Tuberculoza: ce trebuie să știi despre boală în contextul pandemiei COVID-19

Din datele existente în acest moment tuberculoza (TBC) nu este boala care ar putea expune o persoană unui risc mai mare de infectare cu COVID-19, însă poate determina apariția simptomelor mai severe de îmbolnăvire. Există un șir de pași pe care îi pot întreprinde bolnavii de tuberculoză pentru a reduce probabilitatea îmbolnăvirii cu COVID-19, printre care se numără distanțarea socială, respectarea igienei mâinilor, evitarea contactelor sociale apropiate și respectarea tuturor recomandărilor și restricțiilor impuse de autoritățile de sănătate publică. Află în continuare cum sunt afectați bolnavii de tuberculoză latentă sau activă de pandemia  COVID-19 și care sunt diferențele dintre ambele îmbolnăviri.

Mituri și adevăruri despre tuberculoză

Cum a afectat pandemia COVID-19 îngrijirile bolnavilor cu tuberculoză

Pandemia COVID-19 și restricțiile epidemiologice impuse au afectat serviciile de rutină oferite pacienților bolnavi de tuberculoză, dar și a celor suspectați de infectare, suferind, astfel, și depistarea în timp util a acestei infecții. Un studiu publicat în luna noiembrie 2020 în EClinical Medicine de către Revista britanică The Lancet și-a setat drept scop estimarea efectelor de lungă durată a perturbărilor în îngrijirea și depistarea activă a tuberculozei în țările afectate cel mai mult de această boală: India, Kenya și Ucraina. Ulterior, datele obținute au fost extrapolate asupra întregii populații de pe Glob.

Cercetătorii au adaptat modelele matematice pentru a studia cum pot afecta restricțiile impuse de pandemia COVID-19 și întreruperea îngrijirii bolnavilor cu tuberculoză cazurile noi de îmbolnăvire și mortalitate prin această boală în următorii 5 ani.

Află despre formele contagioase de tuberculoză.

Rezultatele acestui studiu au identificat că și o afectare temporară a acestor servicii poate cauza o mărire pe termen lung a incidenței tuberculozei și a mortalității din cauza acestei boli. Chiar dacă restricțiile temporare totale ar putea provoca o reducere a transmiterii tuberculozei în rândul populației cu 50%, savanții au estimat că o suspendare de 3 luni a serviciilor acordate bolnavilor infectați de tuberculoză, urmate de 10 luni de revenire la normal ar putea cauza, pe parcursul următorilor 5 ani, la nivel global, un număr adițional de peste 4 milioane (4 702 800) de cazuri noi de tuberculoză și un număr adițional de peste 1 milion (1 044 800) de decese.

Cauza principală a acestor creșteri este, potrivit cercetătorilor, acumularea cazurilor nedepistate de tuberculoză în timpul restricțiilor totale impuse (lockdown).

În contextul pandemiei actuale, Organizația Mondială a Sănătății a apelat la toate serviciile de sănătate și programele naționale de combatere a tuberculozei să asigure îngrijirea adecvată și continuă a bolnavilor infectați de tuberculoză.

Autoritatea internațională a subliniat importanța măsurilor de prevenire a infectării, diagnozei oportune, a tratamentului, îngrijirii pacienților, dar și a asigurării cu resurse umane suficiente în acest proces.

Persoanele care suferă de TBC activă sau cei care se recuperează

- În cazul în care ai simptome persistente ale tuberculozei sau te recuperezi după aceasta, poți fi expus unui risc mai mare de a fi infectat de o boală respiratorie, precum COVID-19. În orice caz, continuă să administrezi tratamentul prescris împotriva tuberculozei. În acest moment nu există evidențe clare că boala TBC activă ar putea expune bolnavul la un risc mai mare de infectare cu COVID-19, însă se știe că persoanele au rezultate mai slabe ale tratamentului dacă acesta este întrerupt.

- Dacă te-ai restabilit complet după infecția TBC și nu ai alte boli concomitente care te-ar expune unui risc mai mare de forme grave de COVID-19, atunci riscul tău de infectare cu noul coronavirus este la fel ca și pentru populația generală de aceeași vârstă.

- Este recomandat ca persoanele care au suferit de tuberculoză, în special cei care au suportat intervenții chirurgicale pulmonare, să urmeze cu strictețe recomandările autorităților de sănătate publică în contextul pandemiei actuale. De asemenea, pentru sănătate pulmonară pe timp de pandemie este important să fie evitat fumatul țigărilor sau a altor dispozitive electronice.

Persoanele cu o formă latentă de TBC

În acest moment nu există evidențe care ar sugera că tuberculoza latentă de sine stătător poate expune bolnavul unui risc mai mare de infectare cu COVID-19. Dacă ești într-o stare de sănătate bună, tuberculoza latentă nu poate influența simptomele asociate cu COVID-19.

COVID-19: bolnavii care riscă forme mai grave ale bolii.

Medicamentele pentru tratamentul TBC

Acestea sunt indicate pentru a trata tuberculoza, nu și COVID-19. În cazul în care suferi de TBC și trebuie să administrezi medicamente, continuă să o faci, alături de testele și investigațiile indicate și setate de medicul tău.

Vaccinul împotriva COVID-19 și tratamentul TBC active sau latente

- Dacă administrezi tratament împotriva TBC active sau latente, este sigur să fii vaccinat împotriva COVID-19 atunci când îți vine rândul.

- În cazul în care nu tolerezi tratamentul împotriva TBC, trebuie să aștepți până te vei obișnui cu el și îl vei administra regulat, apoi să te vaccinezi împotriva COVID-19. Aceasta nu reprezintă o îngrijorare majoră, însă este important pentru a separa efectele adverse a tratamentului împotriva TBC de efectele adverse potențiale a vaccinării împotriva COVID-19.

- În acest moment serviciile care au grijă de cei infectați de TBC nu îi asigură pe pacienți cu vaccinurile împotriva COVID-19.

Compararea TBC și COVID-19

Urmărește în continuare tabelul în care sunt comparate ambele infecții:

Criterii de comparare

TBC

COVID-19

Simptome

Tusea, de obicei umedă, productivă, sputa cu sânge, dificultăți de respirație, febra, pierderea inexplicabilă în greutate, transpirații nocturne, oboseala

Simptomele-cheie includ febra și frisoanele, tusea, pierderea gustului și a mirosului, dificultăți de respirație. Alte simptome pot include dureri în gât, dureri de cap, musculare și osoase, oboseala extremă, pierderea poftei de mâncare, greața, voma sau diareea.

Cum este transmisă

Bacilul care provoacă TBC este regăsit în picături foarte mici care pot rămâne în aer pentru câteva ore după ce cineva cu TBC pulmonară a tușit, suflat nasul, strigat sau cântat. O bună aerisire a spațiilor închise și razele solare pot scade cantitatea de bacili din aer.

Virusul SARS-CoV-2 care provoacă boala COVID-19 se regăsește în picăturile eliminate de o persoană infectată în timp ce vorbește, tușește, suflă nasul, strigă sau cântă/vorbește tare. Picăturile diferă în dimensiuni, astfel încât chiar și o cantitate mică poate fi suficientă pentru a infecta o persoană.

Picăturile mari sunt grele și pot cade pe podea sau alte suprafețe la o distanță de 2 metri de la persoana infectată. Picăturile mici sunt ușoare și pot rămâne suspendate în aer pentru câteva ore, în special în spațiile prost ventilate. Cel mai frecvent infectarea are loc în urma contactului apropiat cu o persoană infectată.

Cum este diagnosticată

Testul sputei (lichid eliminat din plămâni) pentru cei care tușesc sau alte probe în funcție de simptome.

Prelevarea probelor din nas sau din gât și efectuarea testului PCR.

Agentul patogen care provoacă infecția

Bacilul Mycobacterium tuberculosis

Virusul SARS-CoV-2 (coronavirusul de tip 2 al sindromului respirator acut sever)

Prevenirea bolii

Administrarea medicamentelor împotriva TBC pentru cei care s-au aflat în contact apropiat cu o persoană bolnavă, diagnosticul și tratamentul prompt al TBC active, măsurile de control adecvate pentru controlul infecției care vor ajuta la limitarea transmisiei (autoizolare în timpul infecției active, purtarea măștii).

Aflarea acasă în caz de boală, respectarea distanței sociale, ventilarea corespunzătoare a spațiilor închise, igiena mâinilor și imunizarea împotriva bolii cu vaccinul COVID-19

Tratamentul

Antibiotice

Tratamentul de suport (de ex. oxigenul) și respectarea protocolului de tratament aprobat de autoritățile naționale de sănătate.

COVID-19 și tuberculoza sunt două infecții respiratorii, depistarea timpurie și administrarea promptă a tratamentului împotriva acestora fiind imperativă pentru prevenirea formelor grave a bolii și a complicațiilor acestora. Urmați recomandările autorităților și a medicilor pentru a rămâne în siguranță.

Sănătate să aveți!

Cuvinte cheie: 
Sursa foto: 
sfatulmedicului.ro
Sursa: 

sciencedirect.com, who.int, bccdc.ca

La Inceput