Asistența la domiciliu în cazul COVID-19: cine poate beneficia și care este procedura. Indicațiile OMS

În cazul în care pacientul s-a infectat cu noul coronavirus și nu prezintă simptome sau acestea sunt ușoare, este posibilă izolarea și tratamentul acestuia la domiciliu. Pentru a evalua condițiile posibile de izolare la locul de trai Organizația Mondială a Sănătății (OMS) indică antrenarea unui cadru medical specializat în acest proces. Află în continuare care sunt indicațiile autorităților cu privire la persoanele care pot beneficia de asistență medicală la domiciliu, ce criterii sunt luate în calcul atunci când acest lucru este posibil și ce recomandări există pentru lucrătorii medicali și membrii familiei.

În ce cazuri bolnavii testați pozitiv la noul coronavirus pot beneficia de asistență medicală la domiciliu?

În mod ideal toți pacienții cu COVID-19 ar trebui să fie asistați într-o unitate de spital, dar într-o serie de cazuri în care spitalizarea nu este necesară, este indisponibilă sau nesigură, de exemplu, dacă nivelul de echipare a instituției sanitare nu poate asigura îngrijirile de sănătate ce se impun, bolnavii pot fi asistați de către medicul de familie la domiciliu.

În cazurile menționate mai sus personalul medical are dreptul să decidă cel mai potrivit loc în care pacienții ar putea avea parte de îngrijiri.

Îngrijirea la domiciliu poate fi acceptată în cazul persoanelor infectate cu noul coronavirus, cu forma ușoară sau medie a bolii care:

- Au sub 60 de ani;

- Nu fumează;

- Nu sunt obeze;

- Nu au alte patologii de genul afecțiuni cardiovasculare, diabet zaharat, pneumopatii cronice, neoplasme maligne, stări imunosupresive;

- Trăiesc în locuințe în care condițiile de izolare sunt adecvate.

Înainte de acordarea asistenței medicale bolnavului la domiciliu se vor întreprinde următorii pași:

- Evaluarea clinică a stării pacientului;

- Examinarea locuinței: dacă în interiorul acesteia sunt respectate toate condițiile de prevenire și control al infecțiilor, precum asigurarea măsurilor pentru igiena mâinilor și a căilor respiratorii, dereticarea încăperilor, asigurarea ventilației adecvate, respectarea restricțiilor privind circulația în interiorul casei etc.;

Cum să cureți și să dezinfectezi suprafețele dacă locuiești cu cineva infectat cu noul coronavirus. 

- Prezența în familie a persoanelor ce aparțin grupurilor cu risc sporit de a face forme grave de COVID-19;

- Capacitatea și disponibilitatea persoanelor care au grijă de pacient să îi verifice atent starea de sănătate cel puțin o dată în zi și să recunoască semnele și simptomele care prevestesc agravarea stării lui;

- Accesibilitatea cadrelor medicale instruite să consulte pacientul (la domiciliu, prin telefon, prin rețele de telemedicină sau prin implicarea lucrătorilor comunitari instruiți sau a cadrelor medicale din teritoriu).

În cazul în care locuința pacientului nu permite izolarea completă a acestuia, el poate fi direcționat către o instituție medicală specializată, cu acordul lui și a membrilor familiei.

Important! Apropiații bolnavului nu îi pot substitui acestuia asistența medicală profesională, iată de ce este foarte important ei să fie monitorizați regulat de către un cadru medical avizat.

Ce criterii sunt luați în calcul atunci când se evaluează o locuință pentru izolarea pacientului infectat cu noul coronavirus?

La evaluarea locuinței lucrătorul medical va lua în considerare următorii factori:

- Nevoile pacientului și a familiei;

- Accesibilitatea lucrătorilor medicali pentru a oferi îngrijirile necesare, după caz;

- Posibilitatea respectării de către cei casnici a măsurilor de precauție recomandate:  igiena mâinilor, igiena respiratorie, regimul de dereticare a spațiilor și de circulație în interiorul locuinței și în afara acesteia.

Ce măsuri de protecție trebuie să întreprindă lucrătorii medicali care evaluează locuința sau acordă asistența medicală?

În ambele cazuri personalul medical trebuie să întreprindă următoarele măsuri de precauție:

- Să se echipeze corespunzător atunci când merge la domiciliul bolnavului – cu mască medicală, mijloace de protecție pentru ochi, mănuși și halate necesare pentru îngrijirea persoanei bolnave;

- Să respecte măsurile de prevenire și control al infecțiilor, inclusiv igiena mâinilor;

- Să asigure ventilarea adecvată a încăperii, să deschidă geamurile în camera unde se află pacientul;

- Să insiste ca pacientul să poarte o mască medicală în timp ce i se acordă îngrijiri sau atunci când acesta se află la o distanță de circa un metru;

- Să limiteze numărul celor prezenți în timpul vizitării pacientului și să asigure păstrarea distanței de cel puțin 1 metru între ei;

- Să-și facă tratamentul igienic al mâinilor imediat după utilizarea echipamentul de protecție individuală de unică folosință, adică înainte de a părăsi încăperea;

- Să se asigure că deșeurile generate în timpul îngrijirii pacienților sunt colectate în pungi etanșe sigilabile sau plasate în containere specializate, după caz, și aruncate din casă ca deșeuri contaminate.

- Să explice în mod obligatoriu persoanelor care au grijă de bolnav și celor din casă cum să curețe și să dezinfecteze locuința, să depoziteze deșeurile și să prelucreze lenjeria, tacâmurile și accesoriile utilizate de persoana bolnavă.

Sănătate să aveți!

Sursa foto: 
medcitynews.com
Sursa: 

pas.md

La Inceput