Ultrasonografia Doppler – ce este, când este indicată și cum să te pregătești de investigație

Ultrasonografia Doppler este un test non-invaziv utilizat pentru a estima fluxul sanguin care trece prin vasele de sânge. Acesta poate fi indicat de medic pentru a diagnostica un șir de patologii, precum tromboza vaselor de sânge, îngustarea arterelor sau proasta funcționare a valvelor venelor picioarelor. În continuare vă prezentăm ce este investigația Doppler, când este indicată, în ce constă procedura și cum să te pregătești de ea.

Ce este ultrasonografia Doppler?

Ultrasonografia Doppler este o investigație care utilizează undele sonore cu frecvență înaltă pentru a măsura fluxul de sânge care trece prin artere și vene, de obicei cele care ajung la mâini și picioare.

Prin această procedură, cunoscută și sub numele de investigație a fluxului sanguin, poate fi detectat fluxul anormal dintr-o arteră sau venă. Astfel, ea poate ajuta la diagnoza și tratamentul unui șir de patologii, precum tromboza vaselor de sânge și circulația dificilă prin artere. Ultrasonografia Doppler poate fi utilizată drept parte a acestei investigații.

Ultrasonografia simplă utilizează, de asemenea, unde sonore pentru a crea imaginea structurilor din interiorul corpului, însă aceasta nu poate arăta fluxul de sânge.

Ultrasonografia Doppler, însă, utilizează undele sonore care se reflectă de la obiectele în mișcare, asemeni celulelor roșii (eritrocitelor). Acesta este cunoscut drept efectul Doppler.

Există câteva tipuri de ultrasonografii Doppler:

- Doppler color – utilizează calculatorul pentru a schimba undele sonore în diferite culori. Acestea arată viteza și direcția fluxului sanguin în timp real.

- Doppler Power – un tip nou de Doppler color, care poate reda mult mai multe detalii în comparație cu Doppler color standard. Cu toate acestea, el nu poate reda direcția fluxului sanguin, detaliu care este deosebit de important în unele cazuri.

- Doppler spectral – demonstrează informația privind fluxul sanguin pe un grafic mai degrabă decât pe imaginile color. Acesta ajută la vizualizarea cât de mult sunt blocate vasele de sânge.

- Doppler Duplex – testul utilizează undele sonore standard pentru a face imagini ale vaselor de sânge și organelor interne. Ulterior, calculatorul transformă imaginile într-un grafic, exact ca în Doppler spectral.

- Doppler cu unde continue – în acest test undele sonore sunt transmise și recepționate în mod constant. Aceasta permite o măsurare mult mai precisă a circulației sanguine la viteze mari.

Când este indicată ultrasonografia Doppler?

Investigația este folosită de către medici pentru a depista patologiile care reduc sau blochează circuitul sanguin. De asemenea, aceasta poate fi utilizată pentru a diagnostica anumite boli de inimă. Testul este mai frecvent utilizat pentru:

- Verificarea funcției inimii. Aceasta se realizează paralel cu electrocardiograma, test care măsoară semnalele electrice ale inimii.

- Investigarea blocajelor circulației sanguine. Blocarea circulației în picioare poate cauza o patologie denumită tromboza venelor profunde.

- Verificarea deteriorărilor și a defectelor structurii vaselor și a inimii.

- Analiza îngustării vaselor sanguine. Arterele îngustate ale brațelor și ale picioarelor pot semnifica prezența bolii arteriale periferice. Îngustarea arterelor în zona gâtului poate semnifica stenoza arterelor carotide.

- Monitorizarea circulației sanguine după chirurgie;

- Analiza circulației sanguine a femeilor însărcinate și a copilului care nu s-a născut.

Cum poți ști că ai nevoie de investigația Doppler?

Poți avea nevoie de ultrasonografia Doppler, dacă ai simptome ale unei circulații sanguine deficitare sau a bolilor de inimă. Simptomele acestora variază în funcție de patologia care a creat problemele.

Simptomele patologiei arteriale periferice:

- Amorțeală sau slăbiciune în picioare;

- Crampe dureroase în coapse sau gambe în timpul mersului sau a ridicării scărilor;

- Senzație de frig în picioare sau tălpi.

Simptomele bolilor de inimă includ:

- Dispneea;

- Mărirea în volum (umflarea) a picioarelor, tălpilor și a abdomenului;

- Oboseala.

De asemenea, poți avea nevoie de ultrasonografia Doppler dacă:

- Ai avut un ictus cerebral. După acesta medicul îți poate indica un tip special de Doppler, denumit transcranial, pentru a analiza fluxul sanguin spre creier.

- Vasele tale sanguine au fost traumatizate;

- Primești tratament pentru o patologie a circulației sanguine;

- Ești însărcinată, iar medicul consideră că tu sau copilul tău puteți avea o dereglare a fluxului sanguin. Medicul poate suspecta o problemă, dacă bebelușul, care încă nu s-a născut, este prea mic pentru termenul de sarcină pe care îl ai sau dacă ai un șir de probleme, de exemplu hipertensiunea în sarcină, denumită preeclampsie.

Cum să te pregătești de ultrasonografia Doppler?

Pentru a te pregăti de ultrasonografia Doppler trebuie:

- Să elimini hainele și bijuteriile din zona care va fi testată;

- Să eviți să fumezi sau să utilizezi alte produse de tutun cu 2 ore înainte de investigație. Nicotina îngustează vasele de sânge, ceea ce poate demonstra rezultate false;

- Pentru unele teste vei putea fi rugat să te înfometezi și să nu consumi lichide cu câteva ore înainte de investigație.

Dacă va fi nevoie de o pregătire adițională, medicul tău te va atenționa de acest fapt.

Ce se întâmplă pe parcursul testului?

Ultrasonografia Doppler include următorii pași:

- Te vei culca în poziție orizontală și vei expune aria care urmează a fi investigată;

- Medicul va aplica un gel special pe zona investigată;

- Ulterior, pe zona studiată va fi aplicat și mânuit un transductor, asemănător unei baghete;

- Dispozitivul va transmite unde sonore în corp;

- Mișcarea celulelor de sânge cauzează o schimbare a tonului undelor sonore;

- Undele sonore sunt înregistrate și transformate în imagini sau grafice pe monitor;

- După sfârșitul testului, gelul va fi eliminat de pe corpul tău;

- Testul durează în jur de 30-60 de minute.

Există riscuri?

Testul Doppler este unul inofensiv și nu poartă riscuri inclusiv în timpul sarcinii.

Ce semnifică rezultatele?

Rezultatele bune ale testului semnifică o circulație sanguină normală în artere și lipsa îngustării acestora. De asemenea, acest fapt semnifică o presiune normală a sângelui în artere. Rezultatele care nu se încadrează în limitele normei pot indica la:

- blocajul în artere cauzat de acumularea colesterolului;

- trombi sanguini în artere sau vene;

- circulația sanguină defectuoasă provocată de leziunea vaselor de sânge;

- ocluzia venoasă;

- patologia arterială spastică, în cadrul căreia arterele se contractează din cauza stresului sau a expunerii la frig;

-  blocajul sau cheagurile într-o grefă artificială de ocolire.

Unii factori pot compromite rezultatele testului, ceea ce ar putea impune repetarea testului. Aceștia pot include:

- Fumatul cu mai puțin de o oră până la investigație;

- Obezitatea severă;

- Aritmiile cardiace;

- Bolile cardiovasculare.

Rezultatele investigației vor fi analizate de medic, iar ulterior vor fi explicate pacientului, căruia îi pot fi recomandate investigații suplimentare sau tratament.

Sănătate să aveți!

Sursa foto: 
healthline.com
Sursa: 

mayoclinic.org, medlineplus.gov, healthline.com

La Inceput