Cum să îți restabilești ficatul după un tratament medicamentos și ce suplimente alimentare să administrezi

În contextul pandemiei actuale și a cazurilor tot mai frecvente de infectare, majoritatea dintre care sunt ușoare, este recomandat tratamentul la domiciliu. Spectrul de medicamentelor prescrise, administrarea îndelungată și autotratamentul pot avea un impact negativ asupra ficatului, afectându-i funcția într-un fel sau altul. Află în continuare în ce mod pot medicamentele afecta sănătatea ficatului, care dintre acestea sunt cele mai nocive, ce factori de risc există, care sunt simptomele afectării, dar și cum poate fi prevenit și tratat acest fenomen.

Prin intermediul enzimelor secretate ficatul transformă alimentele în nutrienți, toxinele în substanțe inofensive și ajută la eliminarea reziduurilor din corp. În cazul unui ficat absolut funcțional metabolismul corpului se află într-un echilibru complet și funcționează eficient. Cu toate acestea, un șir de factori pot deregla acest mecanism, provocând  alterarea funcției ficatului, inclusiv în cazul administrării medicamentelor și a suplimentelor alimentare.

Studiile confirmă că cea mai mare parte a problemelor hepatice sunt provocate astăzi de către vânzarea necontrolată a medicamentelor și auto-tratament. În unele cazuri nu există simptome, în altele simptomele nu întârzie să apară.

Termenul medical „Leziunile hepatice induse de medicamente” (LHIM) se referă la orice afecțiune a ficatului provocată de medicamente, chiar dacă este însoțită de simptome sau nu.

Medicamentele și afecțiunile ficatului

Starea ficatului și particularitățile unor medicamente dictează modul în care acestea afectează ficatul. Acest fapt depinde de:

- Cantitatea de medicamente absorbite în organism;

- Viteza prelucrării medicamentului într-o formă activă sau inactivă  de către corp. Dacă procesul are loc rapid, medicamentele se pot dezintegra rapid fără a avea efecte nocive asupra corpului. În cazul medicamentelor cu acțiune lentă efectele adverse sunt mai probabile din cauza expunerii de lungă durată.

- Cantitatea medicamentului dispersată în corp;

- Viteza eliminării din corp;

- Sensibilitatea corpului la medicament;

- Alimentele, genetica și alte medicamente care interacționează cu preparatele administrate.

Agenția Medicamentului din SUA (Food and Drug Administration, FDA) a denumit peste 900 de preparate chimice, toxine și suplimente alimentare dăunătoare pentru ficat. 20-40% dintre cazurile de insuficiență hepatică sunt atribuite medicamentelor. Aproximativ 75% dintre reacțiile la medicamente rezultă cu necesitatea de transplantare a ficatului sau deces.

Hepatita toxică este cauzată de inflamația ficatului din cauza expunerii la o substanță toxică, asemenea supra-consumului de medicamente, preparate pe bază de plante și suplimente alimentare prescrise sau auto-administrate.

Prin dezintegrarea preparatelor administrate ficatul generează produse secundare care îi pot dăuna. În pofida capacității de regenerare, expunerea constantă poate cauza o daună severă, ireversibilă.

Dauna pentru ficat produsă de medicamente este clasificată în câteva categorii:

- Modul în care medicamentele dăunează ficatului;

- Modul în care sunt afectate celulele ficatului (nivel hepatocelular);

- Modul în care  fluxurile biliare din ficat sunt blocate (colestază);

- Devierile de la normă ale enzimelor hepatice, depistate prin teste de sânge.

Hepatita toxică poate fi provocată de:

- Medicamentele analgezice cumpărate fără prescripție medicală. În această categorie se încadrează acetaminofenul, aspirina, ibuprofenul și naproxenul, în special dacă sunt administrate frecvent, în exces sau în combinație cu alcoolul.

Află ce medicamente nu trebuie combinate cu alcoolul. 

- Medicamentele administrate conform prescripției medicale. Din această categorie fac parte medicamentele pentru diminuarea nivelului de colesterol din sânge (statinele), combinația amoxicilină-clavulanat, fenitoina, azatioprina, niacina, ketoconazolul, preparatele antivirale și steroizii anabolizanți.

- Preparatele pe bază de ierburi și suplimentele alimentare. Printre plantele ce dăunează ficatului se numără aloe vera, cohoșul negru (Actaea racemosa), cascara (pielițe uscate din fructe de cafea), tătăneasa (Symphytum officinale), kava (Piper methysticum) și efedra.

Simptomele afectării ficatului

Hepatita toxică poate apare în câteva zile sau ore de la expunere. În unele cazuri, însă, este nevoie de câteva luni pentru apariția simptomelor. Aceasta poate altera pentru totdeauna țesutul ficatului, provocând ciroză sau insuficiență hepatică. Unele simptome ale hepatitei toxice pot dispare după ce administrarea medicamentelor încetează:

- Oboseala;

- Diminuarea poftei de mâncare;

- Apariția icterului (îngălbenirea) pielii și a sclerei („albului”) ochilor;

- Mâncărimi ale pielii;

- Erupții cutanate;

- Eczemă;

- Dureri în abdomenul superior;

- Mărirea ficatului în dimensiuni;

- Greață și vomă;

- Pierderea în greutate;

- Urina întunecată, de nuanța ceaiului negru;

- Schimbarea unor funcții mintale;

- Comă.

Formele ușoare ale hepatite toxice pot fi asimptomatice și sunt detectate doar prin intermediul testelor de sânge.

Factorii de risc pentru apariția hepatitei toxice

Vârsta – vârstnicii sunt expuși unui risc mai mare din cauza toleranței scăzute, a interacțiunii dintre medicamente, a circulației sanguine mai proaste, a dietei mai sărăcăcioase, a infecțiilor și a spitalizărilor multiple.

Sexul – reacțiile ficatului la medicamente sunt mai frecvente în cazul femeilor.

Consumul de alcool – alcoolul induce afecțiuni ale ficatului și apariția cirozei care afectează modul în care sunt metabolizate medicamentele.

Factorii genetici – Diferențele genetice pot rezulta în reacții exagerate la medicamente.

Formula medicamentelor – formulele de activitate de durată pot cauza mai mare daună decât cele de acțiune rapidă.

Factorii personali – unele patologii asociate pot înrăutăți riscul apariției patologiilor ficatului. Printre acestea se numără:

- Excesul masei corpului;

- Diabetul zaharat;

- Insuficiența renală.

Medicamentele care pot dăuna ficatului:

- Antibioticele (eritromicina, amoxicilina-clavulanat, tetraciclinele – doxaciclina, tetraciclina);

- Anticonvulsivele (fenobarbital, carbamazepina, fenitoina);

- Antipsihoticele (risperidona, clorpromazina);

- Statinele (medicamentele care reduc colesterolul);

- Antifungicele (ketoconazolul, terbinafina);

- Antihipertensivele (lisinopril, captopril, metildopa);

- Anticoncepționalele;

- Antidepresivele (setralina, fluoxetina, bupropionul).

Cum să ajuți ficatul să se restabilească?

Reduce consumul de alcool – alcoolul este cauza principală a efectuării transplantului de ficat. Pentru a-ți ajuta ficatul să funcționeze bine din nou, evită consumul oricărui tip de alcool.

Ai grijă de alimentație – orice aditiv sau adaos artificial adăugat în alimentele pe care le consumi trebuie neutralizat de ficat. Iată de ce este foarte important să reduci consumul acestora, în special dacă ficatul a fost deja afectat. Elimină din alimentație orice tip de fast-food, alimente grase, zahărul concentrat și alimentele ce conțin ingrediente artificiale. În schimb, adaugă cât mai multe fructe, legume bogate în antioxidanți, vitamine și minerale ce vor fi de ajutor ficatului afectat. Alege-le pe cele mai colorate, asemenea verdețurilor și a pomușoarelor de tot felul, întrucât acestea sunt cele mai bogate în antioxidanți.

Adaugă și acizi grași omega 3 în meniu, întrucât aceștia ajută la reducerea inflamației și promovează regenerarea țesuturilor.

Elimină alte toxine – în primul rând, dacă fumezi – renunță. Țigările conțin un șir de toxine extrem de nocive pentru ficat, precum nicotina, formaldehida și plumbul. Fii precaut la spray-urile ce conțin substanțe chimice, pesticide, insecticide, fungicide și poartă o mască în zonele poluate.

Fii activ – exercițiile ajută ficatul să prelucreze mai ușor excesul de grăsimi și să menții o greutate sănătoasă. Obezitatea este un factor de risc pentru afectarea ficatului. Adulții care practică efortul fizic au un risc cu 73% mai mic de a suferi de ciroză comparativ cu cei inactivi. Încearcă să exersezi 30 de minute în fiecare zi – fie că mergi pe jos, înoți sau te ocupi cu grădinăritul.

Fii atent la administrarea medicamentelor – atât medicamentele administrate conform prescripțiilor, cât și cele auto-administrate sunt nocive pentru ficat dacă sunt luate un timp îndelungat în doze mari. Dacă iei medicamente pentru o perioadă îndelungată, discută posibilele efecte adverse cu medicul tău și alternativele pentru acestea. Evită administrarea analgezicelor pentru o durată îndelungată.

Ce suplimente alimentare pentru restabilirea ficatului poți administra?

Iată topul celor mai eficiente medicamente pentru restabilirea funcțiilor dereglate ale ficatului:

- Silimarina;

- N-acetil cisteina;

- Extractul din anghinarii;

- Extractul de turmeric;

- Extract din rădăcini de păpădie.

Sănătate să aveți!

Sursa foto: 
news.yale.edu
Sursa: 

austingastro.com, balanceone.com, drugabuse.com

La Inceput