Savanții urmăresc răspândirea variantei Omicron, dar există încă multe necunoscute. Aceștia se întreabă dacă este mai transmisibil decât tulpinile anterioare de COVID-19 sau dacă afectează mai grav copiii? Cel puțin deocamdată, am auzit despre tulpina Omicron a COVID-19 că ar putea fi mai transmisibilă decât tulpinile anterioare ale coronavirusului.
Omicron (B.1.1.529) a fost descoperit inițial în sudul Africii în noiembrie 2021, iar acum este răspândit practic în întreaga lume.
Dar, în ciuda numărului în creștere cu COVID-19, savanții spun că nu există niciun motiv de panică. Asta pentru că adulții, inclusiv copii de la 5 ani din SUA, sunt eligibili pentru imunizarea împotriva COVID-19, vaccinurile rapel fiind aprobate și pentru cei cu vârsta de peste 16 ani.
În plus, din fericire, simptomele par a fi relativ ușoare pentru majoritatea oamenilor – deși sunt posibile și cazuri severe, în special pentru persoanele nevaccinate.
Un studiu, făcut public pe 16 decembrie 2021 la Londra a comparat efectele secundare ale variantei Delta (pe baza datelor din octombrie) și ale variantei Omicron (pe baza datelor din decembrie). Până acum, acestea par să fie similare, cele mai frecvente cinci simptome fiind:
- nasul care curge
- dureri de cap
- febră
- oboseală
- durere în gât
Pentru că sezonul de iarnă este în plină desfășurare, iar copiii au revenit în sălile de clasă, părinții au o mulțime de întrebări:
- De unde a venit varianta Omicron?
- Care sunt simptomele?
- Cum îi va afecta copiii?
Iată tot ce trebuie să știți despre această nouă tulpină de COVID-19.
De unde a venit varianta Omicron?
Virușii tind să se schimbe pe măsură ce se răspândesc în întreaga comunitate, iar COVID-19 nu face o excepție.
„Când un virus intră în celulele unui pacient, începe să se multiplice”, explică Kristina Deeter, specialist în pediatrie și ofițer medical de specialitate pentru medicina de îngrijire pediatrică la Pediatrix Medical Group. „Pot exista „greșeli” în copiile ARN pe care le face de la sine, iar aceste noi copii mutante pot fi apoi răspândite și altor persoane”.
Varianta Omicron este deosebit de îngrijorătoare, deoarece are un „număr neobișnuit de mare de mutații” – mai mult de 30 în total, scrie The New York Times, citându-i pe imunologi și alergologi. Aceste mutații afectează proteina spike, care provoacă infecția prin penetrarea celulelor gazdă. Cercetătorii cred că aceste schimbări ar putea face virusul mai transmisibil și ar putea afecta răspunsul la vaccin, spune Purvi Parikh, alergolog și imunolog la Rețeaua de alergii și astm bronșic și co-investigator în studiile de vaccin.
Ar trebui să fiu îngrijorat de varianta Omicron?
Omicron provoacă noi valuri de infecție cu COVID-19 în întreaga lume – în special în locurile cu rate scăzute de vaccinare – așa că organizațiile de sănătate au tras un semnal de alarmă.
„Omicron a creat îngrijorări din cauza unui număr mare de mutații pe care le are în comparație cu tulpina originală Alpha, ceea ce îi poate permite să fie și mai contagioasă decât tulpinile anterioare”, explică Kristina Deeter.
Într-adevăr, Africa de Sud a înregistrat mai multe cazuri pozitive de COVID-19 după detectarea variantei Omicron. Și rata de infectare cu COVID-19 a crescut substanțial și în America. Dovezile preliminare au sugerat, de asemenea, un risc crescut de reinfecție cu Omicron; asta se datorează, probabil, și faptului că mutațiile la proteina spike ajută virusul să evite anticorpii.
„Încă învățăm exact cât de mult protejează vaccinurile împotriva tulpinii Omicron și dacă simptomele sunt mai severe. Dar până acum, majoritatea pacienților care au fost infectați cu tulpina Omicron au fost mai tineri și au prezentat doar simptome ușoare”, spune Deeter.
Care sunt simptomele variantei Omicron?
Dovezile preliminare sugerează că varianta Omicron provoacă adesea o boală ușoară, cu simptome ușor diferite față de alte tulpini ale acestui coronavirus. Potrivit doctorului Purvi Parikh, pacienții „nu au raportat vreo pierdere a mirosului sau gustului și zgârieturi în gât, dar multe alte simptome clasice rămân aceleași”.
Doctorul Angelique Coetzee, președintele Asociației Medicale din Africa de Sud, a tratat pacienți cu dureri corporale, tuse ușoară și dureri ușoare de cap. De asemenea, pacienții ei nu au experimentat o scădere majoră a nivelului de oxigen și și-au revenit acasă fără complicații, explică medicul, citat de Reuters.
Același studiu publicat pe 16 decembrie 2021 în reviste de specialitate din Marea Britanie a raportat că cele mai comune cinci simptome par a fi: curgerea nasului, durerea de cap, febra, oboseala și durerea în gât.
Omicron pare să aibă o perioadă de incubație mai scurtă în comparație cu alte variante; Centrul pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC) raportează că simptomele apar la aproximativ trei zile după transmitere. Comparați acest lucru cu Delta și alte tulpini, care au perioade de incubație de patru zile și, respectiv, cinci zile.
Angelique Coetzee, președintele Asociației Medicale din Africa de Sud a mai menționat că pacienții cu Omicron par a fi mai tineri, ceea ce se corelează cu dovezile preliminare din întreaga lume. Într-adevăr, copiii sunt diagnosticați și spitalizați în cifre record în America, dar experții spun să nu vă stresați prea mult. Este posibil ca sporirea numărului de spitalizări pediatrice să se datoreze ratelor mai mici de vaccinare la copii sau a sistemului imunitar imatur al acestora. Părinții îngrijorați și-ar putea duce copiii la spital, ca măsură de precauție.
Vaccinurile protejează împotriva variantei Omicron?
„Datorită structurii noii tulpini, există îngrijorarea că vaccinul ar putea să nu fie la fel de eficient”, spune Deeter. „Rămânem cu speranța că vaccinul va continua să ne protejeze împotriva bolilor moderate până la severe, dar este posibil să vedem mai multe cazuri ușoare de COVID-19 la persoanele vaccinate” – numite infecții inovatoare.
S-a demonstrat că dozele de rapel cresc răspunsul imun. CDC raportează că două doze de vaccin ARNm au o eficacitate de 35% împotriva infecției cu Omicron. Rapelul crește această eficacitate la aproximativ 75 la sută.
Nivelurile scăzute de vaccinare pot avansa și mai mult răspândirea variantelor viitoare. „Când o comunitate este complet vaccinată, atunci riscul de infecție scade și este mai puțin probabil ca aceste mutații să apară într-o populație”, adaugă Deeter.
Se vor închide din nou școlile?
Pe măsură ce cazurile de COVID-19 cresc în toată lumea, părinții se întreabă dacă școlile s-ar putea închide din nou. Experții spun că este prea devreme pentru a ști ce se va întâmpla, însă întrucât se așteaptă ca numărul de infectați să crească, inclusiv în rândul copiilor, este posibil ca școlile să revină temporar la lecțiile virtuale.
Concluzia
Deși este important să fii informat despre varianta Omicron, părinții nu ar trebui să intre în panică.
„Ca și în cazul tuturor celorlalte tulpini de COVID-19, persoanele nevaccinate vor rămâne expuse riscului de infecție moderată până la severă, necesitând uneori spitalizare”, spune Deeter.
„Cea mai bună protecție este să continuăm măsurile noastre de atenuare eficiente, cunoscute, cum ar fi vaccinarea dacă sunteți eligibil, purtarea măștii în spațiul public, evitarea contactelor cu alte persoane și spălarea frecventă a mâinilor. Nu avem nicio dovadă în acest moment că sunt necesare mai multe măsuri în privința acestei tulpini”.