Mituri: Poate fi încărunțirea părului determinată de stres?

Mit&Adevăr

Pe lângă aceasta, sunt cunoscute în istorie și cazuri de încărunțire „peste noapte”, drept rezultat al unui stres extrem de puternic. Adevăr sau ficțiune? Ne influențează stresul culoarea părului?

De ce încărunțim?

Procesul de încărunțire începe la nivelul foliculilor de păr de la suprafața scalpului. Aici celulele-formatoare de păr sau keratinocitele lucrează în comun cu melanocitele – celulele generatoare de pigment. Odată ce părul crește, datorită keratinocitelor, el capătă culoare datorită melanocitelor. Culoarea se datorează combinației de eumelanină (culoarea cafeniu închis) și feomelanină (culoarea galbenă sau roșie).

În general, durata vieții keratinocitelor este mai lungă decât cea a melanocitelor. Treptat, melanocitele mor, iar insuficiența, apoi și lipsa lor, deci și a pigmentului, cauzează mai întâi încărunțirea, iar apoi și înălbirea părului.

Când are loc acest proces?

Potrivit datelor statistice, cel mai frecvent, primele șuvițe de păr cărunt apar în jurul vârstei de 30 de ani la bărbați și la 35 de ani la femei. Totuși, sunt înregistrate și cazuri de încărunțire precoce, la 16 ani, dar și mai tardivă, după vârsta de 50 de ani.

Ce factori determină procesul?

Fiind un proces cu evoluție lentă, treptată, cel mai frecvent acest proces este influențat de factorii genetici. Debutul acestui proces este „înscris” în codul genetic. Totodată, există și alți factori care pot determina acest proces la o vârstă mai fragedă:

  • Deficiența vitaminei B12
  • Unele afecțiuni tiroidiene
  • Vitiligo (maladie autoimună ce determină moartea melanocitelor și pierderea pigmentului firelor de păr)
  • Alopecia areata (pierderea rapidă a firelor de păr sănătoase datorită inflamației scalpului)

Potrivit unor studii, și tabagismul este cauza încărunțirii precoce, deși mecanismul exact nu este cunoscut.

Poate fi stresul un factor determinant?

Stresul, oricât de puternic ar fi, nu este capabil să declanșeze o încărunțire „peste noapte” a părului. Este vorba despre un proces de lungă durată sau stres cronic. Acest proces poate dura de la 2 la 3 ani.

În decursul acestei perioade de timp, hormonii stresului, eliminați în permanență, cauzează un proces inflamator în organism. Drept rezultat, își fac apariția radicalii liberi, care dăunează tuturor celulelor din organism. Iar melanocitele sau celulele de culoare nu sunt o excepție. Astfel, pigment la nivelul scalpului este insuficient, iar părul încărunțește.

Cum rămâne cu cazurile de încărunțire „peste noapte”?

Cel mai probabil, în aceste cazuri este vorba despre alopecia areata, boala autoimună care atacă foliculii de păr, iar acesta dispare de la suprafața scalpului. Cel mai frecvent, acest fenomen este determinat genetic și se poate petrece „în valuri” – de la dispariția bruscă la creșterea rapidă a părului. 

În acest caz, dispariția părului sănătos, colorat, aduce în evidență firele albe preexistente. Iar cu cât părul este mai întunecat, cu atât mai evident este acest fenomen.

Putem preveni acest proces?

Dacă genetica e la mijloc, procesul de încărunțire nu poate fi influențat și rămâne să ne conformăm. În cazul încărunțirii treptate, cu modificarea nuanței părului datorită unor motive medicale, acestea pot fi influențate. În acest caz, ne-am putea ajuta prin:

  • Consumul antioxidanților din fructe și legume de sezon, ceai verde, ulei de măsline și pește
  • Suplimentarea alimentației cu vitamina B12
  • Renunțarea la deprinderi nocive, precum fumatul
  • Evitarea situațiilor stresante, în special a celor cronice.

Fii atent la alegerea ta!

Maria-Victoria Racu

Sursa foto: 
ww.yral.net
La Inceput