Hemoroizi – ce sunt, de ce apar, cum pot fi preveniți și tratați eficient

Provocați de creșterea presiunii în regiunea rectului din varii motive, hemoroizii pot deveni la vârsta medie un fenomen foarte deranjant. Spre vârsta de 50 de ani aproximativ jumătate din populație experimentează unul sau mai multe simptome ale acestuia. Află în continuare ce sunt mai exact hemoroizii, de ce apar, ce complicații pot genera dacă nu sunt îndepărtați rapid, cum pot fi preveniți și tratați eficient.

Ce sunt hemoroizii?

Anatomic vorbind, fiecare persoană are, sub membranele mucoase care acoperă partea inferioară a rectului și a anusului, grupuri de vene asemănătoare unei perne, denumite și „grămezi”.

Condiția cunoscută drept hemoroizi apare atunci când aceste grupuri de vene se umflă și se destind, asemenea venelor de pe picioare (boală denumită dilatarea varicoasă a venelor sau varice).

Hemoroizii pot fi de două tipuri: interni, care se formează în partea inferioară a rectului și externi, care își fac apariția sub piele în jurul anusului. 

Hemoroizii externi sunt cei mai deranjanți, întrucât pielea deasupra acestora devine iritată și se formează eroziuni. Aceștia pot fi simțiți și văzuți drept un nod în jurul anusului. În cazul în care înăuntrul hemoroizilor externi se formează un cheag de sânge, durerile apar pe neprins de veste și sunt deosebit de severe. De obicei, cheagul se absoarbe, lăsând după el un exces de piele care poate deveni iritat, provocând mâncărimi.

În contrast, hemoroizii interni sunt, de obicei, nedureroși, chiar și atunci când sângerează. În cazul acestora ai putea observa sânge roșu aprins în masele fecale sau pe hârtia igienică. Hemoroizii interni pot, de asemenea,  să se extindă dincolo de anus, cauzând un șir de probleme severe. Atunci când hemoroizii se extind mai jos de anus (eveniment denumit protruzie), aceștia pot aduce cu sine particule mici de mucus și materii fecale care provoacă iritații și mâncărimi ( „pruritus ani”). Ștergerea constantă a zonei pentru a ușura simptomele poate înrăutăți problema.

De ce apar hemoroizii?

Actualmente experții nu pot zice cu precizie de ce apar hemoroizii, însă sunt bine cunoscuți un șir de factori de risc care le pot favoriza apariția.  Printre aceștia se numără:

- Depunerea unui efort prea mare, încordarea excesivă în procesul defecației (fenomen provocat de constipația severă);

- Complicațiile constipației cronice;

- Aflarea îndelungată în poziție așezată, în special pe colacul de WC;

- Istoricul familial de hemoroizi;

- Ridicarea constantă a greutăților, obezitatea și purtarea pe corp a greutăților de orice tip;

- Aflarea îndelungată în picioare fără a face o pauză de așezare pe scaun;

- Sexul anal frecvent și îndelungat și diareea cronică pot mări probabilitatea apariției hemoroizilor;

- Sarcina – din cauza măririi uterului în volum și a presiunii exercitate asupra venelor rectale.

Care sunt simptomele hemoroizilor?

Printre simptomele hemoroizilor se numără:

- Mâncărimi pronunțate în jurul anusului;

- Iritare și durere în jurul anusului;

- Nodul dureros și deranjant în jurul anusului;

- Incontinența maselor fecale;

-  Defecare dureroasă;

- Prezența sângelui pe hârtia igienică sau pe lenjeria intimă după defecare.

Cum pot fi diagnosticați hemoroizii?

Examinarea vizuală a anusului poate fi suficientă pentru a diagnostica hemoroizii. Pentru a confirma diagnosticul, medicul poate efectua adițional examenul rectal digital prin îmbrăcarea mănușilor, lubrifierea degetelor și inserarea acestora în rect.

În cazul în care medicul simte ceva anormal, poate indica adițional investigația denumită sigmoidoscopie. Aceasta implică utilizarea unei camere de înregistrare mici, denumită sigmoidoscop, pentru a diagnostica hemoroizii interni. Cu ajutorul acesteia medicul își poate face o viziune clară cu privire la situația din interiorul rectului, vizualizând îndeaproape hemoroizii formați.

Cum să tratezi și să previi hemoroizii?

Ce să faci:

- Consumă cât mai multe lichide și fibre alimentare pentru a menține scaunul moale și a contribui la o defecație mai ușoară;

- Igienizează anusul după defecație cu hârtie igienică umedă sau, mai bine, spală zona cu apă călduță sau rece și săpun. Nu uita să usuci bine zona igienizată;

- Administrează antiinflamatoare și analgezice dacă hemoroizii provoacă dureri;

- Exersează în mod regulat;

- Evită consumul de alcool și cofeină pentru a preveni constipațiile;

- Aplică pe zona afectată un sac cu gheață învelit într-un prosop;

- Utilizează supozitoriile și cremele topice pentru a diminua din simptomele experimentate.

Ce să NU faci:

- Nu igieniza anusul cu hârtie prea dură după defecație;

- Nu răbda, odată cu apariția cerinței de defecație, mergi urgent să o faci;

- Nu te încorda prea tare în timpul defecației;

- Nu administra analgezice care conțin codeină pentru că acestea pot cauza constipație;

- Nu administra ibuprofen dacă hemoroizii sângerează;

- Nu petrece prea mult timp pe colacul de WC.

 Tratament la spital

Dacă după tratament la domiciliu simptomele hemoroizilor nu s-au ameliorat, poți avea nevoie de un tratament la spital. Pentru a găsi cel mai bun tratament, discută cu medicul tău, nu orice tratament previne apariția repetată a hemoroizilor.

Tratament non-chirurgical – include fie ligaturarea hemoroizilor cu o bandă de cauciuc, scleroterapia (injectarea unui lichid în hemoroizi pentru a le face să se micșoreze), electroterapia (aplicarea curentului electric ușor asupra hemoroizilor pentru a le determina să se micșoreze), coagularea zonei cu lumină infraroșie.

Tratament chirurgical – se aplică în cazul în care tratamentul non-chirurgical nu funcționează. În acest caz se poate apela la hemoroidectomie (înlăturarea chirurgicală a hemoroizilor), hemoroidopexia capsată (capsarea vaselor înapoi, în interiorul rectului) sau ligaturarea arterei hemoroidale pentru a reduce aportul de sânge către venele hemoroidale și a le determina să se micșoreze.

Atenție! Solicită imediat asistența medicală urgentă dacă:

- Sângerările nu contenesc, iar apa din toaletă devine roșie după ce o vizitezi sau dacă observi cheaguri de sânge în ea;

- Ai dureri severe.

Află și alte cauze ale sângerărilor anale.

Ce complicații pot cauza hemoroizii?

Complicațiile cauzate de hemoroizi sunt rare, dar pot include:

- Anemia. În unele cazuri pierderea cronică de sânge poate determina apariția anemiei, în care organismul suportă o carență de celule roșii care să transporte oxigenul spre celule.

- Hemoroizii strangulați. Dacă aportul de sânge către hemoroizii interni este sistat, hemoroizii pot fi strangulați, ceea ce poate provoca dureri severe.

- Formarea cheagului de sânge. Ocazional, un cheag de sânge se poate forma în interiorul hemoroizilor. Deși nu este periculos, acest eveniment poate cauza dureri severe și este necesară drenarea acestora.

Sănătate să aveți!

Sursa foto: 
clinicaroua.ro, paginadelifestyle.ro
Sursa: 

health.harvard.edu, healthline.com, nhs.uk, mayoclinic.org

La Inceput