Nivelurile ridicate de colesterol – mai ales dacă vorbim de „colesterol rău” sau LDL – îți poate afecta sănătatea prin creșterea riscului de boli de inimă. Dacă nivelul tău este ridicat, s-ar putea să ți se spus să fii activ și să urmezi o dietă sănătoasă care limitează sau exclude unele alimente, dar care se aplică și băuturilor alcoolice. Cum îți afectează acestea colesterolul și ce poți face pentru a reduce cantitatea de băutură?
Alcoolul și colesterolul
Alcoolul este un element care trebuie vizat dacă încerci să reduci nivelul colesterolului, deoarece le poate crește. Potrivit Heart UK, acest lucru se întâmplă deoarece, după ce bei, sistemul tău digestiv se asigură că alcoolul este transformat în trigliceride și colesterol, un proces care ia parte în ficat și, prin urmare, are un impact direct asupra nivelului de colesterol. Dacă nivelurile tale de trigliceride sunt prea mari, acestea se pot acumula în ficat, provocând boala ficatului gras, o afecțiune care uneori este direct legată de consumul de alcool.
Ficatul tău îndeplinește un rol esențial prin eliminarea colesterolului, dar dacă este prea gras, poate avea dificultăți să facă exact asta, determinând și creșterea nivelului de colesterol. Acesta este modul în care alcoolul poate provoca o combinație care dăunează sănătății tale: niveluri ridicate de trigliceride și niveluri scăzute de HDL - „colesterol bun”, crescând riscul de boli de inimă.
Mituri: Ne poate încălzi sau răcori alcoolul?
Acesta este doar unul dintre modalitățile prin care consumul de alcool poate fi dăunător sănătății tale, deoarece se știe, de asemenea, că te face să te îngrași, creșterea tensiunii arteriale - un alt factor de risc pentru boli de inimă - îți afectează pancreasul sau chiar provoacă unele tipuri de cancer. Desigur, există și riscul de alcoolism.
Cât de mult alcool este prea mult din punct de vedere al siguranței?
Stabilirea „pragurilor sigure” este foarte complicată. Potrivit Heart UK, nu ar trebui să depășești mai mult de 14 unități de alcool pe săptămână. NHS definește o unitate ca „10 ml sau 8 g de alcool pur”. Pentru referință, o unitate ar fi o doză mică de băuturi spirtoase, în timp ce un pahar mic de vin ar fi de 1,5 unități, iar o halbă de bere sau cidru cu rezistență mai mare” ar conta ca trei unități. Heart UK consideră că aceste limite sunt bune pentru persoanele cu niveluri ridicate de colesterol.
Credința din trecut care sugerează că băutul moderat a fost benefic pentru inima ta este acum contestată. Alcoolul pare să implice riscuri pentru sănătatea generală chiar și în cazul unui consum moderat. De exemplu, conform ghidurilor CDC, știm că riscul de a dezvolta unele tipuri de cancer crește chiar și „la niveluri foarte scăzute”, mai puțin de un pahar. The Global Burden of Disease, un studiu amplu publicat în The Lancet, a constatat că nu există o „cantitate sigură de băutură”, deoarece chiar și băutorii ocazionali și-au asumat anumite riscuri.
Dacă vrei să bei mai puțin pentru a te proteja sau a-ți îmbunătăți sănătatea, experții de la Heart UK sugerează câteva măsuri simple, cum ar fi să fi mai atent la ceea ce bei, verificând procentul de alcool și trecând la alternative mai ușoare De asemenea, poți alterna băuturile alcoolice cu băuturile răcoritoare sau poți bea mai încet.