Mituri: Laptele cu mai puține calorii, îngrașă sau nu?

Mit& Adevăr

Laptele este cu siguranță un produs important în alimentația fiecăruia dintre noi, iar atunci când îl cumpărăm primul lucru la care ne uităm este conținutul de grăsime. Alergăm după produsele degresate sau semi-degresate în defavoarea celor integrale care conțin 3,5% grăsime. Trebuie să știți însă că indiferent de conținutul de grăsimi într-un pahar de lapte de 220ml ajunge la 8 grame de proteine, 12 grame de carbohidrați și 300 mg de calciu. Pe lângă acestea, dintr-un pahar cu lapte veți mai primi minerale și vitamine (potasiu, fosfor, vitamine B sau Vitamina D).

De ce alegem lapte cu mai puține calorii? Pentru că ni se pare varianta ideală atunci când vrem să slăbim.

Un studiu realizat în Statele Unite a demonstrat că, în cazul copiilor, consumul de lapte degresat poate fi asociat cu creșterea în greutate. Teoriile mai noi spun că laptele integral care conține 3,5% grăsimi este mai bun pe termen lung pentru scăderea în greutate, pentru că îți dă senzația de sațietate pe o perioadă mai lungă.

În plus, grăsimile din laptele integral ajută sistemul imunitar, scad riscul de infertilitate și ajută la menținerea și creșterea masei musculare. 

„În industria alimentară s-a răspândit un mit precum că grăsimile îngrașă, și astfel practic toate produsele au fost degresate. Dacă un produs nu are lipide, respectiv nu este gustos. Noi de ce punem ulei în salate? Pentru a-i da un alt gust. La fel e și cu laptele. Pentru a fi mai gustos acesta trebuie să conțină o anumită cantitate de glucide. De aceea, concentrația de zahăr din laptele degresat este mult mai mare, deci nu vom slăbi, ci din contra s-ar putea chiar să adăugăm niște kilograme”, explică nutriționistul Sergiu Munteanu.

Nutriționiștii recomandă laptele de capră, deoarece are molecule asemănătoare formulei laptelui matern sau laptele vegetal din migdale sau cocos.

Așadar, în dorința de a alege să ai un regim alimentar echilibrat, laptele cu mai puține calorii nu este cea mai bună variantă. De asemenea, e de dorit ca laptele să fie consumat ca gustare între mese, nicidecum combinat cu alt produs, pentru că îngreunează digestia.

Nu uitați, sănătatea este în mâinile Dumneavoastră. 

Sursa foto: 
www.hunedoaralibera.ro
La Inceput