Care este vârsta maximă, pe care o poate trăi un om. Ce explicații au savanții

În cadrul unor cercetări recente oamenii de știință au descoperit care ar fi durata maximă de viață la care poate ajunge un om. După această limită organismul nostru nu mai are nicio capacitate de a-și repara propriile erori interne, devenind incapabil să lupte cu apariția bolilor. Află în continuare care ar fi vârsta maximă la care poate ajunge un om, cum a fost descoperită aceasta și cum explică savanții fenomenul.

Vârsta maximă a unui om

Oamenii ar putea fi capabili să ajungă până la vârsta de 120-150 de ani, dar nu mai mult de această „limită absolută” a vieții omenești. La această concluzie au ajuns savanții care au publicat la mijlocul lunii mai un articol științific în revista Nature Communications, denumit „Analiza longitudinală a markerilor sanguini relevă pierderea progresivă a rezistenței și prezice limita duratei de viață a omului”.

 Pentru a afirma acest fapt, cercetătorii au utilizat un model matematic pentru a prezice că după 120-150 de ani corpul uman își pierde capacitatea de a se restabili după stresuri, precum boala sau traumatismele, ceea ce rezultă inevitabil cu decesul organismului.

Potrivit savanților, dacă terapiile ar fi capabile să mărească rezistența organismului, aceasta ar permite oamenilor să trăiască o viață mai lungă și mai sănătoasă.

Data nașterii și data morții - există sau nu vreo legătură.

Un studiu populațional masiv

În cadrul studiului, savanții au analizat mai multe date din SUA, Marea Britanie și Rusia, care au inclus date anonime medicale a peste 500 000 de persoane. Printre indicatorii colectați au fost rezultatele unei analize generale de sânge, disponibile pentru toate persoanele incluse în studiu. Această analiză a fost efectuată de câteva ori pe parcursul a câtorva luni.

Din analiza generală de sânge au fost preluați doi indicatori pentru fiecare dintre cele trei categorii de persoane incluse în studiu. Acești indicatori au fost raportul dintre două tipuri de celule albe care luptă împotriva bolilor și un indicator care caracterizează diversitatea dimensiunilor celulelor roșii.

Dr.  Marc J. Kahn, decanul Școlii de Medicină Kirk Kerkorian și vicepreședinte pentru probleme de sănătate la Universitatea din Nevada, Las Vegas, SUA a afirmat că acești parametri cresc odată cu înaintarea în vârstă, asemenea încărunțirii părului. Oamenii de știință numesc acești doi indicatori „biomarkeri ai îmbătrânirii”.

Poate fi părul cărunt determinat de stres sau nu. 

Utilizând rezultatele parametrilor indicați, efectuați pe parcursul câtorva luni, savanții au utilizat un model computerizat pentru a determina așa-zisul „indicator dinamic al stării organismului” pentru fiecare persoană în parte. Acesta este foarte util pentru a măsura vârsta biologică. Alături de perioada de timp dintre analizele de sânge realizate, indicatorul poate demonstra cât de bine o persoană se poate recupera după un stres, precum boala sau rănirea.

Kahn a accentuat că „Autorii pot utiliza indicatorul dinamic al stării organismului pentru a măsura care este perioada lui de recuperare. Problema este că la un anumit moment al îmbătrânirii, timpul de recuperare e atât de mare, încât noi ne pierdem capacitatea de a ne restabili.”

Astfel, potrivit cercetătorilor, în jurul vârstei de 120-150 de ani fiecare dintre noi își pierde capacitatea de a se restabili și a supraviețui.

De asemenea, pentru a-și valida rezultatele, cercetătorii au analizat și rezultatele activității fizice, măsurate în numărul pașilor efectuați pe zi. Aceștia au descoperit, de asemenea, că tinerii fac mai mulți pași comparativ cu adulții. Aplicând același model computerizat, savanții au ajuns la aceiași dată-limită de supraviețuire, de 120-150 de ani.

Alte studii la subiect

Acest studiu nu este singurul care a analizat durata maximă de viață a unui om. Jan Vijg, genetician de la Colegiul de Medicină Albert Einstein, a publicat în 2016 un studiu în revista Nature care a analizat speranța de viață a omenirii, determinând că aceasta ar putea ajunge la maxim 125 de ani.

Totodată, alți cercetători afirmă că nu există, deocamdată, o limită maximă a vieții omenești. Chiar dacă se estimează că aceasta ar putea ajunge la 150, cercetătorii accentuează că nu se cunoaște care ar fi calitatea acestei vieți. În plus, la vârsta înaintată, pentru a menține viața, sunt necesare mai multe resurse financiare, timp și resurse medicale.

Potrivit cercetătorilor, dacă ar exista o modalitate de a crește rezistența organismului la vârsta înaintată, ar crește nu doar speranța de viață, dar și de sănătate, astfel încât vârstnicii ar putea mai rapid și mai eficient să se recupereze după boli și traumatisme. Pentru aceasta, o soluție ar putea fi crearea organelor artificiale sau descoperirea unei căi de blocare a celulelor care îmbătrânesc.

Cu toate acestea, merită de accentuat că viața omului este foarte variabilă și nu se știe cu exactitate, dacă aceste date pot fi generalizate pentru toate popoarele.

Datele din studiu, deși foarte masive, provin doar de la câteva popoare. Totodată, vârsta la care au ajuns cercetătorii este o medie și se aplică doar la nivel de populație. Pe lângă aceasta mai există un șir de factori, precum veniturile, dieta și alți determinanți modificabili care pot influența vârsta fiecărui om.

Aceste detalii aduc o inexactitate studiului. Cu toate acestea, un lucru este cert: Cu siguranță, vom muri cu toții.

În acest moment, cel mai vârstnic om de pe Planetă este recunoscut  americanul din Puerto Rico, Emilio Flores Márquez, care a ajuns la vârsta de 112 ani și 326 de zile.

Sursa foto: 
express.co.uk
Sursa: 

livescience.com

La Inceput