Cum să ai grijă de corpul tău în timpul menstruației. Răspunsurile la cele mai frecvente întrebări

Deși trăim în secolul XXI și avem o atitudine pozitivă față de tot ce înseamnă sexualitate și fertilitate, în lumea noastră mai există culturi în care menstruația este considerată o mizerie, iar femeile sunt blamate pentru această perioadă fiziologică din viața lor. De fapt, dacă am pune menstruațiile una lângă alta, o femeie sângerează aproximativ 7 ani din viața sa. În tot acest timp, fiecare femeie are impresia că este murdară și luptă pentru curățenia corpului său și pentru lipsa mirosului neplăcut. Îți oferim în continuare un șir de sfaturi care îți vor fi de ajutor în această luptă, dar și te vor scăpa de infecții și alte complicații asociate unei igiene necorespunzătoare.

De ce sângerăm în fiecare lună?

Apariția sângerării și începutul ciclului menstrual înseamnă că nu ești însărcinată. Ovulul care a fost eliminat de ovare în această lună nu a fost fecundat și nu s-a fixat de membrana internă a uterului. Drept urmare, atât ovulul, cât și stratul superior al acestei membrane trebuie eliminate din organism, pentru a-l pregăti pentru următorul ciclu menstrual, care s-ar putea solda cu o sarcină.

Poți fi însărcinată și avea ciclu menstrual în același timp? Află răspunsul AICI. 

Astfel, uterul se auto-curăță prin descuamarea acestui strat, iar ovulul se elimină și el în acest proces. Eliminările au un aspect de sânge deoarece în membrana ai cărui strat superior se descuamează sunt multe vase de sânge.

Este foarte important să înțelegem că în acest proces vaginul se auto-curăță de la sine, astfel încât nu este necesar să introducem în vagin soluții speciale pentru a-l curăța. Dacă o vom face, riscăm să dezechilibrăm microflora vaginală normală și să suferim ulterior de vaginite bacteriene.

De fapt, ceea ce trebuie să facem este să avem grijă de vulvă sau organele genitale externe, pe suprafața cărora se poate acumula sângele. Este nevoie doar să le spălăm cu apă caldă și un săpun neagrsiv, neparfumat, destinat în mod special igienei intime.

Cât de frecvent trebuie să îți speli zona intimă în timpul menstruației?

Sângele care se acumulează în zona genitală este un mediu favorabil pentru acumularea bacteriilor, iată de ce este foarte important să îl înlături de cel puțin două ori pe zi: dimineața și seara. De asemenea, este recomandat să o faci și înainte de a-ți schimba absorbantul, tamponul sau cupa menstruală.

Este foarte important în timp ce speli zona genitală să efectuezi mișcări din față spre spate. Începe prin spălarea labiilor genitale, apoi ai grijă de perineu (zona dintre labii și anus) și doar la sfârșit – de zona anusului. Această manevră te va ajuta să preîntâmpini migrarea unor particule de fecale spre vagin.

Poți face baie în timpul menstruației?

Da, poți face baie în timpul menstruației, deși dușul cu apă curgătoare este opțiunea perfectă în această perioadă. Dacă ai probleme reproductive, discută cu medicul tău dacă ai voie să faci baie în timpul menstruației.

Dacă decizi să o faci, ai grijă de următoarele aspecte:

  • Fii atentă: cada trebuie să fie curată, deoarece în timpul menstruației vaginul este mai susceptibil la orice tip de infecții, în special cele bacteriene.
  • Umple cada cu apă caldă, nu fierbinte, deoarece cea din urmă poate accentua sângerările.
  • Spală-ți bine organele genitale externe înainte de a te așeza în cadă, de exemplu, cu un șuvoi de apă caldă sub duș.

Ce să alegi pentru a absorbi sângele și cât de frecvent să le schimbi?

Alege mereu produsele de igienă – tampoanele sau absorbantele care îmbibă sângele în funcție de fluxul pe care îl ai, adică pentru o menstruație abundentă alege produsele care au o capacitate mare de absorbție, iar pentru una mai puțin abundentă poți alege produsele cu mai puține „picături”.

Important! Indiferent dacă alegi absorbantele sau tampoanele, ai grijă să le schimbi la fiecare 4 ore. Dacă nu o faci, riști să experimentezi sindromul șocului toxic, care este valabil în special în cazul utilizării tampoanelor și se produce din cauza acumulării bacteriilor în zona vaginală și a descompunerii sângelui în această zonă.

Nu uita: înainte de a schimba tamponul sau absorbantul este bine să igienizezi corespunzător zona intimă.

Dacă alegi să utilizezi cupele menstruale, învață cum să o faci corect. 

Cum procedez în timpul nopții, dacă dorm 8 ore?

În timpul zilei, pentru că suntem mai active, fluxul menstrual este mai abundent. În plus, pe suprafața absorbantelor sau a tampoanelor se pot acumula transpirația și sebuumul, care sunt medii favorabile pentru acumularea bacteriilor. Iată de ce se recomandă să le schimbi la fiecare 4 ore.

Însă, în timpul nopții eliminările sunt mai puțin abundente, iată de ce poți să schimbi tamponul sau absorbantul dimineața, după ce te trezești. Fii atentă: nu ține tamponul în vagin mai mult de 8 ore, întrucât poți suferi șocul toxic infecțios, descris mai sus.

Culoarea sângelui menstrual - ce semnifică fiecare nuanță și când este cazul să îți faci griji. 

Ce săpun sau șervețele pentru igienă intimă să alegi?

Microflora vaginală este acidă datorită lactobacililor sau a bacteriilor bune care se află în interiorul acestuia. Anume acestea previn apariția infecțiilor. Însă, acestea își pot face apariția dacă microflora vaginală este perturbată. Se poate întâmpla dacă utilizăm un săpun prea agresiv pentru igiena intimă.

Mulți specialiști recomandă să ne spălăm zona intimă doar cu apă caldă. Însă, când vine vorba de săpun, să alegem produsele de igienă cu un pH acid, cuprins între 3,8 și 4,5. Acestea ne vor ajuta să menținem microflora vaginală sănătoasă.

Află mai multe despre vaginita bacteriană. 

În cazul șervețelelor umede acest pH este, de asemenea, foarte important. În plus, alege produsele care sunt moi, fără alcool și fără miros.

Important! Evită utilizarea deodorantelor intime, deoarece acestea îți pot dezechilibra cu ușurință microflora vaginală. Pentru a scăpa eficient de mirosul neplăcut, spală zona genitală cu apă și săpun, după metoda cea mai simplă și eficientă, utilizată de mamele și bunicile noastre.

Cum să arunc produsele igienice utilizate?

Pentru a preveni mirosul neplăcut și riscul infecției, strânge bine absorbantul și împachetează-l în hârtia în care s-a vândut sau în hârtie igienică. Procedează la fel și cu tamponul. Nu îl spăla în WC, deoarece îți poate bloca cu ușurință țevile de canalizare.

 Nu uita să îți iei doza de somn, odihnă și fii echilibrată emoțional în timpul menstruației. Ai grijă și de alimentație – evită alimentele prea dulci, sărate, grase,  cafeaua și alcoolul în timpul menstruației, întrucât acestea ar putea înrăutăți simptomele experimentate.

Sănătate să aveți!

Sursa foto: 
riopads.in
Sursa: 

unicef.org, verywellhealth.com, flo.health, dettol.co.in

La Inceput