COVID-19: ce este testul la anticorpi, când se efectuează și ce informații îți oferă

Testarea la anticorpi sau testul serologic este o investigație de laborator, scopul căreia este depistarea unei infecții bacteriene sau virale din trecut. Cu alte cuvinte, în contextul noului coronavirus, testul la anticorpi îți va arăta dacă ai fost sau nu infectat de SARS-CoV-2 și, respectiv, dacă ai sau nu imunitate față de acest agent patogen. Află în continuare cum funcționează testul la anticorpi, când să îl efectuezi pentru a evita risipa de bani și cât de util este în condițiile actuale.

Cum funcționează testul la anticorpi?

Odată ce ai fost infectat de COVID-19, sistemul tău imun, care este alcătuit din celule, țesuturi și organe, identifică particulele virale (care sunt străine pentru corpul tău) și se implică în lupta cu acestea. În acest proces sistemul imun produce anticorpi – particule proteice specifice pentru un agent patogen (în cazul dat pentru SARS-CoV-2, virusul care provoacă infecția COVID-19) care se potrivește ideal cu structura acestuia, se atașează de el după modelul „cheie-lăcată” și îl distrug.

Astfel, testul serologic va căuta în sângele tău anume aceste particule proteice specifice pentru noul coronavirus, denumite anticorpi. Prezența acestora va confirma că ai fost bolnav de COVID-19 și că ai imunitate față de acesta.

Atenție! Testul la anticorpi nu îți va arăta niciodată dacă ești bolnav de COVID-19 în prezent. În plus, în acest moment nu se știe cu siguranță cât timp se rețin acești anticorpi în organism, respectiv, cât timp ești protejat de o eventuală reinfectare. Potrivit CDC (Centrul pentru Controlul și Prevenirea Bolilor) din SUA, au fost raportate cazuri de reinfectare cu COVID-19 sau există asemenea suspecții, iar savanții încearcă să înțeleagă mai bine acest fenomen.

Astfel, chiar dacă ai suportat infecția COVID-19, continuă să respecți toate măsurile de protecție impuse de autorități.

Odată colectat, sângele va fi analizat la prezența a două fracții de anticorpi:

- Ig M (Imunoglobulina M) care se formează imediat după suportarea infecției;

- Ig G (imunoglobulina G) care se formează mai târziu după infectare.

Care este diferența dintre testul la anticorpi și cel de depistare a virusului (RT-PCR)?

Testul pentru noul coronavirus sau testul diagnostic, RT-PCR, are drept scop depistarea semnelor active ale virusului. Acesta este mai simplu și mai rapid decât testul la anticorpi și îți zice cu precizie dacă ești în acest moment infectat de noul coronavirus.

În contrast, testul la anticorpi durează mai mult timp și îți zice dacă ai fost infectat în trecut de COVID-19.

Când poți face testul la anticorpi?

Mayo Clinic descrie câteva situații în care poate fi efectuat testul la anticorpi:

- Ai avut simptome specifice ale COVID-19 în trecut, dar nu ai fost testat;

- Ești programat pentru o procedură medicală, mai ales dacă ai un test pozitiv COVID-19 din trecut;

- Ai suportat infecția COVID-19 în trecut și vrei să donezi plasmă pentru a ajuta alți bolnavi să lupte mai eficient cu noul coronavirus.

Când este cel mai potrivit timp pentru testul la anticorpi ?

Evită greșeala de a efectua testul la anticorpi prea devreme, înainte de formarea acestora în organism – va fi o risipă de timp și bani, iar rezultatul nu va fi veridic.

CDC atenționează că organismul are nevoie de 1-3 săptămâni după debutul simptomelor, dar în medie de 14 zile, pentru a sintetiza anticorpii specifici față de COVID-19. Deci, înainte de acest termen efectuarea testului nu este necesară și nu va demonstra un rezultat adevărat.

Ce semnifică rezultatele testului?

Rezultat pozitiv, potrivit CDC semnifică:

- Poți avea anticorpi față de infecția COVID-19. Cu toate acestea, testul poate semnifica imunitatea față de infecția cu alte tipuri de coronavirusuri. Important! Alte coronavirusuri nu pot genera un test pozitiv de infectare cu COVID-19. Deci, testul RT-PCR care demonstrează infectarea este unul specific.

- Prezența anticorpilor față de SARS-CoV-2 poate asigura imunitatea pentru o eventuală reinfectare. Cu toate acestea, nu este clar până în prezent cât de bine aceștia protejează și pe ce durată.

- Discută cu medicul tău rezultatele testului și semnificația acestora. În unele cazuri, acesta îți poate sugera un test repetat pentru a verifica precizia testului deja efectuat.

- Poți obține un test pozitiv chiar dacă nu ai avut niciun simptom al infecției. Acest fapt înseamnă că ai suferit o formă asimptomatică a bolii. În orice caz, continuă să te protejezi de o eventuală infectare cu noul coronavirus prin purtarea măștii de protecție individuală și igienizarea frecventă a mâinilor.

Rezultat negativ, potrivit CDC semnifică:

- Nu ai fost infectat de COVID-19. Discută rezultatele testului cu medicul tău pentru a înțelege semnificația acestora.

- Poți fi infectat în prezent sau ai efectuat testul prea devreme, înainte de sinteza anticorpilor de organismul tău (înainte de 1-3 săptămâni). Acest fapt semnifică că încă ești infecțios și prezinți un pericol pentru cei din jur.

- Unele persoane au nevoie de mai mult timp pentru a sintetiza anticorpi față de noul coronavirus, iar alții nu îi formează niciodată.

Oricare ar fi rezultatul și semnificația acestuia, nu înceta să te protejezi pe tine și pe cei din jur.

Sănătate să aveți!

Sursa foto: 
cpr.org
Sursa: 

mayoclinic.org, cdc.gov, webmd.com

La Inceput