Activiștii care „apără” cu înverșunare populația de vaccinarea împotriva COVID-19 lansează periodic dezinformări și teorii conspiraționiste în mediul online. Una dintre acestea, cea mai înverșunată, este că vaccinarea împotriva noului coronavirus ar putea afecta fertilitatea. Vă povestim în continuare cum și unde a apărut teoria și de ce ea este absolut falsă.
Pe 1 decembrie 2020 medicii Wolfgang Wodarg, pulmonolog, fost președinte al comitetului de sănătate al Adunării Parlamentare a Consiliului Europei și Michael Yeadon, fostul șef al cercetării infecțiilor respiratorii în compania Pfizer, au trimis o petiție către Agenția Europeană a Medicamentului (EMA) prin care au solicitat reținerea autorizației de urgență a vaccinului Pfizer, pe baza ARNm, deoarece considerau că acesta ar putea provoca infertilitate.
Wodarg și Yeadon afirmau că proteina „spike” a virusului SARS-CoV-2, care provoacă boala COVID-19 și este sintetizată în urma vaccinării, conține câteva secvențe genetice scurte similare cu proteina placentară denumită „sincitină-1”, critică pentru dezvoltarea unei placente sănătoase. Argumentul acestora era că persoanele imunizate cu vaccinul ARNm împotriva noului coronavirus vor dezvolta anticorpi care se vor uni ulterior nu doar la virusul SARS-CoV-2, dar și la placentă, provocând ulterior infertilitate și avorturi spontane.
Argumentul acestor medici a fost, cu toate acestea, eronat din câteva motive.
Mai întâi de toate, proteina „spike” a virusului SARS-CoV-2 este diferită din punct de vedere imunologic de proteina „sincitină-1”. A afirma că aceste două proteine sunt asemănătoare este ca și când ai zice că două persoane împart aceeași poliță de asigurare medicală, deoarece ambele coduri numerice conțin cifra 6.
În al doilea rând, într-un studiu clinic mare, prospectiv, placebo-controlat (în care nici participanții, nici cercetătorii nu cunoșteau ce administrează pacienților – fie vaccinul împotriva COVID-19, fie ser fiziologic), 36 de femei care au administrat vaccinul au rămas însărcinate. Dacă vaccinul ar fi afectat fertilitatea, atunci sarcinile s-ar fi întâmplat în grupul de control, adică la femeile care au primit serul fiziologic, nu vaccinul împotriva noului coronavirus.
Sarcinile au fost egal dispersate atât în grupul femeilor vaccinate, cât și în cel de control. Cu alte cuvinte, vaccinul împotriva COVID-19 nici nu îmbunătățește, dar nici nu reduce fertilitatea.
În al treilea rând, dacă argumentul lui Wodarg și Yeadon ar fi veridic și anticorpii împotriva proteinei „spike” ar provoca infertilitate, atunci același lucru s-ar fi întâmplat și în urma suportării infecției COVID-19.
Savanții au cercetat rata de infectare cu COVID-19 și natalitatea în Statele Unite ale Americii. Până acum, peste 33 de milioane de americani au fost infectați cu noul coronavirus, adică cei care au fost testați și au primit un rezultat pozitiv. Însă, cercetarea nivelului de anticorpi în sângele americanilor a demonstrat că aceste date sunt cu mult subestimate. De fapt, aproximativ 100 de milioane de americani au în sânge anticorpi împotriva virusului SARS-CoV-2, care au apărut, de fapt, drept răspuns la proteina „spike” a acestui virus.
Și care e situația la capitolul natalității în SUA în ultima perioadă de timp? Dacă Wodarg și Yadon ar fi avut dreptate, aceasta ar trebui să se micșoreze într-un mod dramatic. De fapt, mai mult de 3,5 milioane de copii s-au născut în SUA în anul 2020, doar cu 4% mai puțin decât în anii precedenți.
În concluzie, toate datele existente și argumentate susțin că vaccinul împotriva COVID-19 nu provoacă infertilitate. Însă, din păcate, în timp ce e foarte ușor să sperii pe cineva, e mult mai dificil să îl liniștești.
Pentru femeile de vârstă fertilă care au ales să nu se vaccineze din cauza acestei minciuni, „povestea care și-a avut efectul” ar putea fi nu numai o posibilă suferință inutilă, ba chiar spitalizare și deces din cauza unui virus care poate fi ușor prevenit.
Sănătate să aveți!
thehill.com