Masca de protecție individuală: cum a contribuit acest element la diminuarea îmbolnăvirii cu noul coronavirus. Exemple de succes

Deși inițial Organizația Mondială a Sănătății (OMS) recomanda purtarea măștii de protecție individuală doar în cazul prezenței simptomelor sau a îngrijirii bolnavilor infectați, ulterior cercetătorii au ajuns la concluzia că aceasta ar trebui purtată de fiecare membru al societății. Un studiu publicat în International Journal of Infectious Diseases a demonstrat o reducere cu 80% a infectării cu maladiile respiratorii în cazul pacienților care au purtat măștile de protecție individuală. Află în continuare ce țări au reușit să reducă mult îmbolnăvirea cu noul coronavirus datorită purtării măștilor de protecție individuală.

Cum ne pot ajuta măștile de protecție să revenim la viața de până acum. 

Carcasa pentru măști

Multe regiuni de pe Glob care au reușit să controleze cu succes rata incidenței infectării cu noul coronavirus au înrădăcinat cultura purtării măștii de protecție individuală, cu excepția Germaniei, care a implementat protocoale de testare migăloase și timpurii pentru a întrerupe rapid lanțul de infecție.

China, Japonia, Hong-Kong și Coreea de Sud au manifestat un grad divers de severitate în promovarea ideii de purtare a măștilor pe scară largă, în special în rândul indivizilor care, cel mai probabil, se implică frecvent în contacte interpersonale directe.

Alături de strategiile adiționale implementate cu succes, precum testarea, urmărirea eficientă a contactelor, distanțarea socială, toate aceste țări au gestionat eficient riscurile.

Zonele care nu au făcut față eficient riscurilor, asemeni orașelor New York și Milano, nu au impus purtarea obligatorie a măștilor de protecție individuală. Deși în mod curent aceste rezultate nu pot fi atribuite direct purtării sau renunțării la acest articol de protecție, totuși, o reconsiderare a acestei relații este obligatorie, spun cercetătorii.

Exemplele Austriei și a Marii Britanii

Numărul infectărilor cu noul coronavirus în Austria a scăzut major – de la 90 la 10 cazuri per un milion de persoane peste două săptămâni de la solicitarea Guvernului de purtare obligatorie a măștilor de protecție individuală de fiecare actor al societății.

La începutul lunii aprilie publicația Daily Mail menționa: „Se pare că Austria a reușit să gestioneze criza și majorarea drastică a cazurilor de infectare de la mijlocul lunii martie prin intermediul obligării purtării măștii de protecție individuală din data de 6 aprilie”.

Pe de altă parte, Guvernul Marii Britanii a urmat o strategie diametral opusă, enunțând că măștile nu sunt deloc utile atunci când sunt purtate de membrii sănătoși ai societății. În plus, Serviciul de Sănătate Publică Englez (Public Health England) a mai adăugat că purtarea măștilor poate contribui la răspândirea virusului. Argumentul de bază a fost că în timpul purtării măștii persoanele sunt tentate să își atingă mai des fața cu mâinile.

Totodată, aceștia au declarat că „Persoanele poartă măștile mai mult timp decât sunt acestea destinate, făcându-le prea umede, nesanitare și un mediu ideal pentru dezvoltarea infecției în interiorul lor”.

De menționat că la momentul actual, Marea Britanie se află pe locul 5 în lume după numărul de cazuri de infectare și decese din cauza noului coronavirus, pe când Austria se situează pe locul 45.

Acțiunile rapide salvează vieți

Republica Cehă și Slovacia sunt două țări europene care au implementat foarte rapid purtarea obligatorie a măștilor de protecție individuală, iar acum se bucură de o rată mică a infecților pe teritoriile sale, aflându-se în raitingul mondial pe locul 57 și 102, respectiv.

Potrivit Daily Mail, „la 100 de mii populație în Cehia au revenit 63 de infectați. Și mai puțini au revenit la capitolul decese. La 100 de mii au revenit doar 2 pacienți decedați din cauza virusului. Numărul este mai mic în Slovacia, unde 21 per 100 000 de persoane au „prins” virusul și doar 0,2 per 100 000 au decedat din cauza bolii.”

În contrast, peste 182 de britanici per 100 000 de persoane au fost infectați cu noul coronavirus, iar 25 per 100 000 au decedat din cauza acestuia.

În viziunea mea, cea mai mare greșeală pe care o fac locuitorii Europei și SUA este că aceștia nu poartă măștile de protecție individuală”, a declarat George Gao, directorul general al Centrului pentru Prevenirea și Controlul Bolilor din China pentru Telegraph.

Gao a adăugat că „Acest virus se transmite prin picături și contactul apropiat. Primele joacă un rol foarte important în procesul de infectare – este foarte important să purtați mască, pentru că atunci când vorbiți, eliminați picături care au un potențial enorm de infectare.

COVID-19 se dispersează rapid în mediul ambiant pentru că aceste picături pot rămâne suspendate în aer și pot călători la distanțe destul de mari – până la 8 metri și pot fi suspendate minute în șir în aer, potrivit USA Today.

Cum funcționează masca de protecție individuală

Masca, de una singură, nu poate opri răspândirea virusului. Potrivit OMS, masca chirurgicală nu împiedică infectarea persoanelor cu noul coronavirus.

Christine Francis, consultantă în departamentul Prevenției și Controlului Infecțiilor din cadrul OMS a enunțat căpurtarea măștii trebuie combinată cu igiena mâinilor și alte măsuri de prevenție și trebuie purtată mereu dacă o persoană experimentează tuse, febră sau dificultăți de respirație”.

OMS a mai adăugat:Măștile sunt eficiente doar atunci când sunt utilizate în combinație cu spălarea frecventă a mâinilor cu apă și săpun sau cu dezinfectanți pe bază de alcool”.

Țările au obținut diverse succese în purtarea măștilor. După 40 de zile de la al 100-lea caz COVID-19, SUA, Italia și Spania au avut peste 100.000 de cazuri pozitive COVID-19. Numărul cazurilor în zilele următoare nu a scăzut și nici nu a atins platoul de sus, deoarece populația nu a purtat măști pentru a diminua răspândirea virusului.

De cealaltă parte, țările asiatice care au impus purtarea măștilor au raportat mai puține cazuri de infectare. Hong Kong, spre exemplu, are astăzi puțin peste o mie de cazuri de infectare. Coreea de Sud are peste 11 000 de cazuri de infectare, dar acestea s-au menținut în platou începând cu ziua a 15-a de la apariția infecției și până în a 40-a.

Deși China este în prezent pe locul 18 cu puțin peste 83 de mii de cazuri de infectare, țara a reușit să mențină un platou din ziua a 20-a de răspândire a virusului, deoarece locuitorii acesteia au fost obligați să poarte măști de protecție individuală.

Află din ce stofă să confecționezi măștile pentru a fi protejat.

Sănătate să aveți!   

Sursa foto: 
theatlantic.com
Sursa: 

weforum.org, ijidonline.com, sciencetimes.com

La Inceput