Poate fi consumat alcoolul dacă ai diabet sau nu. Ce consecințe poți suporta dacă o faci

Subiectul consumului de alcool de către un diabetic este unul destul de discutat. Fără îndoială, această decizie vine la pachet cu un șir de riscuri, în special pentru cei cărora le este mai dificil să își mențină zahărul din sânge cât mai aproape de limitele normei. Cu toate acestea, totul este relativ și depinde de starea de sănătate a persoanei, tipul de alcool și cantități. Află în continuare mai multe despre administrarea alcoolului de către o persoană care a fost diagnosticată cu diabetul zaharat de tip II, dacă o poate face sau nu, în ce cantități și circumstanțe.

Potrivit datelor Agenției Naționale pentru Sănătate Publică, diabetul zaharat este o boală în continuă creștere, iar până în 2030 se estimează că numărul persoanelor care suferă de această boală va ajunge la 578 de milioane. În anul 2019 această boală a provocat, la nivel mondial, în jur de 4,2 milioane de decese.

Vorbind despre statistica națională, din fiecare 10 mii de moldoveni 340 suferă de diabet zaharat, de orice tip (I, II), iar anual înregistrăm aproximativ 10 800 de cazuri noi.

În contextul în care tot mai mulți moldoveni se confruntă cu această boală cronică și potențial fatală, este foarte importantă discutarea mai multor probleme cu care se confruntă un diabetic, printre care și consumul de alcool.

Ce teste de sânge poți face pentru a afla dacă ai diabet sau nu. 

Poate alcoolul să provoace diabetul zaharat de tip II?

Alcoolul nu provoacă diabet în mod direct. Asociația Americană a Diabetului (American Diabetes Association, ADA) menționează că atât consumul abuziv, cât și cel zero pot mări riscul apariției acestei patologii în mod egal.

Un studiu complex efectuat în 2015 care și-a pus drept scop studierea asocierii dintre consumul de alcool și apariția diabetului zaharat de tip II a depistat că un consum abuziv al alcoolului ar putea mări riscul apariției diabetului zaharat în toate grupurile de populație incluse în acel studiu.

Din cauza că și un consum moderat de alcool ar putea cauza mai multe prejudicii decât beneficii, înainte de a o face, un diabetic ar trebui să o cântărească bine.

Îi este unui diabetic permis să consume alcool?

ADA nu interzice unui diabetic să consume alcool, dar nici nu recomandă să o facă. În cazul în care cineva alege să o facă, ADA recomandă limitarea la o cantitate moderată. Aceasta s-ar rezuma la o porție de alcool pe zi pentru femei și două pe zi pentru bărbați. Totodată, se accentuează că în cazul în care un diabetic nu consumă alcool, acesta nici nu ar trebui să înceapă să o facă.

Cum să recunoști dacă abuzezi de alcool. 

Iată câteva daune ale alcoolului pentru o persoană care suferă de diabet:

 • Acesta împiedică controlul zahărului din sânge. Un consum de 3 porții de alcool pe zi mărește considerabil nivelul zahărului din sânge.
 • Alcoolul nu permite prezicerea nivelului zahărului din sânge. Din cauza efectelor pe care le are alcoolul asupra corpului și interacțiunea acestuia cu medicamentele și un șir de alți factori, consumul lui determină un nivel care nu poate fi în niciun caz prezis.
 • Consumul de alcool determină acumularea kilogramelor în plus. Pentru că este o sursă bogată de calorii, consumul de alcool determină acumularea kilogramelor în plus care sunt un factor de risc pentru apariția diabetului zaharat.
 • Alcoolul mărește riscul apariției complicațiilor diabetului. Abuzul de alcool mărește probabilitatea apariției bolilor de inimă, a hipertensiunii arteriale, a afecțiunilor nervilor și a problemelor de vedere, adică a tuturor consecințelor diabetului care nu este ținut sub control.
 • Combinația dintre alcool și metformină aduce cu sine un șir de riscuri. Abuzul de alcool și administrarea medicamentului anti-diabetic metformina poate avea o consecință gravă denumită acidoza lactică, simptomele căreia sunt bătăile lente ale inimii, slăbiciunile și dificultățile de respirație.

Aceste posibile consecințe ale consumului de alcool ar trebui să pună un diabetic pe gânduri, iar cea mai bună soluție este ca acesta să se consulte mai detaliat cu medicul său.

Tipurile și cantitățile de alcool

Pentru că am menționat anterior că o femeie care suferă de diabet ar trebui să se limiteze la o porție de alcool pe zi, iar un bărbat diabetic la două, vom explica în continuare ce înseamnă aceste noțiuni.

O porție de alcool se calculează în funcție de tipul acestuia:

 • 150 ml de vin;
 • 350 ml de bere;
 • 50 ml de tărie (vodka, coniac, tequila, rom sau gin);

Cu toate acestea, unele băuturi consumate „pe porție” pot întrece limita recomandată pentru menținerea zahărului din sânge. De exemplu:

 • O porție de Margarita = 2 porții de alcool;
 • O porție de Martini = 1,4 porții de alcool;
 • 260 ml de Pina Colada conține = 2 porții de alcool;
 • 1 l de bere = 3 porții de alcool;

Important! Un diabetic trebuie să evite combinația alcoolului cu siropuri sau cu băuturile dulci, precum sucul sau cele carbogazoase.

Alcoolul și hipoglicemia (un nivel foarte mic al zahărului din sânge)

Cel mai mare risc pe care îl aduce alcoolul pentru un diabetic este cel al hipoglicemiei sau a scăderii zahărului din sânge sub pragul de 70 mg/dL.

Ce este hipoglicemia, cum să o recunoști și să acționezi rapid. 

Procesul poate apare deoarece atât alcoolul, cât și medicamentele administrate diminuează zahărul din sânge, iar combinarea acestora ar putea să o facă prea drastic.

În organism, ficatul are grijă să depoziteze glucidele pentru a le scoate în sânge atunci când ne înfometăm (între mese sau în pauze lungi, de exemplu, noaptea). De asemenea, ficatul mai este responsabil și de prelucrarea alcoolului, astfel încât apoi rinichii să îl secrete din corp.

Cea mai mare problemă este, însă, că organismul nu o poate face concomitent. Atunci când o persoană consumă alcool, ficatul este ocupat cu prelucrarea acestuia, astfel încât nu mai poate scoate zahărul în sânge pentru a-i menține un nivel constant. Drept rezultat, glicemia sau zahărul din sânge poate scade prea tare, o consecință periculoasă în cazul diabeticilor.

Dacă alcoolul și administrarea antidiabeticelor mai este asociată și cu exercițiile fizice, nivelul zahărului din sânge poate scade și mai mult.

Pentru a evita acest risc, un diabetic este sfătuit să nu consume alcool dacă zahărul din sânge în acea zi este mai jos. Totodată, dacă decide să consume alcool, acesta este îndemnat să mănânce corespunzător în acest timp, incluzând produse mai bogate în glucide, precum cerealele, legumele sau fructele.

Concluzie

Nu este mereu o idee bună să consumi alcool dacă suferi de diabet zaharat. În timp ce un consum moderat nu este o problemă, abuzul este dăunător pentru organismul unui diabetic.

ADA nici nu interzice, dar nici nu recomandă consumul de alcool, menționând necesitatea respectării limitei de o porție pentru femei și două pentru bărbați.

Dacă suferi de diabet și decizi să consumi alcool, ai grijă să nu fie zahărul din sânge prea jos și să o faci în timpul meselor. Cu toate acestea, cel mai bine ar fi să te consulți cu un medic înainte de a o face.

Sănătate Să Aveți!

Sursa foto: 
health.clevelandclinic.org
Sursa: 

medicalnewstoday.com

La Inceput