit aproximativ 41%.

- Prevalența raportată a pierderii gustului a fost cuprinsă între 5,6% și 62,7%. Prevalența medie calculată a pierderii gustului este de 38,2%.

- Vârsta înaintată a  fost corelată cu o prevalență mai mică a pierderii gustului și a mirosului.

- Nici o diferență în experimentarea acestor simptome pentru bărbați și femei nu a fost observată. Cu toate acestea, un alt studiu a depistat că acestea au loc mai frecvent în cazul femeilor decât a bărbaților.

Cum să îți testezi senzația de gust și de miros?

Dacă ești îngrijorat că ți-ai pierdut senzația de gust și de miros, un șir de remedii casnice te pot ajuta să afli acest fapt cu siguranță:

- Mirosul: Găsește un remediu care are un miros puternic, caracteristic. Pentru acest scop alimentele se potrivesc de minune. Alege boabele de cafea, scorțișoara și usturoiul proaspăt. De asemenea, îți poți testa mirosul și cu ajutorul unui parfum sau loțiune de corp.

- Gustul: utilizează alimentele care au un gust caracteristic. E cazul citricelor, ciocolate, cafelei sau a sticks-urilor sărate.

Dacă îți este dificil să definești gustul și mirosul acestor produse, cel mai probabil ți-ai pierdut gustul și/sau mirosul.

Dacă aceste simptome au apărut brusc, cel mai probabil este vorba de infectarea cu noul coronavirus. Dacă le experimentezi, contactează medicul de familie pentru a solicita testarea și autoizolează-te la domiciliu.

Cât timp vor lipsi gustul și mirosul în urma infectării de COVID-19?

Pierderea gustului și a mirosului din cauza infecției COVID-19 pare să dureze mai mult timp comparativ cu alte infecții ale tractului respirator superior. De exemplu, în cazul răcelilor sezoniere acestea durează în medie între 3 și 7 zile.

Un raport prezentat de Centrul pentru Controlul și Prevenirea Bolilor, CDC din SUA a estimat durata pierderii gustului și a mirosului în cazul a 274 de pacienți cu forma medie a COVID-19. Durata medie raportată a pierderii gustului și a mirosului a constituit 8 zile.

În Europa a fost realizat un studiu mic care a depistat că pierderea gustului și a mirosului sunt strâns conectate și durează în medie 8,9 zile. Pentru 98% de persoane acest simptom dispare în totalitate după 28 de zile.

Ce afecțiuni sau situații te mai pot lipsi de simțul mirosului și a gustului?

Pe lângă COVID-19 există un șir de afecțiuni și situații care te pot lipsi de senzația de gust și de miros. Printre acestea se numără:

- Fumatul;

- Alte infecții ale tractului respirator superior, inclusiv răcelile sezoniere, gripa și infecții ale sinusurilor;

- Alergiile;

- Polipii nazali;

- Traume ale craniului;

- Boli neurologice precum Parkinson, scleroza multiplă și boala Alzheimer;

- Unele medicamente, precum antihipertensivele, antibioticele și antihistaminele;

- Schimbările hormonale provocate de boala Cushing și hipotiroidism;

- Intervenții chirurgicale ale nasului, gurii sau ale gâtului;

- Radioterapia pentru tratamentul cancerului în zona capului sau a gâtului;

- Tumori în zona capului sau a gâtului;

- Expunerea la un șir de substanțe și solvenți chimici.

Sănătate să aveți!

Sursa foto: 
nytimes.com
Sursa: 

healthline.com 

La Inceput