Chirurgia plastică a vaginului și a labiilor după naștere: necesitate sau moft

Deși intervențiile plastice (plastiile) sunt considerate adesea un moft, există situații în care acestea devin o necesitate. Uneori, în situații determinate, este și cazul chirurgiei plastice vaginale și labiale după naștere, deoarece vaginul suportă transformări în timpul nașterii naturale, iar unele dintre acestea vor rămâne pentru totdeauna. Urmărește în continuare ce presupun aceste proceduri, de ce femeile recurg la ele și care sunt riscurile asociate.

Ce este plastia vaginală (vaginoplastia)?

Chirurgia vaginală de reconstrucție, cunoscută și drept vaginoplastie devine o procedură tot mai populară în rândul femeilor care au născut pe cale naturală. Scopul acesteia este de a repara și îngusta mușchii vaginali care au fost întinși și traumați în timpul nașterii.  Vaginoplastia restabilește forța, tonusul și controlul mușchilor vaginali.

Naștere pe cale naturală versus cezariană: cum este mai bine pentru tine și copilul tău. 

Ce este plastia labiilor (labioplastia)?

Chirurgia plastică a labiilor este intervenția chirurgicală de schimbare a formei și a mărimii labiilor (a „buzelor” care înconjoară vaginul), făcându-le mai mici sau corectând asimetria dintre ele. Aceasta poate fi realizată aparte sau împreună cu vaginoplastia. Intervenția se poate efectua pe buzele mari (din exterior) sau pe cele mici (situate mai în interior decât cele mari).

Un moft sau o necesitate?

Nașterea pe cale naturală poate cauza traumatizarea vaginului. Întinderea mușchilor acestuia poate implica un șir de probleme, inclusiv incontinența urinară (pierderea involuntară a urinei în timpul tusei, strănutului, exersării sau a ridicării greutăților), nesatisfacerea sexuală și senzațiile neplăcute, inclusiv în materie de aspect, a vaginului.

Când o ruptură de perineu este considerată gravă și ce consecințe poate avea. 

În plus, orice cicatrice sau întindere ireversibilă a vaginului poate provoca o reducere a sensibilității sau a durerii în timpul actului sexual.

În timpul nașterii, în urma procesului de întindere a tuturor țesuturilor, pot fi traumatizate și labiile. Acestea pot cauza disconfort și pot interacționa cu un șir de activități, asemenea sportului, exercițiilor, sexului, ba chiar a purtării unor tipuri de lenjerie. Astfel, în urma labioplastiei și a înlăturării țesutului excesiv, poate fi redus disconfortul și plăcerea estetică.

Pe lângă aceasta, ar fi bine să facem o distincție clară între intervențiile plastice de reconstrucție (de readucere la starea funcțională inițială) și cele cosmetice (de îmbunătățire a aspectului estetic).

Colegiul American de Obstetricieni și Ginecologi încurajează plastia vaginală pentru tratamentul incontinenței urinare, dar rămâne foarte sceptic și precaut cu privire la plastia vaginală cosmetică din cauza riscurilor asociate și a insuficienței datelor științifice medicale despre eficacitatea acesteia.

De exemplu, unele vaginoplastii au fost inițial concepute pentru a reconstrui, în mod chirurgical, unele defecte înnăscute (malformații congenitale) la nivelul vaginului: lungimea prea mică sau absența acestuia (ageneza vaginală), astfel încât în urma acestuia femeile să se poată urina corespunzător, să aibă menstruația fiziologică, iar actul sexual să se poată petreacă.

Află despre tratamentele de întindere a vaginului și cât de inofensive sunt. 

Astfel, Colegiul American de Obstetricieni șe Ginecologi recomandă privirea cu scepticism a intervențiilor chirurgicale comerciale, create de chirurgii plastici pentru a „întineri vaginul” și a le realiza doar pe cele recomandate de medici pentru a trata afecțiunile apărute în urma nașterii pe cale naturală. Recomandarea vine în contextul în care deocamdată nu există studii medicale care ar confirma utilitatea anunțată a vaginoplastiei și a labioplastiei cosmetice.

Se poate schimba vaginul după nașterea prin intermediul intervenției cezariene?

Chiar și o naștere cezariană planificată nu este sigură în totalitate, putând genera un șir de schimbări, precum:

  • Reducerea tonusului muscular din cauza schimbărilor hormonale;
  • Uterul însărcinat presează vaginul;
  • Ligamentele și mușchii provoacă prolapsul vaginal și uterin de severitate diferită.

Riscurile vaginoplastiei și a labioplastiei

Satisfacția de lungă durată a femeii în urma vaginoplastiei și rata complicațiilor (cât de frecvent femeile suportă complicații în urma intervențiilor) acestor două proceduri nu a fost, deocamdată, măsurată. Pentru că majoritatea acestora sunt comerciale și nu au fost evaluate în cadrul unor reviste medicale, asemeni altor intervenții chirurgicale cunoscute, Colegiul American de Obstetricieni și Ginecologi le consideră „nedovedite”.

Printre riscurile cunoscute ale acestor intervenții se numără:

  • Infecțiile;
  • Schimbări permanente ale senzațiilor la nivelul vaginului;
  • Dureri continue;
  • Cicatrici.

Medicii care realizează aceste intervenții declară că efectul lor durează maxim 2 ani.

Cel mai bun sfat pentru femei: discută deschis și sincer cu medicul tău despre senzațiile și îngrijorările pe care le ai cu privire la organele tale genitale, dar și așteptările pe care le ai în urma efectuării intervenției chirurgicale. În plus, întreabă dacă există alternative pentru vaginoplastie și labioplastie.

Exercițiile Kegel îți potreaduce tonusul muscular vaginal și mări plăcerea în timpul actului sexual, iar consilierea psihologică poate rezolva problemele de stimă și încredere în sine.

Sănătate să aveți!

Sursa foto: 
flo.health
Sursa: 

webmd.com, drlevinobgyn.com, topdoctors.co.uk

La Inceput