Ce lubrifiant să alegi și cum să îl aplici corect pentru un sex mai confortabil

Ne-am obișnuit să facem sex după principiul: cu cât mai umed, cu atât mai bine. Însă, chiar și după un preludiu excitant, un act sexual ar putea fi mai confortabil dacă adăugăm un strop de lubrifiant. Atunci când îl alegi ar fi bine să îi cunoști compoziția, deoarece unele ingrediente ale acestuia ar putea mai mult să îți dăuneze, decât să îți facă bine. Află în continuare la ce este bun lubrifiantul, cum să îl alegi și să îl aplici corespunzător.

Este absolut normal să utilizezi lubrifiant

Potrivit unui studiu realizat de Universitatea din Indiana, SUA, pe un lot de 2453 femei, 70% dintre acestea au declarat că lubrifiantul le ajută să aibă un act sexual mai confortabil și mai plăcut.

Potrivit sexologilor, utilizarea lubrifiantului nu înseamnă că ești dezinteresat de partenerul/partenera ta. Astfel, ar fi bine să nu mai privim lubrifiantul drept o unealtă în cazul unui act sexual nereușit, ci drept una care ne aduce mai mult confort și plăcere.

Ce tip de lubrifiant să alegi?

Atunci când mergi să alegi lubrifiantul, ar fi bine să cunoști care sunt tipurile acestuia și să cumperi ceea ce ți se potrivește cel mai bine. Acestea pot fi într-o varietate largă, având la bază:

 • Apa;
 • Siliconul;
 • Uleiul;
 • Varianta hibrid, cu utilizarea câtorva ingrediente de mai sus.

Lubrifiantul pe bază de apă

Lubrifiantul, al cărui ingredient principal este apa, este cunoscut drept unul „versatil” și poate fi aplicat în orice activitate sexuală, chiar și atunci când utilizezi jucăriile sexuale. De asemenea, acesta poate fi asociat fără frică și cu prezervativul, fie că este din latex sau non-latex, micșorând probabilitatea rupturii acestuia.

Alege-l pentru sexul vaginal, deoarece nu afectează pH-ul din vagin, dar totuși reduce eficient fricțiile. Lubrifiantul de acest gen este cel mai popular din trei motive:

 • Nu îți pătează cearșafurile;
 • Are o textură ușoară pe piele;
 • Se spală ușor cu apă după actul sexual.

Lubrifiantul pe bază de silicon

Asemenea tip de lubrifiant are o textură fină și plăcută pentru cele mai sensibile părți ale corpului tău. Odată aplicat, lubrifiantul se va menține o perioadă mai îndelungată pe organele genitale. De asemenea, acesta nu provoacă reacții adverse, deoarece este hipoalergenic.

Dacă ești intersat în aplicarea unui lubrifiant de durată, care nu va solicita să îl schimbi prea frecvent, ai găsit opțiunea perfectă pentru tine.

Lubrifiantul pe bază de silicon este potrivit și în cazul în care îți dorești să faci sex în apă, deoarece acesta nu se spală la fel de ușor ca și celelalte tipuri de lubrifianți.

Tot ce trebuie să știi despre sexul în apă, inclusiv dacă este sigur sau nu. 

Totodată, nu îl utiliza niciodată alături de jucăriile sexuale, deoarece acesta le poate deteriora suprafața, locuri în care se pot acumula bacteriile. Ulterior, jucăriile sexuale devin mai puțin igienice.

Află mai multe despre siguranța și dezinfecția jucăriilor sexuale. 

În cazul prezervativelor, lubrifiantul pe bază de silicon se potrivește de minune.

Lubrifiantul pe bază de ulei

Acest tip de lubrifiant are cea mai mare durată de menținere pe organele genitale și nu necesită reaplicare deloc. Totodată, acesta poate oferi atât confort în timpul actului sexual, cât și un pic de masaj în același timp.

Cu toate acestea, nu-l utiliza niciodată alături de prezervativ, deoarece îi mărește probabilitatea ruperii, compromițând scopul acestuia și întreg actul sexual.

De asemenea, lubrifianții pe bază de ulei măresc riscul apariției infecțiilor sexual transmisibile, precum vaginita bacteriană. Totodată, îți va murdări ireversibil cearșafurile, hainele și va fi dificil de înlăturat de pe corp.

Cum să aplici corect lubrifiantul

De fapt, nu există o metodă exactă de a utiliza lubrifiantul. Acesta trebuie aplicat prin dispersare pe mâini și organele genitale, odată ce te simți neconfortabil, fie înainte, fie în timpul actului sexual.

Acesta poate fi utilizat în timpul preludiului pe organele genitale feminine, apoi, înainte de penetrare, pe organele masculine și în timpul actului sexual dacă există necesitate și disconfort.

Lubrifiantul poate fi utilizat și în timpul masturbării. Unele femei preferă să îl aplice mereu, chiar dacă sunt foarte excitate și nu există, aparent, necesitatea aplicării acestuia.

Indiferent dacă utilizezi prezervativul sau barajele dentare în timpul sexului, lubrifiantul te va ajuta să previi fricțiile și senzațiile neplăcute. Nu uita să-l eviți pe cel al cărui bază este uleiul pentru a preveni ruperea acestora.

Evită cu orice preț

Atunci când vei merge să îți alegi lubrifiantul, vei găsi un șir de opțiuni: de la natural până la cel cu străluci sau arome. Însă, ar fi bine să fii foarte atent, deoarece acestea ar putea dezechilibra microflora vaginală și crea un mediu numai bun pentru diverse infecții sexual transmisibile.

Un vagin sănătos ar trebui să aibă un pH cuprins între 3,5 și 4,5, astfel încât lubrifiantul ar trebui să fie la același nivel. Fii mereu atent la lista ingredientelor și evită ingredientele care pot cauza iritații și inflamație, precum:

 • Glicerina;
 • Nonoxinal-9;
 • Petrol;
 • Propilen glicol;
 • Gluconat de clorhexidină.

Dacă utilizezi prezervativele sau jucăriile sexuale, găsește un lubrifiant sigur pentru latex, cauciuc și plastic.

Nu ezita să utilizezi lubrifiantul, întrucât acesta îți poate colora viața și nu este un semn al unei vieți sexuale plictisitoare.

Sănătate să aveți!

Sursa foto: 
allure.com
Sursa: 

healthline.com

La Inceput