Apa este, la drept vorbind, sursa vieții pe pământ. Aceasta este importantă pentru fiecare celulă, țesut și organ din corp, iar cea mai bună modalitate de a fi hidratat este servirea acesteia pe parcursul întregii zile. Cea mai mare controversă apare atunci când vine vorba de tipul apei care urmează a fi servită. Unii afirmă că apa alcalină este mai benefică pentru organism, iar consumul ei poate aduce mai multe beneficii decât cea simplă. Află în continuare ce este mai exact apa alcalină, ce beneficii posibile are, este sau nu un mit și ce spune știința în acest sens.
Ce este apa alcalină?
Apa alcalină este apa cu un pH mai mare decât apa simplă. pH-ul este un număr care determină cât de acidă sau bazică (alcalină) este o substanță pe o scară de la 0 la 14. De exemplu, o substanță cu pH-ul 0 va fi foarte acidă, iar una cu un pH de 13 – foarte alcalină. Un pH neutru este considerat cel ce se află la cifra de 7, iar apa simplă se află, în majoritatea cazurilor, la acest nivel.
Apa alcalină are un pH mai înalt decât cel neutru – de obicei între 8 și 9, iată de ce persoanele care promovează acest produs consideră că el are capacitatea să neutralizeze acidul din corp. În plus, se consideră că apa alcalină trebuie să conțină minerale alcaline și un potențial negativ de reducere a oxidării, care reprezintă abilitatea apei de a acționa în calitate de antioxidant.
pH-ul apei, atât a celei alcaline, cât și a celei simple este indicat pe eticheta produsului. Pentru a determina pH-ul apei din robinet sau a celei din filtrul de acasă va fi nevoie să aplicați fâșiile de test, care își modifică culoarea în funcție de pH.
Funcționează oare aceasta?
Apa alcalină este un produs destul de controversat. Mulți profesioniști în domeniul sănătății menționează că nu există suficiente dovezi științifice, iar studiile comandate de marile companii producătoare nu sunt credibile.
Potrivit Mayo Clinic, nu există suficiente date pentru a afirma că apa alcalină modifică pH-ul sanguin. De asemenea, sugestia că aceasta ar diminua pierderea masei osoase nu este un efect care ar putea fi menținut pentru o perioadă îndelungată de timp. Și în cazul afirmației că apa alcalină ar putea preveni cancerul sau bolile de inimă nu există dovezi științifice credibile.
Dr Tanis Fenton, profesor în cadrul Universității din Calgary și analist științific pentru Dieteticienii din Canada a împărtășit originea teoriei alcaline și a ideei că unele produse și lichide pot modifica pH-ul sanguin, făcându-l mai acid. În 2002, un practician al medicinei alternative, denumit Robert O Young a reformulat teoria dietei alcaline, emițând o serie de cărți populare cu denumirea „pH Miracle”, sau „Miracolul pH-ului”. Potrivit acesteia, dieta alcalină poate trata orice problemă de sănătate – de la digestia lentă până la cancer. De menționat că ulterior Jail a fost condamnat la 3 ani de închisoare pentru că a practicat medicina fără a avea o licență de activitate.
Fenton menționează, de asemenea, că această teorie nu este susținută de suficiente date medicale, iar cele existente au găsit dovezi foarte slabe pentru această teorie. În plus, aceasta apelează la fiziologia umană – consumul apei alcaline nu poate modifica pH-ul sângelui.
„Corpul nostru menține pH-ul sanguin într-un interval foarte îngust, deoarece toate enzimele corpului sunt concepute să funcționeze la un pH de 7,4. Astfel, dacă pH-ul nostru ar varia prea mult, noi pur și simplu nu am supraviețui”, a argumentat Fenton.
Totuși, dacă pH-ul sângelui nu poate fi schimbat, cel al urinei – cu siguranță. „Urina majorității persoanelor are un pH egal cu 6, care este acid. Totuși, în aceasta nu este nicio problemă, deoarece acest proces demonstrează că rinichii își fac bine treaba. Astfel, dacă apa alcalină modifică doar pH-ul urinei, atunci, literar vorbind, vă spălați banii în toaletă.” Spre final, Fenton a adăugat că acest produs rezolvă un șir de probleme care, de fapt, nu există.
Astfel, se pare că apa alcalină face parte dintr-o industrie mare, de ordinul miliardelor de dolari, care are drept scop promovarea unor produse neargumentate științific, dar care într-un mod miraculos pot reduce îmbolnăvirile și contribui la longevitatea omenirii.
Un nou trend
Industria apei ambalate a luat amploare la sfârșitul anului 1977, în ultimii ani înregistrând venituri anuale de 20 de miliarde de dolari. Acest fapt se echivalează cu 14 miliarde de sticle de apă vândute în fiecare an. Tipul apei vândute variază de la „minerală naturală” la apă cu vitamine, minerale, arome și gusturi, oxigen adăugat, iar trendul ultimilor ani este apa alcalină.
Lucie Greene, director internațional a trendurilor și a comportamentului consumatorilor în cadrul agenției J Walter Thompson menționează că trendul modului sănătos de viață a modificat și atitudinea față de consumul apei, făcând din apa alcalină o opțiune mai sănătoasă. Între timp, apa îmbuteliată a ajuns trendul nr. 1 în SUA, pentru prima dată în istorie întrecând chiar și apa carbogazoasă, care își pierde din popularitate.
Posibilele riscuri ale consumului apei alcaline
Deși apa alcalină este considerată sigură pentru consum, aceasta poate avea și unele efecte adverse. Unul dintre acestea este diminuarea acidității naturale a stomacului care are rolul de a opri pătrunderea microorganismelor patogene în corp. Astfel, la un pH stomacal mai alcalin acestea pot pătrunde cu ușurință în corp.
Deși corpul este înzestrat cu mecanisme eficiente de reglare a pH-ului sanguin, un consum necontrolat de apă alcalină îi poate da peste cap aceste mecanisme, inducând o stare de alcaloză a organismului, în care pH-ul sanguin crește peste valorile sale normale, provocând dereglări gastrointestinale și iritarea pielii, alături de un șir de simptome:
- Greață;
- Vomă;
- Tremorul mâinilor;
- Crampe musculare;
- Furnicături la extremități sau față;
- Confuzie.
Alcaloza poate diminua și din calciul liber în sânge, ceea ce poate afecta sănătatea oaselor.
Naturală sau artificială?
Apa alcalină naturală poate fi extrasă din anumite zone, în care rocile conțin un șir de minerale, iar apa trecând peste ele se îmbogățește și devine mai alcalină. Totuși, multe persoane cumpără apă alcalină îmbuteliată care a fost creată printr-un proces denumit electroliză.
Acest proces include trecerea apei printr-un ionizator pentru a mări pH-ul apei simple. Producătorii atenționează că acest dispozitiv, prin intermediul curentului electric desparte moleculele acide și bazice, astfel încât, drept rezultat, este produsă apa alcalină. Cu toate acestea, mai mulți medici și cercetători atenționează că acest procedeu nu este argumentat științific.
Sănătate să aveți!
webmd.com, healthline.com, mayoclinic.org, theguardian.com, forbes.com