9 produse pe care n-ar trebui să le dăm niciodată copiilor

Dacă urmăriți știrile privind obezitatea în rândul copiilor, știți că situația este destul de alarmantă. Rata obezității în rândul copiilor s-a triplat în ultimele două decenii, iar cele mai multe semne arată că copiii de astăzi au speranța de viață mai scurtă decât părinții lor. O mare parte din vină pentru acest lucru este meritul producătorilor și comercianților de alimente nesănătoase destinate celor mai tineri consumatori. Acești producători și comercianți au creat o bătălie în plină ascensiune pentru părinți care încearcă să concureze cu super eroii și animalele de desene animate.

Mâncarea este întotdeauna o luptă clasică de putere dintre copii și părinți. Există numeroase strategii pe care le puteți folosi pentru a atenua conflictele legate de alimentație. Încercați să promovați consumul de legume și alimente sănătoase, oferind desertul ca o recompensă pentru consumul de legume și fructe.

Oferiți-le copiilor alternative la mâncărurile procesate. Doar așa vor ști ce să aleagă și că aceste alternative sunt chiar gustoase.

Notă: Următoarele recomandări sunt pentru copiii de vârstă școlară. Sugarii și copiii mici au diferite nevoi nutriționale specifice care nu sunt abordate în acest articol.

1.Nughete de pui. Aceste elemente populare pentru copii sunt niște bucăți de grăsime comprimată, de sodiu, de sirop de porumb (HFCS) și, într-o anumită formă, de pui. În funcție de restaurant, puiul poate chiar să nu fie ingredientul de bază. Adesea, nughetele sunt făcute din bucăți de carne de pui și de piele, presate într-o formă, aromate cu HFCS și sare, și prăjite în ulei hidrogenat. Apoi, ca și cum acest lucru nu este suficient de nesănătos, este îmbibat într-un sos HFCS sau pe bază de maioneză. Valoarea nutritivă cântărită în raport cu cantitatea uriașă de calorii și grăsimi consumate este incredibil de mică, chiar lipsă.

În schimb: Dacă gătiți acasă, alegeți un piept de pui și tăiați-l în bucăți de dimensiuni mici. Asigurați-un sos sănătos, cu ketchup, muștar sau iaurt. Lăsați-i pe copiii să vă ajute la tăiat sau să amestece sosul. Încercați să gătiți fără să prăjiți, dar dacă totuși copilul așa iubește, treceți pieptul de pui printr-un ou bătut și apoi dați-l prin fulgi de porumb, înainte de a-l coace. Va fi crocant și delicios, dar nu la fel de gras.

2. Cereale cu zahăr. În multe familii se servește dimineața cereale cu zahăr și lapte pe care le găsim în magazine în cutii frumos ambalate. Aceste cereale nu aduc copilului niciun fel de aport nutrițional necesar pentru o zi întreagă, sunt pline de zahăr, grăsimi și calorii goale și nici nu sunt sățioase.

În schimb: citiți etichetele și încercați să găsiți cereale cu un conținut scăzut de zahăr și bogate în fibre și cereale integrale. Evitați cerealele care au uleiuri hidrogenate, culori artificiale sau conservanți chimici. Adăugați stafide, banane feliate, fructe de pădure sau alte fructe de sezon la cereale pentru aromă și nutriție suplimentară.

3. Hot-dogurile și alte alimente prelucrate. Copiii le adoră, deși acestea sunt pline de nitrați și nitriți potențial carcinogeni, de sodiu, de grăsimi saturate și de culori și umpluturi artificiale. Un studiu efectuat la Los Angeles a constatat că copiii care au mâncat 12 hot-doguri pe lună aveau un risc mai mare de 9 ori de a dezvolta leucemie.

În schimb: Folosiți carnea neprelucrată, cum ar fi piept de curcan, carne de pui, ton sau carne de vită. Folosiți pâine integrală de grâu pentru sandwich-uri. Dacă copilul iubește prăjiturile, umpleți un mic recipient de plastic cu biscuiți făcuți din grâu integral, cu conținut scăzut de grăsimi, carne slabă, neprelucrată și brânză cu conținut scăzut de grăsimi.

4. Sucuri și băuturi aromate. Sucul, ce ar putea fi rău cu el? Sucul natural este o sursă bună de vitamina C, nu are fibre de fructe întregi și oferă calorii mai ales din zahăr și carbohidrați. Prea mult suc însă poate duce la obezitate și carii dentare. Academia Americană de Pediatrie recomandă 4 până la 6 uncii (unitate de măsură din SUA) de suc pe zi pentru copii sub 6 ani, și 8 până la 12 uncii pentru copii mai mari. Băuturile de suc care nu conțin sucuri 100% sunt de obicei dulci cu culori artificiale și ar trebui evitate. Cea mai bună soluție este să faceți propriul suc din fructe proaspete, de sezon.

În schimb: Apa este încă cea mai bună alegere. Explicați importanța bunei hidratări a copiilor dumneavoastră și stabiliți un exemplu propriu prin purtarea unei sticle de apă. Obișnuiți-i să transporte o sticlă mică de apă în rucsac sau atașată la bicicletă. Dacă nu beau apă, încercați să turnați în ea câteva picături de suc de fructe natural. Dar doar câteva picături. Ideea este să obișnuim copiii să nu mănânce alimente prea dulci, prea sărate sau prea grase. O altă mare băutură este laptele. Laptele conține nutrienți, calciu și proteine de care au nevoie copiii în creștere.

5. Cartofi prăjiți. Sunt bogați în calorii, în grăsimi și în sodiu și, fără îndoială, cele mai populare „legume” printre copiii. Ei nu oferă practic nici unul dintre nutrienții găsiți în broccoli, morcovi, spanac sau alte legume care nu se găsesc într-o prăjitură pufoasă. Și grăsimea în care sunt prăjite este de obicei trans, cea mai nesănătoasă pentru inimă. În primul rând, studiile au început să arate că o cauză a apariției cancerului este prezența acrilamidei, o substanță toxică care este creată atunci când alimentele ce conțin amidon, cum ar fi cartofii, sunt încălzite la temperaturi extreme. În unele teste, cantitatea de acrilamidă din cartofi prăjiți a fost de 300-600 de ori mai mare decât cantitatea pe care o permite Agenția pentru Protecția Mediului (EPA) într-un pahar de apă.

În schimb: Legumele cum ar fi morcovii, bețele de țelină sau alte crudități sunt opțiuni grozave, dar dacă copiii iubesc cartofi, alegeți alte opțiuni. Un cartof preparat la cuptor cu chili, cu conținut scăzut de grăsime și puțină brânză pot furniza o mulțime de fibre și vitamine.

6. Chipsurile. Acestea sunt pline de grăsime, adesea saturate și au mai mult sodiu decât orice copil sau adult ar trebui să mănânce. Unele chipsuri au, de asemenea, problema acrilamidei discutată deja.

În schimb: Copiii trebuie să ia anumite gustări. Legumele și fructele ar fi o opțiune, dar și popcorn-ul.

7. Fructe ambalate. Multe dintre aceste gustări gelatinoase cum ar fi roll-ups conțin o cantitate mică de fructe, dar o mulțime de zahăr și culori artificiale luminoase. Nu vă înșelați de toate produsele care conțin cuvântul „fructe” pe cutia lor. Fructele reale sunt în secțiunea de produse, nu în culoarul bomboanelor.

În schimb: Dacă copilul nu manifestă interes pentru fructe în starea lor naturală, există alte opțiuni. Umpleți tăvile de gheață sau de copt cu suc de fructe sau struguri înghețați care sunt o alegere mult mai sănătoasă. Sau cumpărați gelatină și amestecați-o cu suc de fructe și / sau bucăți de fructe. Serviți niște stafide, caise uscate, mere, piersici sau alte fructe care ar putea să vă ofere acea textură fără zahăr.

8. Gogoșile. Aceste bucăți mici de prăjituri sunt preferate atât de copii, cât și de adulți, dar sunt pline de acizi grași și trans-grași și, bineînțeles, de zahăr. Pâinea prăjită, brioșele și chiflele de scorțișoară nu sunt mult mai bune. Cel mai rău lucru în ceea ce privește gogoșilor și alte produse de patiserie, pe lângă conținutul lor nutrițional sau lipsa acestora, este că ele sunt adesea prezentate copiilor ca alegeri acceptabile pentru micul dejun. Aceste prăjituri trebuie să fie clasificate corect - ca deserturi, pentru a fi mâncate foarte puțin.

În schimb: o felie de pâine prăjită de grâu integral, acoperită cu unt de arahide este o alegere mult mai bună din punct de vedere nutrițional.

9. Pizza. Dacă e consumată moderat, pizza poate fi o alegere destul de decentă. Dacă comandați topping-urile potrivite. Problema este tocmai în carnea procesată ca pepperoni și cârnați, care adaugă grăsimi și nitrați / nitriți și bucățile de brânza vor oferi, de asemenea, mai multe calorii și grăsimi decât un copil are nevoie.

În schimb: Faceți propria pizza cu copiii dumneavoastră. Utilizați o crustă de grâu integral (sau tortilla de grâu întreg), apoi, periați cu un sos fără HFCS și alegeți ca și ingrediente piept de pui la grătar, bucăți de curcan tăiat și legume pe care copilul le adoră. Apoi stropiți cu puțină brânză, coaceți și serviți. Dacă copilul se obișnuiește să mănânce acest fel de pizza, cea din restaurant poate părea la un moment dat foarte grasă.

Sursa foto: 
www.cugetliber.ro
La Inceput