De ce COVID-19 provoacă mai multe decese printre hipertensivi

O simplă privire asupra comunicatului zilnic al Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale care descrie situația COVID-19 în țară vă va demonstra că o comorbiditate (patologie adițională) frecventă a pacienților care decedează din cauza complicațiilor provocate de COVID-19 este hipertensiunea arterială. Această observație este confirmată de un studiu publicat în revista European Heart Journal. Acesta demonstrează că pacienții care suferă de hipertensiune arterială au un risc de două ori mai mare să decedeze în urma infectării cu noul coronavirus comparativ cu pacienții care nu suferă de această maladie. Aflați în continuare cum explică cercetătorii acest fenomen.

Tensiunea arterială: valorile normale și anormale ale acesteia.

Studiul medical care confirmă presupunerea

Studiul medical intitulat „Hipertensiune arterială asociată cu un risc mai mare de deces din cauza COVID-19” a fost publicat în revista European Heart Journal pe data de 5 iunie 2020. 

Acest studiu demonstrează că, pe lângă faptul că pacienții care suferă de hipertensiune arterială au un risc dublu de deces din cauza infectării cu COVID-19, subliniază că cei care nu administrează medicamente pentru a controla tensiunea au un risc chiar mai mare decât acesta.

Pentru a ajunge la aceste concluzii, cercetătorii din China și Irlanda au analizat datele a 2866 pacienți infectați de COVID-19, care au fost internați în spitalul Huo Shen Shan din Wuhan, China în perioada 5 februarie – 15 martie 2020. Acest spital a fost deschis pe data de 5 februarie 2020 pentru a trata în exclusivitate pacienții bolnavi de COVID-19. Din cei internați, 29,5% aveau un istoric al hipertensiunii arteriale.

Echipa de cercetători a descoperit că 34 din cei 850 de pacienți cu hipertensiune arterială (4%) infectați de noul coronavirus au decedat din cauza infecției, comparativ cu 22 din 2027 pacienți fără hipertensiune arterială (1,1%). Un risc de 2 ori mai mare de deces pentru pacienții hipertensivi a fost demonstrat după ajustarea tuturor factorilor care ar putea afecta rezultatele, precum vârsta, sexul și ale criterii medicale.

În cazul pacienților cu hipertensiune care nu administrau medicamente pentru a ține boala sub control, 11 din 140 (7,9%) au decedat din cauza complicațiilor provocate de noul coronavirus comparativ cu 23 din 710 (3,2%) a celor care administrau medicamente. După ajustarea tuturor factorilor, pacienții nedisciplinați  au demonstrat un risc de 2,17 ori mai mare comparativ cu cei care și-au luat medicamentele la timp.

Plus la acestea, în spitalul din Wuhan au fost internați alți 140 de pacienți care și-au sistat tratamentul din varii motive. Și în cazul acestora cercetătorii au demonstrat că ei au un risc mai mare de a deceda din cauza COVID-19 comparativ cu pacienții care nu și-au sistat tratamentul.

Profesorul Fei Li, cercetător principal al studiului a declarat: „Este foarte important ca pacienții cu hipertensiune arterială să realizeze că ei sunt expuși unui risc mai mare să decedeze din cauza infecției COVID-19. Ei trebuie să aibă mare grijă la propria sănătate în timpul pandemiei actuale și necesită o atenție sporită în cazul în care sunt infectați de noul coronavirus.”

Ling Tao, un alt profesor care a participat în cercetare, a adăugat: „Am observat, încă la începutul lui februarie, când am început să tratăm pacienții infectați de noul coronavirus, că jumătate din cei care decedau aveau hipertensiune arterială. ”

De ce pacienții cu hipertensiune arterială decedează mai frecvent?

Unul dintre motive este imunitatea slăbită, pe care o experimentează persoanele care suferă de hipertensiune arterială. Această afecțiune cronică slăbește sistemul imun, astfel încât organismul poate lupta mai greu cu noul coronavirus.

Aproape două treimi din persoanele trecute de 60 de ani au tensiunea arterială mărită.

Stoparea administrării medicamentelor ar putea agrava evoluția bolii, în special funcționarea inimii și a rinichilor. De asemenea, ar putea crește riscul de deces.

Colegiul American al Cardiologilor și Asociația Americană a Inimii recomandă tuturor bolnavilor de hipertensiune arterială să urmeze cu strictețe tratamentul prescris, în special în timpul acestei crize pandemice. Dacă nu o faceți, riscați să suferiți un infarct miocardic care vă va aduce pe patul de spital, la fel cum o poate face și infecția cu noul coronavirus.

Cum afectează noul coronavirus bolnavii cu hipertensiune arterială?

În timp ce pneumonia este cea mai frecventă complicație a bolii, aceasta poate afecta sistemul cardiovascular. Hipertensiunea arterială dăunează arterelor și reduce fluxul de sânge spre inimă. Aceasta însemnă că inima trebuie să lucreze cu mult mai intens pentru a pompa suficient sânge în corp.

În timp, această muncă în plus poate slăbi inima într-atât, încât ea nu va mai fi capabilă să pompeze suficient sânge bogat în oxigen spre celulele și organele corpului.

Plus la acestea, noul coronavirus poate afecta inima în mod direct , ceea ce poate fi suficient de riscant dacă inima este deja slăbită de efectele directe hipertensiunii arteriale. Virusul poate provoca inflamația mușchiului cardiac, afecțiune denumită miocardită, ceea ce poate îngreuna mai mult activitatea inimii.

În cazul în care suferi și de ateroscleroză (depunerea plăcilor de grăsime pe artere), virusul poate determina desprinderea acestor plăcuțe și apariția infarctului miocardic.

Unele studii din trecut au demonstrat că persoanele care sufereau de boli de inimă și se infectau de gripă sau forme mai timpurii de coronavirus, erau expuși unui risc mai mare pentru infarctul miocardic.

Ce poți face pe timp de pandemie dacă suferi de hipertensiune arterială?

Fiecare persoană a societății trebuie să fie precaută pentru a nu se infecta de coronavirusul de tip nou. Cu toate acestea, persoanele care suferă de hipertensiune arterială trebuie să fie extrem de precaute.

Centrul pentru Prevenirea și Controlul Bolilor, CDC din SUA, recomandă respectarea următorilor măsuri:

- Asigură-te că ai acasă toate medicamentele necesare, prescrise de medic, în cantități suficiente pentru a trata hipertensiunea arterială;

- Asigură-ți și o rezervă de antipiretice, precum paracetamolul, pe care să îl administrezi dacă te vei îmbolnăvi;

- Rămâi acasă și limitează contactul cu alte persoane atât de mult, încât poți;

- Evită mulțimile și persoanele care par a fi bolnave;

- Spală frecvent mâinile cu apă și săpun;

- Dezinfectează frecvent suprafețele frecvent atinse, precum întrerupătoarele și mânerele ușilor.

Sănătate Să Aveți!

Sursa foto: 
medicalnewstoday.com
Sursa: 

escardio.org, webmd.com

La Inceput