Alergiile de iarnă: cine e vulnerabil la ele, cum apar și cum să le eviți

Deși ne-am obișnuit să considerăm alergiile un fenomen sezonier, îndeosebi pentru perioada de primăvară și vară, expunerea la unii alergeni poate fi mai mare în timpul iernii, atunci când petrecem mai mult timp în spații închise, care se ventilează mai puțin decât în perioada caldă a anului. În asemenea condiții, nu este de mirare că în perioada rece a anului își pot face apariția unele tipuri de alergii. Simptomele acestora sunt similare cu cele care pot apărea primăvara și pot fi confundate uneori cu răcelile sezoniere. Află în cele ce urmează care sunt alergenii care provoacă sensibilizarea organismului pe timp de iarnă, de ce apare acest fenomen, cum să tratezi simptomele, dar și cum să le previi.

COVID-19 versus alergii: diferențe și similarități în simptomele experimentate. 

De ce apar alergii iarna?

Alergiile sezoniere, de primăvară, vară sau toamnă sunt denumite astfel, deoarece apar sub influența unor alergeni specifici unei perioade anumite a anului, asemenea polenului sau ambroziei care abundă în aer.

Alergiile de iarnă, însă, sunt corelate cu stilul de viață, nu de sezon. Se întâmplă pentru că majoritatea alergenilor își au originea în spațiile închise, nu în afara lor. Iată de ce simptomele apar, atunci când timpul petrecut înăuntru, în spații prost ventilate, își mărește semnificativ durata.

Principalii alergeni „de iarnă” sunt:

  • Sporii de mucegai;
  • Părul;
  • Praful sau acarienii;
  • Gândacii, inclusiv fecalele și cochiliile acestora.

În țările cu climă foarte caldă plantele pot continua să producă polen și să îl elimine în mediul înconjurător o durată mai mare de timp. În asemenea zone alergenii sezonieri pot da bătăi de cap locuitorilor o perioadă mult mai îndelungată.

Alergiile de iarnă, produse de factorii din interior sunt foarte răspândite. În zonele industrializate 1 din 4 locuitori suferă de alergii la acarieni.

Alergiile de iarnă versus răcelile sezoniere

Simptomele alergiilor de iarnă se aseamănă foarte mult cu răcelile sezoniere, astfel încât acestea pot fi adesea confundate.

Alergia de iarnă poate apare la orice vârstă sau la aceeași substanță din casă, după ani de lipsă a oricărui simptom. Chiar dacă persoana nu a suferit niciodată de alergii, acest fapt nu înseamnă că simptomele apărute nu sunt cauzate de alergeni.

Reține! Simptomele care durează mai mult de câteva săptămâni sunt provocate de alergeni. Și invers, semnele care apar brusc, după săptămâni sau luni petrecute în aceeași casă, pot fi cauzate de răceală, mai ales dacă o persoană nu a suferit anterior de alergii.

Există câteva simptome care te vor ajuta să faci diferența dintre alergii și răceală:

- Răceala poate cauza febră, în timp ce alergiile niciodată nu vor influența temperatura corpului;

Gripă sau răceală: cum le deosebim. 

- În timpul răcelii pot apare dureri în corp, în timp ce în cazul alergiilor acestea nu au cum să își facă apariția;

- Durerile de gât sunt mai frecvente în cazul răcelilor și sunt ocazionale în cazul alergiilor;

- Persoana răcită poate simți presiune în piept. Viceversa, doar persoanele care suferă de astm bronșic și sunt alergice la o substanță care provine din mediul de locuit pot resimți această presiune;

- Tusea este mai frecventă în cazul răcelilor, deși aceasta poate apare și atunci când corpul este alergic la o substanță;

- Răceala trece de la sine, iar alergiile doar atunci când este înlăturat alergenul care le-a provocat. De exemplu, atunci când timpul se schimbă, locuința este mai frecvent aerisită, iar locatarii petrec mai mult timp afară;

- Atunci când răcești, este mai puțin probabil să ai ochii roșii și mâncărimi a acestora, în timp ce alergiile provoacă frecvent acest semn.

Tratamentul alergiilor de iarnă

Tratamentul va depinde, în mare parte, de simptomele experimentate și de severitatea acestora. Unii vor avea nevoie de un tratament medicamentos, în timp ce pentru alții va fi suficientă întreprinderea unui șir de măsuri de profilaxie.

Iată care ar putea fi strategiile de tratament:

- Tratamentul medicamentos. Unele tipuri de medicamente, precum antihistaminicele (preparate care te ajută să scapi de alergii) care se oferă fără prescripție medicală, spray-urile nazale cu o compoziție specială și medicamentele prescrise de medic te pot ajuta să controlezi simptomele;

- Imunoterapia. Acest proces implică expunerea persoanei alergice la doze mici de alergen pe parcursul unei perioade anumite. Această procedură poate ajuta la diminuarea severității simptomelor experimentate;

- Spălarea căilor nazale. Unele persoane consideră utile spray-urile nazale și spălarea căilor nazale, deoarece acestea pot înlătura alergenii și reduce severitatea reacțiilor alergice;

- Tratamentul astmului bronșic. Intervenția pentru tratamentul acesteia poate ajuta la reducerea severității alergiilor. În acest caz poate fi necesară administrarea medicamentelor, utilizarea inhalatorului sau efectuarea unor modificări în stilul de viață.

Prevenirea alergiilor de iarnă

Iată un șir de strategii care te pot ajuta să previi alergiile de iarnă și să diminuezi din intensitatea simptomelor acestora:

- Îmbunătățirea ventilației în locuință;

- Curățarea zonelor murdare pentru a elimina praful și mătreața;

- Spălarea frecventă a jucăriilor, în special a celor de pluș;

- Instalarea unui filtru interior pentru purificarea aerului;

- Eliminarea cu precauție a excrementelor de gândaci și găsirea strategiilor de luptă cu aceștia;

- Folosirea carcaselor impermeabile pentru praf pentru saltele și perne;

- Ținerea animalului de companie în afara zonei pentru dormit, în special dacă unul sau mai mulți membri sunt alergici;

- Eliminarea covoarelor sau utilizarea unui număr mai mic de covoare în casă;

- Menținerea umidității în casă la 45% și mai puțin;

- Înlăturarea oricărui mucegai care parazitează în casă.

În acest moment, medicii nu știu cu precizie de ce apar aceste tipuri de alergii. Unele dintre teoriile enunțate de specialiști este că un rol important îl joacă factorii genetici, dar și petrecerea copilăriei într-un mediu prea steril, cu utilizarea frecventă a înălbitorului în calitate de dezinfectant, în care cei mici nu au fost în contact cu praful și animalele de companie, respectiv, nu au fost expuși la acești alergeni. Cu toate acestea, nu există dovezi consistente la acest capitol pentru a afirma cu siguranță una dintre aceste teorii.

Când e cazul să apelezi la medic

De obicei, alergiile nu reprezintă o urgență de sănătate, deși acestea pot înrăutăți simptomele astmului bronșic.

Este important să apelezi la medic dacă:

- Simptomele alergiilor au devenit atât de puternice, încât te împiedică să îți petreci activitățile de rutină;

- Simptomele alergiilor persistă timp de 1-2 săptămâni;

- Nou-născutul are o respirație șuierătoare, dificilă sau are semne ale alergiilor sau a răcelii;

- Nu știi, dacă ești alergic sau care sunt substanțele care ți-au provocat alergia;

- Tratamentul împotriva alergiilor nu funcționează sau nu mai este eficient, deși anterior era.

Alergiile de iarnă pot fi deranjante pentru că este mai dificil să evadezi din casă, însă acest fapt nu înseamnă că ele trebuie să îți influențeze calitatea vieții. Nu ezita să te adresezi după diagnoză și tratament la un medic competent.

Sănătate să aveți!

Sursa foto: 
everydayhealth.com
Sursa: 

medicalnewstoday.com

La Inceput