Joggingul, cel mai ieftin și practic mod de a face mișcare

Joggingul este unul dintre cele mai populare forme de activitate fizică. El te scoate din casă și te duce în locurile unde se poate face mișcare și unde se poate respira aer curat. Acest gen de sport este destul de ieftin și îl poți practica oricând, indiferent de vârstă. Pasionații de jogging pot fi văzuți mai ales în timpul maratoanelor. Și de obicei sunt foarte mulți. Oamenii participă la astfel de evenimente nu doar din plăcere, ci și să-și arate capacitățile. Pentru mulți joggingul e și o metodă bună de a cunoaște alți oameni și de a lega cu ei prietenii.

Specialiștii afirmă că există o diferență mare între jogging și alergare. În primul rând e vorba de intensitatea cu care se practică agent tip de sport. Când alergi, inima depune mai mult efort, la fel plămânii și mușchii. Sportivul care practică alergarea trebuie să aibă o pregătire fizică destul de bună. Cu joggingul e mai lejer. Însă atât jogging-ul, cât și alergarea reprezintă exerciții aerobice.

Joggingul are o mulțime de beneficii asupra organismului uman. El te ajută să te menții în formă, reduce riscul de cancer, îmbunătățește funcția cognitivă, îmbunătățește profilul lipidic, îți menține sistemul respirator și cardiovascular sănătos. De asemenea, acest sport te face mai fericit, crește longevitatea și te încarcă cu energie, crește încrederea în sine și te ajută să socializezi cu alți oameni.

Însă, pe lângă beneficii, joggingul are și unele dezavantaje. De exemplu pot apărea crampe musculare, spun specialiștii, la fel și bătături la tălpi și chiar vezicule. În timp, se pot deteriora și articulațiile, pot apărea dureri de genunchi și chiar de șold ori glezne.

Joggingul este o formă de alergare care înseamnă relaxare. Tempoul este liber, iar respirația nu este forțată așa încât chiar poți vorbi în timp ce alergi.

„Practicând joggingul zi de zi, indiferent de anotimp, te simți mai bine, ai un tonus mai bun. Pe mine joggingul mă ajută să mă mențin în formă, nu mi-aș putea imagina o zi fără mișcare, fără un antrenament pe care, de obicei, le fac în Parcul Valea Morilor. Este locul ideal să faci sport, să te încarci cu energie pozitivă și să admiri natura. Joggingul este, în general, sportul care activizează metabolismul, ne eliberează de toxine, diminuează tensiunea arterială. Sportul te face mai puternic fizic și psihic”, spune Natalia Zbirnea, o maratonistă înrăită care practică joggingul  de șase ani, acesta devenind un hobby fără de care nu-și poate imagina viața.

Natalia, care a participat la mai multe maratoane și semi-maratoane din țară, dar și de peste hotare, ne explică că într-o oră de jogging se pot arde de la 400 la 500 de calorii, dar aceasta variază în funcție de condiția noastră fizică și de locul unde alegem să alergăm.

„Sigur că este mai ușor să alergi în parc. Dacă alegem o suprafață mai deluroasă, depunem mai mult efort, respectiv ardem mai multe calorii.  De asemenea, depinde și când alergăm, iarna este mult mai dificil  și astfel organismul nostru cheltuie mai multă energie. Începătorii ar trebui să aibă răbdare și să practice joggingul zi de zi până vor avea un tonus perfect”, explică Natalia.

Tânăra organizează zilnic antrenamente în parcul Valea Morilor cu alți pasionați de jogging, petrecând astfel timpul frumos și util. Ea ne-a mărturisit că se pregătește intensiv de maratonul din luna mai din Bulgaria de anul acesta, dar și de cel din octombrie din țara noastră. Scopul ei este să devină una din cele mai bune în acest domeniu nu numai în țară, dar și în afara ei. Până atunci, însă, se antrenează cu spor.

În Chișinău puteți practica joggingul în parcurile, La izvor, Dendrariu, Valea Morilor, Parcul Central, Valea Trandafirilor, Grădina Botanică, Clubul sportiv Dinamo (contra plată- 95 de lei pentru o oră), dar și pe terenurile sportive ale școlilor și liceelor din Capitală. Atenție însă. Este important să practicați acest gen de sport ziua, întrucât când se înnoptează e dificil să alergi în parcurile din Chișinău, din simplu motiv că nu sunt luminate. Bineînțeles, cu excepția Parcului Valea Morilor.

 

Cuvinte cheie: 
Sursa foto: 
bbc.com, arhivă personală- Natalia Zbîrnea
La Inceput