La sfârșitul lunii decembrie 2020 existau peste 200 de candidați, care și-au propus să dezvolte un vaccin împotriva noului coronavirus. Dintre acestea, 52 de vaccinuri se aflau în trialuri clinice (studii clinice pe oameni). Există și altele care erau în faza I și II ale trialurilor și vor intra în a III-a fază în curând. Află în detalii ce semnifică aceste faze aici.
De ce atât de multe vaccinuri se află în proces de dezvoltare?
Înainte de a fi recunoscute drept eficiente și sigure, multe vaccinuri vor fi minuțios evaluate. Potrivit specialiștilor de la OMS, din 100 de vaccinuri care sunt testate în laborator și pe animale, doar 7 vor fi considerate suficient de bune pentru a fi testate pe oameni.
Dintre vaccinurile care sunt acceptate pentru testare pe subiecții umani doar una din 5 este de succes. Astfel, atunci când există un număr mare de vaccinuri care candidează pentru testare, există o șansă mult mai mare de creare a unuia sau a câtorva vaccinuri, care vor fi în continuare administrate populației.
Află din ce este compus un vaccin și când e cazul să ne alarmăm.
Diferite tipuri de vaccinuri
Există trei abordări de creare a unui vaccin:
- Utilizarea integrală a virusului sau a bacteriei;
- Folosirea unei părți a microorganismului care declanșează ulterior răspunsul imun al organismului la boală;
- Integrarea în vaccin a materialului genetic (ARN mesager), care oferă instrucțiunile necesare celulelor pentru a produce anticorpi specifici microorganismului, nu a microorganismului integral.
Mituri: vaccinul COVID-19 poate schimba ADN-ul uman.
Utilizarea integrală a virusului sau a bacteriei
- Vaccinul inactivat. Prima modalitate este preluarea virusului sau a bacteriei specifice/foarte similare și inactivarea/omorârea acestora prin intermediul căldurii, radiației sau a substanțelor chimice. Această metodă utilizează tehnologii, care au fost deja aprobate și sunt eficiente pentru oameni. În așa mod sunt create vaccinurile împotriva gripei și a poliomielitei, pe scară largă.
Cu toate acestea, asemenea vaccinuri necesită laboratoare dotate cu toate cele necesare pentru a crește în siguranță virusurile/bacteriile. În plus, procedura este de durată și necesită administrarea a 2-3 doze de vaccin.
Lista vaccinurilor obligatorii în Moldova. Când și cum se administrează.
- Vaccinul viu atenuat. Acest tip de vaccin utilizează virusul atenuat sau varianta atenuată a unui virus, care seamănă cu el foarte mult. Exemple de asemenea vaccinuri sunt cele împotriva rujeolei, rubeolei, oreionului, varicelei și a zonei Zoster.
Diferența dintre rujeolă, rubeolă și varicelă. Cum se manifestă fiecare.
Această tehnologie utilizează o metodă similară celei pentru obținerea vaccinului inactivat și poate fi aplicată pe scară largă. Cu toate acestea, un asemenea vaccin nu poate fi aplicat în cazul unor persoane cu imunitatea compromisă.
- Vaccinul bazat pe vectorii virali. vaccinul conține un virus modificat nepatogen (vector) în care sunt introduse fragmente din informația genetică a patogenului țintă. Unii vectori intră în celulele organismului și le furnizează informația necesară pentru a produce singure proteine ale patogenului țintă pentru a declanșa un răspuns imun, iar alții prezintă direct proteinele țintă pe suprafață.
Vaccinul împotriva Ebola este unul al vectorului viral. Asemenea tipuri de vaccinuri pot fi create rapid, într-un termen scurt.
Epidemii și pandemii în ultimii 100 de ani. Cât de mult a fost afectată omenirea.
Folosirea unei părți a microorganismului (vaccinul subunitar)
Vaccinurile bazate pe proteine (subunitar) folosesc doar unele particule mici ale virusului sau a bacteriei, pe care sistemul imun trebuie să le recunoască. Acesta nu conține microorganismul în întregime sau utilizează un virus inofensiv în calitate de vector.
Așa-zisele subunități pot fi proteinele sau glucidele din compoziția virusului. Majoritatea vaccinurilor administrate în copilărie sunt subunitare. Este vorba despre vaccinurile împotriva tusei convulsive, tetanosului, difteriei și a meningitei.
Integrarea materialului genetic (ARN mesager)
Spre deosebire de cazurile în care sunt utilizate microorganismele vii sau unele părți ale acestora pentru a declanșa răspunsul imun, vaccinul care conține materialul genetic determină sinteza în organismul uman a unor proteine virale/bacteriene, care determină ulterior apariția răspunsului imun.
Această abordare este una nouă, iar înainte de pandemia COVID-19 niciun vaccin de asemenea tip nu a parcurs toate etapele de aprobare pentru a fi administrat oamenilor. Cu toate acestea, unele vaccinuri ADN împotriva unor tipuri de cancer au parcurs trialurile clinice (studiile asupra oamenilor).
Din cauza pandemiei aprobarea unor asemenea vaccinuri, care ar preveni îmbolnăvirea cu noul coronavirus, a fost grăbită, iar unele vaccinuri de acest gen pot fi administrate oamenilor în acest moment.
Sănătate Să Aveți!
who.int