Kickboxing-ul, sportul celor puternici

Kickbox-ul a apărut în anii 60 la Tokio, avându-l ca părinte pe Noguchi Osamu, unul dintre cei mai mari promotori de lupte în Japonia. Este o metodă neegalată de auto-apărare și extrem de eficientă de formare profesională, de fitness total.
Acesta poate fi împărțit după origine în:

  • – Chinese Kickboxing
  • – Japanese Kickboxing
  • – Thai Kickboxing
  • – American Kickboxing

Kickboxing-ul este o combinație de arte marțiale cu tehnici preluate din Muay Thai, Karate și Soringi Kempo. Sunt utilizate aceleași tactici ca în Muay Thai, dar și lovituri de “ciocan” cu antebrațul.

A doua variantă a acestui gen de sport provine din America de Nord în jurul anilor 1970, și este o variantă a Kickbox-ului „high-kick” sau full-contact. A apărut din artele marțiale (predominant karate și taekwondo ) modificate de practicanți din Europa și America, în dorința de a crea un sport de ring bazat pe lovituri de picior din stilurile menționate, combinat cu tehnicile de braț din boxul clasic. A fost numit inițial „full contact karate”, apoi „kickbox high kick” (permițând lovituri de picior numai peste nivelul centurii) sau, mai simplu, „full contact”.

La sfârșitul anilor optzeci, începutul anilor nouăzeci, au apărut mai multe organizații concurente. Kick-boxingul a atins noi culmi odată cu apariția marilor evenimente din seria K-1 (lupte fără reguli de Muay Thai modificate), promovate de maestrul Ishii. În prezent, seria K-1 este evenimentul de cel mai mare succes și cea mai bine plătită competiție de profesioniști din lume în materie de Kickbox/Thai-box.

Stilul de luptă Kickbox este latura pur sportivă a sistemului, care pune accent exclusiv pe pregătirea pentru competiții sportive. În Kickboxing este interzis, în cea mai mare parte, portul centurilor colorate. Centurile nu au nicio importanță, contează doar ceea ce poți face cu ceea ce cunoști.

În SUA si Europa de Vest numărul organizatiilor de Kickbox Karate este mare, existând organizații pentru profesioniști, pentru amatori și mixte. Capitala mondială a Kickbox-ului profesionist este Las Vegas. În competițiile de lupte fără reguli sau cu minimum de reguli, precum UFC, K1, Pancratiu etc, se observă că majoritatea celor care ajung în sferturi, semifinale și finale sunt luptători de Kickbox Karate. În ultimul sfert de secol, kickboxul s-a dezvoltat constant la nivel mondial.

„Kickboxing-ul nu are vârstă, fiind un gen de sport de tip luptă. Copiii sunt cel mai mult atrași să-l practice, dar are priză și la adulți, chiar de doamne și domnișoare”, susține antrenorul, Valentin Pascali de la clubul sportiv Body boom Gym and fitness.

Antrenorul mai spune că într-un antrenament de kickboxing putem arde aproximativ 1000 de calorii pe oră, timp în care sunt antrenați, practic, toți mușchii.

Kickboxing-ul poate fi practicat în Chișinău la un preț de aproximativ 450 de lei pe lună.

Centrele sportive unde puteți face kickboxing sunt:

  • Body Boom Gym and Fitness
  • Niagara fitness club
  • Clubul Alexia
  • Neogym
  • Energy fitness
  • Sportpark

 

Sursa foto: 
Clubul sportib Body Boom Gym
La Inceput