Menținerea unei alimentații echilibrate și sănătoase este unul dintre cele mai bune lucruri pe care le puteți face pentru corpul dumneavoastră. Acest lucru este și mai valabil în cazul în care sunteți însărcinată. Să știți că vitaminele din grupul B joacă un rol important în susținerea unei sarcini sănătoase.
Mary L. Rosser, doctor în medicină la New York, explică acest fapt în felul următor: „Vitaminele din grupul B vă mențin corpul puternic în timp ce bebelușul crește. De asemenea, acestea transformă alimentele în energie, oferindu-vă un impuls necesar în timpul sarcinii. Acestea sunt foarte benefice, mai ales dacă vă simțiți obosiți în primul și al treilea trimestru de sarcină”.
Fiecare dintre vitaminele din grupul B aduce o serie de beneficii pentru mamă și făt.
Vitamina B1: Tiamina - joacă un rol important în dezvoltarea creierului copilului dumneavoastră. Femeile gravide au nevoie de aproximativ 1,4 miligrame de vitamina B1 zilnic. Sursele naturale de vitamina B1 se găsesc în cereale integrale, drojdie, carne de porc, mazăre, castraveți, ardeii grași și chiar unele produse lactate.
Vitamina B2: Riboflavină - Ca toate vitaminele B, riboflavina este solubilă în apă, ceea ce înseamnă că organismul nu o stochează. Trebuie să le înlocuiți prin dieta corespunzătoare sau vitaminele prenatale. Vitamina B2 vă menține ochii sănătoși și vă ajută pielea să arate strălucitoare și împrospătată. Femeile gravide ar trebui să ia 1,4 mg de vitamina B2 zilnic (în comparație cu 1,1 mg zilnic pentru femeile care nu sunt gravide). Puiul, curcanul, peștele, ardeii grași, iaurtul, fulgii de porumb și ouăle sunt pline cu vitamina B2.
Vitamina B3: Niacina - B3 lucrează din greu pentru a vă îmbunătăți digestia, pentru a ușura greața și a reduce migrenele dureroase. Medicii recomandă ca mamele să ia 18 miligrame zilnic. Un sandwich delicios la prânz ce va conține o felie de pâine cu cereale integrale, cu o salată proaspătă de ton vă poate oferi o sursă excelentă de vitamina B3.
Vitamina B5: Acid pantotenic - B5 ajută la crearea hormonilor și facilitează crampele dureroase la nivelul piciorului. Mamele au nevoie de aproximativ 6 miligrame de vitamină B5 zilnic. Micul dejun poate include gălbenușuri de ou sau un castron de cereale integrale.
Urmat de un prânz bogat în vitamina B5 ce va conține orez brun amestecat cu broccoli și nuci de caju. O gustare după-amiază va fi formată din cookie-uri umplute cu unt de arahide topită cu un pahar de lapte răcoritor poate îndeplini cerințele zilnice.
Vitamina B6: Piridoxină - joacă un rol esențial în creierul copilului dumneavoastră și în dezvoltarea sistemului nervos în decursul următoarelor nouă luni. De asemenea, este vital pentru producerea de norepinefrină și serotonină, care sunt doi dintre cei mai importanți neurotransmițători (mesageri de semnal). Vă poate ajuta să luptați cu acele efecte secundare neplăcute ale gestației, de greață și vărsături.
"Adesea, recomandăm vitamina B6 pentru ameliorarea stărilor de greață la începutul sarcinii", explică Amelia Grace Henning. Doza zilnică este între 25 și 50 mg. Cerealele integrale, bananele, caisele, murele, papaya și fasole sunt toate surse naturale de vitamina B6.
Vitamina B7: Biotină. Comitetul american de alimentație și nutriție al Institutului Național de Medicină al Academiei Naționale de Sănătate recomandă o doză zilnică adecvată de 30 micrograme de vitamina B7 în timpul sarcinii. Sarcina poate provoca adesea o deficiență de biotină, deci este important să vă asigurați că luați necesarul acestei vitamine. Alimentele bogate în vitamina B7 includ ovăzul, ciupercile, laptele.
Vitamina B9: Acid folic. Aceasta este probabil cea mai importantă dintre vitaminele B care trebuie luate în timpul sarcinii. Femeile aflate la vârsta fertilă trebuie să ia 400 micrograme de acid folic (vitamina B9) în fiecare zi înainte și după ce rămân gravide.
Acidul folic, atunci când este luat în această perioadă de timp, poate ajuta la reducerea riscului copilului dumneavoastră de a dezvolta defecte congenitale, inclusiv spina bifidă și alte defecte ale tubului neural. După ce rămâneți gravidă, nevoile de acid folic cresc. Acidul folic este de asemenea esențial pentru producerea celulelor roșii din sânge.
Sursele de vitamina B9 se conțin în Portocale, Grapefruit, mure, legume cu frunze verzi cum ar fi spanacul, brocoli, sparanghelul, roșii.
Vitamina B12: Cobalamina. B12 vă ajută să vă mențineți sistemul nervos sănătos. Sursele de vitamina B12 se conțin în lapte, carnea de păsări de curte și pește. Cantitatea recomandată de vitamina B12 în timpul sarcinii este de aproximativ 2,6 micrograme pe zi.
Dar, medicii cred, de asemenea, că un supliment de vitamină B12, împreună cu acidul folic (care se găsește în vitaminele prenatale) nu numai că va ajuta la prevenirea defectelor congenitale, inclusiv spina bifidă, dar va lupta împotriva defectelor care afectează coloana vertebrală și sistemul nervos central.
Beneficiile vitaminelor
B1 (tiamina)- joacă un rol important în dezvoltarea creierului copilului dumneavoastră.
B2 (riboflavină) - îți păstrează ochii sănătoși și pielea strălucitoare și proaspătă.
B3 (niacina) - îmbunătățește digestia și poate ușura grețurile de dimineață.
B5 (acid pantotenic) - ajută la crearea hormonilor de sarcină și la diminuarea crampelor la picioare.
B6 (piridoxină)- joacă un rol important în dezvoltarea creierului copilului dumneavoastră și al sistemului nervos.
B7 (biotină)- sarcina poate determina deficiența de biotină, deci vă recomandăm să vă măriți aportul.
B9 (acid folic) Reduce riscul copilului de a dezvolta defecte congenitale
B12 (cobalamina) - ajută la menținerea coloanei vertebrale și a sistemului nervos central al copilului dumneavoastră
O suplimentare de vitamine din grupul B nu este de obicei recomandată decât dacă medicul vă prescrie. Doar o dietă echilibrată care să conțină o combinație a acestor vitamine din grupul B vă va permite să aveți un copilaș puternic și sănătos.