Mituri: vaccinul COVID-19 poate schimba ADN-ul uman

Pentru a asigura formarea anticorpilor în organismul uman și a garanta o protecție de durată împotriva COVID-19, toate companiile producătoare de vaccinuri utilizează ARN-ul mesager, care, odată pătruns în organism, determină sinteza unei proteine specifice de la suprafața virusului SARS-CoV-2, prin intermediul căreia acesta pătrunde în celulele organismului. Odată sintetizată, proteina determină declanșarea unui răspuns imun. Deși această tehnologie este cunoscută de comunitatea medicală de mai mult de 20 de ai, ea a devenit un subiect pentru multiple dezinformări. Află în continuare ce reprezintă această tehnologie și dacă poate această particulă de ARN mesager să se integreze în ADN-ul uman.

Mit spulberat

Un articol publicat de Alianța Globală de Vaccinuri și Imunizări încearcă să explice și să stopeze valul de dezinformare cu referire la această tehnologie de vaccinare.

ARN mesager (ARNm) este o moleculă minusculă care supraviețuiește timp de 72 de ore și poate fi găsită în toate celulele vii. Aceasta oferă instrucțiunile necesare celulelor pentru a produce setul specific de proteine necesare vieții.

Atenție! ARN mesager nu este un ADN, deci, nu se poate combina cu ADN-ul nostru și nu poate schimba materialul genetic.

Mesajele virusurilor

Celulele corpului uman sunt capabile să producă proteine care pot fi străine acestuia. Atunci când suntem infectați cu un virus, chiar și unul inofensiv, care provoacă răceala, acesta „injectează” materialul său genetic în celulele noastre sub forma unor secvențe de ARN mesager. Drept rezultat, în interiorul celulelor injectate se produc proteine din care sunt asamblate noi particule virale, iar virusurile se multiplică astfel.

Deși vaccinurile în baza ARN mesager utilizează tehnologii relativ noi, acestea se bazează pe un proces cunoscut de zeci de ani: pătrunderea ARNm în celulele noastre pentru a determina sinteza proteinelor virale.

Unele virusuri, precum cel HIV, poate integra materialul genetic în ADN-ul purtătorului, însă nu toate virusurile o pot face. Această capacitate este determinată de prezența enzimelor specializate ale virusului HIV – integraze retrovirale, care sunt specifice acestui virus.

Vaccinurile pe baza ARN mesager nu conțin asemenea enzime, astfel încât nu există riscul modificării ADN-ului uman.

Tehnologia pe care se bazează vaccinul

Vaccinurile pe baza ARN mesager utilizate pentru a preveni boala COVID-19 determină sinteza în organism a proteinei „spike”, utilizată de virus pentru a pătrunde în celule. Studiile existente au depistat că aceasta are un răspuns imun puternic – adică, la pătrunderea acestuia în organism are loc sinteza anticorpilor specifici.

Pentru a produce un vaccin în baza ARN mesager, oamenii de știință elaborează versiuni sintetice ale ARN mesager viral, care deține codul pentru producerea acestei proteine.

Ulterior, această particulă de ARN mesager este integrată într-o celulă lipidică, pentru a fi posibilă penetrarea membranelor celulare, care sunt, de asemenea, lipidice.

Odată ce ARN-ul mesager ajunge în celulă, el contactează doar cu structurile specifice ale acesteia, care răspund de sinteza proteinelor.

Atenție! ARN-ul mesager nu are capacitatea să ajungă în nucleul celulei și să contacteze cu cromozomii care poartă ADN-ul uman. Deci, ARN-ul mesager nu poate influența codul nostru genetic.

Alte vaccinuri existente

Tehnologia ARN mesager este una nouă, dar se bazează pe un principiu similar, bine cunoscut. Se folosește, de fapt, o tehnologie aplicată cu succes și în trecut pentru un vaccin cu un principiu de funcționare similar: vaccinul rVSV-ZEBOV - un vaccin cu vector viral, administrat pentru a proteja oamenii de Ebola.

Această tehnologie a fost folosită pe scară largă în timpul epidemiei Kivu Ebola, care a început în anul 2018 în Republica Democratica Congo și în Uganda, unde au fost vaccinate peste 300 000 de persoane.

Principiul de acțiune al vaccinului menționat se baza pe faptul că într-un virus atenuat (slăbit) bovin (care provoacă stomatita veziculoasă la bovine) a fost inserat o genă a proteinei virusului Ebola. Pătruns în celula umană, virusul atenuat determina sinteza unui ARN mesager care genera producerea unei proteine specifice virusului Ebola. În rezultat, sistemul imun se activa și genera particule specifice împotriva acestei proteine străine organismului. Drept rezultat, îmbolnăvirea nu avea loc.

Punctul forte al vaccinului, care conține deja ARN mesager, este că acesta sare peste necesitatea montării unui virus atenuat în vaccin, care ar determina sinteza ARN mesager în corpul uman.

Astfel, vaccinul COVID-19 nu are niciun impact asupra codului genetic uman și nu are alt scop decât pregătirea organismului pentru a face față virusului, prin activarea sistemului imun.

Sănătate să aveți!

Sursa foto: 
bbc.com
Sursa: 

pas.md

La Inceput