Laptele crud vs pasteurizat. Care dintre ele poate fi contaminat cu microorganisme rezistente la antibiotice

În urma colectării probelor de lapte crud din SUA a fost depistată prezența unui număr mic de bacterii benefice, dar și a celor rezistente la antibiotice, numărul cărora se mărește atunci când laptele este lăsat la temperatura camerei.

Lapte crud vs lapte pasteurizat

De obicei, înainte de a ajunge la raft, laptele este pasteurizat după metoda descrisă de Louis Pasteur în anul 1800.

În Moldova, potrivit Hotărârii de Guvern nr.158 din 07-03-2019 „cu privire la aprobarea Cerințelor de calitate  pentru lapte și produsele lactate”, laptele de consum pasteurizat este obținut printr-un proces de tratare la temperatură înaltă în timp scurt (nu mai scăzută de 72°C timp de 15 secunde sau orice altă combinație echivalentă) sau printr-un proces de pasteurizare în cadrul căruia se utilizează diferite combinații de timp și temperatură pentru a se obține un efect echivalent. Scopul acestui procedeu este reducerea maximă a microorganismelor patogene.

Cu toate acestea, în ultimii ani tot mai multe persoane preferă laptele crud, nepasteurizat. Argumentul acestora este că laptele crud are un profil nutrițional mai bun, favorizează digestia și întărește sistemul imun.

Se întâmplă după ce medicii și savanții au subliniat în nenumărate rânduri că laptele crud, nepasteurizat are un potențial mare de infectare.

Și FDA (Food and Drug Administration) din SUA a spulberat mitul beneficiilor de consum al laptelui crud, nepasteurizat. Potrivit Centrului de Control și Prevenire a Bolilor (CDC) din SUA, laptele nepasteurizat a cauzat 979 cazuri de îmbolnăvire între 2007 și 2012.

Potrivit infomarket.md, în Republica Moldova va fi introdusă monitorizarea calității laptelui crud în conformitate cu parametrii UE. La momentul actual, în anexa nr.1 la Hotărârea de Guvern nr. 158, menționată anterior, pot fi găsite caracteristicile senzoriale, indicii fizico-chimici și de igienă ai laptelui crud-materie primă.

Potrivit Biroului Național de Statistică, în 2019 o persoană din Moldova a consumat în mediu 242 litri de lapte (cu 15 litri mai mult decât în 2017). Date cu privire la raportul laptelui crud și pasteurizat consumat nu există.

Un grup de cercetători de la Universitatea din California a analizat compoziția bacteriană a peste 2000 de mostre de lapte procurate în Statele Unite ale Americii, inclusiv laptele crud.

Aceștia au descoperit că laptele crud conține un număr mai mare de bacterii comparativ cu laptele pasteurizat. De asemenea, cercetătorii au descoperit că unele dintre aceste bacterii conțineau gene rezistente la antibiotice.

Rezultatele cercetării au fost publicate în revista Microbiome, care sugerează că laptele crud poate contribui la rezistența antimicrobiană, în special dacă laptele nu este ținut la frigider.

Util pentru microflora intestinală?

Estimările din SUA menționează că 3% din populația acesteia consumă lapte crud, afirmând că acesta conține bacterii vii benefice pentru sănătatea colonului.

Pentru a analiza aceste afirmații, autorii studiului recent au colectat probe de lapte din 5 state SUA – California, Idaho, Arizona, South Carolina și Maine. Probele au conținut mai multe tipuri de lapte sterilizat (lapte obținut printr-un proces de încălzire la temperatura de peste 100°C, cu sau fără menținerea laptelui la aceste temperaturi), pasteurizat la temperaturi foarte înalte și ultra-pasteurizat (UHT), care mărește durata de viață la raft. De asemenea, au fost colectate și probe de lapte nepasteurizat.

Probele au fost ținute timp de 24 de ore atât la temperatura de frigider (4 grade Celsius), cât și la temperatura camerei (23 grade Celsius). Pe parcursul acestui timp au fost studiate tipurile și numărul de bacterii care s-au dezvoltat în aceste probe.

Un rezervor de bacterii rezistente la antibiotice

În rezultatul cercetărilor s-a depistat că laptele crud conține un număr mare de bacterii, în mare parte din familia Pseudomonadaceae, care poate cauza îmbolnăvire la oameni.

Cu toate că mulți declară că laptele crud este mai bogat în microorganisme vii, acest studiu a demonstrat viceversa – un număr extrem de mic al bacteriilor „bune” în probele de lapte crud.

În schimb, cercetătorii au depistat că acest tip de lapte conține un număr mare de bacterii rezistente la antibiotice, numărul cărora se mărește drastic atunci când laptele este păstrat la temperatura camerei.

Rezistența la antibiotice este una dintre provocările majore ale medicinii moderne. Potrivit CDC, peste 2,8 milioane de infecții prin bacterii rezistente la antibiotice  se produc în SUA în fiecare an, rezultatul fiind peste 35 de mii de decese.

Consumul bacteriilor rezistente la antibiotice este mai mult decât un risc personal, ci unul care implică întreaga societate. Se întâmplă pentru că genele care provoacă rezistența se pot transmite de la o bacterie la alta, provocând dispersarea rezistenței la antibiotice.

Evită laptele crud fermentat la temperatura camerei (chișleagul)

Cercetătorii menționează că laptele crud este un adevărat pericol pentru cei care nu îl depozitează corect. De asemenea, aceștia rămân îngrijorați de prepararea laptelui acru, în procesul căruia laptele crud se lasă la temperatura camerei pentru 1-5 zile. Cercetătorii menționează că în urma consumului acestei băuturi poate crește aportul genelor rezistente la antibiotice.

„De mult timp nu mai locuim într-o lume lipsită de antibiotice. Aceste gene sunt pretutindeni, iar noi trebuie să facem orice pentru a stopa răspândirea acestora”, a declarat Michele Jay-Russell, microbiologist cercetător și manager a Centrului de Vest pentru Siguranța Alimentelor, UC Davis.

Deși cercetătorii trebuie să efectueze un șir de analize adiționale pentru a confirma pericolul laptelui crud, cercetarea în cauză demonstrează că acesta nu este atât de util pe cât se menționa anterior.

Cercetătorii recomandă persoanelor care doresc să consume lapte crud să îl depoziteze, în continuare, în frigider.

Sănătate să aveți!

Sursa foto: 
thailandmedical.news
Sursa: 

medicalnewstoday.com

La Inceput