Ce este scorul APGAR, testul care evaluează sănătatea nou-născuților. Ce poate arăta și ce NU poate arăta scorul APGAR

Scorul Apgar este un test efectuat nou-născuților imediat după naștere. Acesta constă în verificarea ritmului cardiac al bebelușului, tonusului muscular și a altor semne pentru a vedea dacă este nevoie de îngrijire medicală suplimentară sau de urgență.

De obicei, bebelușilor li se face testul de două ori: la 1 minut și, respectiv, la 5 minute după naștere. În cazul în care există motive de îngrijorare cu privire la starea de sănătate a bebelușului, acest test poate fi repetat.

Ce criterii are în vedere scorul Apgar?

Scorul Apgar utilizează cinci elemente fiziologice pentru a evalua starea bebelușului și fiecare dintre acești factori este notat pe o scală de la 0 la 2, unde nota 2 este nota maximă:

1. Aspect (culoarea pielii)

2. Puls (ritmul cardiac)

3. Grimasă (răspunsul la stimulare, reflexe)

4. Activitate (tonusul muscular)

5. Respirație (rata respiratorie)

Cele cinci rezultate ale evaluării se însumează. Rezultatul final poate fi de la 0 la 10. Scorul 10 este cel mai bun rezultat, însă puțini bebeluși îl obțin. Acest lucru se datorează faptului că, în majoritatea cazurilor, mâinile și picioarele bebelușilor rămân albastre până când se încălzesc.

Semnul Apgar

2

1

0

Aspect

(culoarea pielii)

Culoarea pielii este normală (mâinile și picioarele sunt roz)

Culoarea pielii normală (dar mâinile sunt de o culoare albăstruie)

Culoarea pielii este de un gri-albăstrui sau pală

Puls

(ritmul cardiac)

Normal (peste 100 de bătăi pe minut)

Sub 100 de bătăi pe minut

Absent (fără puls)

Grimasă

(răspunsul la stimulare, reflexe)

Tuse sau strănut, plâns sau retragerea piciorului odată cu stimularea

Mișcare facială (grimasă) cu stimulare

Absent (niciun răspuns la stimulare)

Activitate

(tonusul muscular)

Mișcare activă, spontană

Membrele sunt flexate, îndoite

Nicio mișcare, tonus „moale”

Respirație

(rata respiratorie)

Respirație bună, plâns puternic

Respirație neregulată, plâns slab

Absentă (nu respiră)

Ce semnificație are scorul Apgar?

Dacă scorul este 7 sau mai mare, starea bebelușului este bună. Un scor mai mic nu înseamnă că copilul nu este sănătos, ci doar că ar putea avea nevoie de îngrijire medicală imediată, cum ar fi aspirarea căilor respiratorii sau oxigen pentru a-l putea ajuta să respire mai bine. Bebelușii perfect sănătoși au uneori un scor mai mic decât de obicei, în special în primele minute după naștere.

Un scor puțin mai mic (obținut în special la 1 minut după naștere) este ceva obișnuit, mai ales la copiii născuți:

  • după o sarcină cu risc ridicat
  • prin cezariană
  • după un travaliu și o naștere complicată
  • devreme

La 5 minute după naștere, bebelușilor li se efectuează testul din nou. Dacă scorul unui bebeluș a fost mic la început și după efectuarea repetată acesta nu s-a mărit sau dacă există alte motive de îngrijorare, medicii și asistentele vor continua orice îngrijire medicală necesară. Ei vor urmări îndeaproape bebelușul.

Ce semnifică un scor Apgar scăzut?

Mulți bebeluși care au obținut un scor mic sunt sănătoși și se descurcă foarte bine după ce se obișnuiesc cu viața extrauterină.

Dacă medicul este îngrijorat de scorul obținut, acesta va anunța și va explica părinților cum se simte bebelușul, ce ar putea cauza probleme (dacă este cazul) și ce îngrijiri i se acordă.

Ce altceva ar trebui să mai știți despre scorul Apgar?

Acest test îi ajută pe medici să determine starea fizică generală a nou-născutului, astfel încât aceștia să poată decide rapid dacă bebelușul are nevoie de îngrijiri medicale imediat. Acesta nu este predestinat să prezică sănătatea, comportamentul, inteligența, personalitatea sau rezultatele pe termen lung ale unui bebeluș.

În timp, pentru a se adapta la noul lor mediu și cu orice îngrijire medicală necesară, majoritatea bebelușilor se descurcă foarte bine.

Tradus de Dana Ignat, stagiară, studentă USM.

Cuvinte cheie: 
Sursa foto: 
Mama si copilul
La Inceput