De ce factori depinde durata travaliului și poate sau nu fi ea micșorată

Travaliul este unul dintre cele mai dureroase evenimente din viața unei femei. Acesta cuprinde două faze: timpurie și activă, pe parcursul cărora contracțiile se vor transforma din neregulate în regulate, iar colul uterin se va dilata până la diametrul de 10 centimetri. Acest proces este unul variabil de la o femeie la alta și depinde de un șir de factori. Află în continuare concluziile cercetătorilor, publicate în revista Biomedical and Pharmacology Journal,  cu privire la condițiile care ar putea reduce această durată.

Factorii care influențează durata travaliului

Potrivit cercetărilor, durata travaliului este influențată de factori demografici, clinici și genetici, activitatea uterină, numărul și poziția copilului/copiilor în uter. Aproximativ 30% dintre femei recurg la nașterea prin intervenție cezariană din cauza eșecului progresului travaliului sau a distociei – încetinirea sau oprirea procesului de naștere.

În continuare savanții au împărțit factorii care influențează durata travaliului în două grupuri:

- Factorii farmacologici;

- Factorii non-farmacologici.

Factorii farmacologici

Oxitocina – distocia provocată de contracțiile uterine rare și ineficiente este cauza principală a recurgerii la intervenția cezariană. În asemenea condiții, este indus travaliul forțat prin injectarea oxitocinei în organismul femeii. În acest  moment, administrarea oxitocinei pentru sporirea contracțiilor uterine este o metodă frecvent utilizată, care, însă, poate avea un șir de complicații, accentuează savanții.

Naștere pe cale naturală versus prin intervenție cezariană. Cum este mai bine pentru tine și copilul tău. 

Propranolol – medicament care influențează activitatea mușchilor uterului, administrat în perioada travaliului, potrivit unor studii, ar putea reduce durata travaliului și probabilitatea efectuării intervenției cezariene, deși alte studii menționează că acesta nu are niciun efect în reducerea acestei perioade.

Analgezia epidurală – un standard „de aur” al analgeziei ginecologice, această metodă și-a demonstrat eficacitatea și influența minoră asupra sistemului nervos central. Studiind influența acesteia asupra duratei travaliului, s-a constatat că femeile care au recurs la ea au avut un travaliu mai lung în ambele faze, comparativ cu femeile cărora nu li s-a făcut analgezie epidurală. De asemenea, acestui grup de femei i-a fost administrată mai frecvent oxitocina.

Oxidul de azot – oxidul de azot combinat 50:50 cu oxigenul și inhalat în perioada travaliului și-a demonstrat eficacitatea în reducerea celei de a doua faze a contracțiilor uterine. Metoda a fost verificată și a demonstrat rezultate pozitive în mai multe studii medicale.

Hidratarea intravenoasă – efectele hidratării intravenoase asupra duratei travaliului este investigată pe scară largă în ultimii ani. Cu toate acestea, studiile sunt contradictorii, astfel încât unele demonstrează o reducere a travaliului, iar altele – nu.

Factorii non-farmacologici

Masajul – nașterea este, cel mai probabil, cel mai dureros eveniment prin care trece o femeie de-a lungul vieții. Durerea experimentată cauzează stresul care poate fi nociv atât pentru mamă, cât și pentru copil. Anterior, pentru a reduce durerile, femeilor li se administrau analgezice. Astăzi însă, din cauza efectelor adverse bine cunoscute, la ajutorul acestora nu se mai recurge. Totodată, sunt recomandate masajul și terapia prin muzică, deoarece acestea sunt două metode de reducere a stresului și a anxietății, care, la rândul lor, sunt cauza prelungirii travaliului.

Mingea pentru naștere – aplicarea acesteia reduce durata travaliului, deoarece determină întoarcerea rapidă a capului fătului spre pelvisul matern. Cu toate acestea, rezultate pozitive pot fi obținute doar în cazul participării femeilor într-un program integral de antrenament, de trei ori pe săptămână, cu durata de 6-8 săptămâni, apoi utilizarea mingii pe parcursul travaliului, la fiecare oră, cu mișcări bine definite.

Presopunctura și acupunctura – ambele metode au fost studiate și sunt recomandate pentru a reduce durata travaliului în cea de a doua fază, fără a cauza efecte adverse pentru mamă și copil.

Asistarea la travaliu – din 1985 Organizația Mondială a Sănătății a anunțat că prezența unui însoțitor în timpul travaliului și a nașterii poate contribui la siguranța și satisfacția maternă. Acest fapt a fost confirmat prin mai multe studii, care au concluzionat că însoțitorul ar putea ajuta mama să iasă mai rapid din travaliu.

Nașterea în apă – astăzi este aplicată această metodă non-invazivă, non-farmacologică pentru a reduce durata travaliului și a favoriza contracțiile uterine. Prin reducerea primei faze a travaliului și diminuarea probabilității intervențiilor medicale, această metodă de naștere pare a fi una mai agreabilă pentru femei.

Poziția parturientei – specialiștii menționează că frecvența contracțiilor uterine este mai înaltă atunci când parturienta se află în picioare. Totodată, mersul în timpul travaliului, studiat pe un grup de 1000 de parturiente, nu a avut niciun efect nociv pentru procesul de naștere și bătăilor inimii copilului.

Astfel, în urma utilizării factorilor non-farmacologici nici mama, nici copilul nu au avut de suferit, iar acestea s-au dovedit a fi eficiente pentru reducerea duratei travaliului.

Sănătate să aveți!

Sursa foto: 
insider.com
Sursa: 

biomedpharmajournal.org

La Inceput