VIDEO: Cum se manifestă violența față de partenerul intim

Violența față de partenerul intim, numită uneori violența în cuplu sau violența domestică, este un model de comportament utilizat de către unul din parteneri pentru a menține puterea și controlul asupra celuilalt partener într-o relație intimă. Un partener intim este prietenul, prietena, soțul, soția, partenerul sau amantul unei persoane. Violența față de partenerul intim poate include diferite moduri de abuz.

Abuzul fizic poate include lovirea, cu piciorul, cu pumnul sau alte tipuri de violență fizică. Abuzul emoțional poate să nu includă violență fizică, dar poate fi la fel de vătămător. Atunci când cineva este abuzat emoțional, ar putea fi numit în diferite moduri, umilit, să se strige la el sau să-l facă să se simtă intimidat. Abuzatorul poate încerca să controleze cealaltă persoană prin a-i spune ce să facă, cu ce să se îmbrace sau unde poate să meargă și unde nu.

Abuzul financiar este atunci când o persoană încearcă să controleze și să limiteze accesul la bani, astfel încât partenerul să fie dependent de el. Un exemplu ar fi situația în care persoana ar descuraja sau ar interzice partenerului să lucreze și să-și câștige banii proprii. Alt exemplu ar fi dacă persoana îi ia banii sau cardurile partenerului și refuză să i le returneze.

O altă formă de abuz este cunoscută drept urmărire sau hărțuire. Urmărirea sau hărțuirea cuiva poate include spionarea sau urmărirea acestora și apariția constantă acolo unde este sau refuzul de a pleca atunci când i se cere. Urmărirea constă și în trimiterea email-urilor, textelor sau postărilor nedorite sau hărțuitoare.

În cele din urmă, există abuz al partenerului care implică abuzul sexual. Acest tip de violență este atunci când o persoană își forțează partenerul să participe în acte sexuale sau comportament fără acordul acestuia și ignoră limitele sexuale ale partenerului. Doar pentru că o persoană este într-o relație intimă cu cineva, nu înseamnă că aceasta trebuie să întrețină relații sexuale sau să facă lucruri sexuale pe care el/ea le consideră neconfortabile sau umilitoare.

Dacă cineva din voi sau poate cineva pe care îl cunoașteți este abuzat într-o relație, este important să știți că niciodată nu este vina persoanei abuzate și este important să solicitați ajutor. Pentru a obține ajutor, puteți vorbi cu psihologul școlii, un asistent social sau un alt adult de încredere.

Violența obstetrică sau umilirea femeilor în maternități: ce formă ia și de ce se întâmplă

Țineți minte, violența domestică nu este dragoste. Cineva care te iubește într-adevăr nu ar încerca să-ți dăuneze fizic, să te controleze, să te facă să te simți rău sau să te forțeze să faci ceva ce tu nu dorești. O relație sănătoasă și iubitoare este bazată pe consimțământ, respect și onoare.

Dacă ți-a plăcut acest material, distribuie să-l vadă și prietenii tăi.

Sursa foto: 
Dgaspctr.ro
Sursa: 

Amaze.org

La Inceput