Alimentația pacienților infectați de COVID-19: sfaturi în funcție de gravitatea simptomelor

Asigurarea unei alimentații adecvate a pacienților infectați cu noul coronavirus este foarte importantă pentru asigurarea răspunsului imun împotriva ARN-ului viral (acid ribonucleic sau materialul genetic al COVID19). În acest moment există suficiente dovezi că o nutriție inadecvată poate slăbi sistemul imunitar, și, respectiv, răspunsul la noul coronavirus. Iată de ce ți-am pregătit în continuare un șir de sfaturi cu privire la nutriția pacienților cu COVID-19, în funcție de formele experimentate: ușoare, medii și severe.

- Forme ușoare și medii de COVID-19 cu recuperare la domiciliu

Potrivit datelor statistice din SUA și ale Societății Americane a Nutriției Enterale și Parenterale, doar 12% dintre cei infectați de COVID-19 necesită spitalizare. Celelalte 88% vor face forme ușoare și medii care vor fi tratate acasă în conformitate cu recomandările medicului de familie.

Simptomele noului coronavirus includ, pe lângă tuse, febră și dificultăți de respirație și oboseală, pierderea mirosului și a gustului, dar și lipsa poftei de mâncare.

Nutriția și hidratarea sunt primordiale pentru reabilitare

În cazul infectării, corpul trebuie să lucreze mai intensiv pentru a asigura răspunsul imun împotriva noului coronavirus. Febra reprezintă un mecanism specific al corpului care îl ajută să învingă virusul. Însă, în urma acestui proces corpul pierde o cantitate mare de lichide și intensifică metabolismul, fapt ce poate contribui la apariția deshidratării și la mărirea necesității de nutrienți.

Cu toate acestea, poți să nu simți foame sau sete, însă este foarte important să îți asiguri cantitatea necesară de lichide și de alimente pentru a face față acestei provocări și astfel să ajuți corpul să lupte cu invazia virală.

Asigurarea corpului cu suficiente calorii și proteine este crucială pentru a preveni pierderea masei musculare în urma luptei cu virusul SARS-CoV-2, în special dacă ești țintuit la pat sau inactiv.

Necesitățile de nutrienți și lichide a unei persoane COVID-pozitive

Lichide: 3 litri de apă/zi;

Calorii: 2000-2500 kcal/zi;

Proteine: 75-100 g/zi.

Sfaturi utile:

Consumă lichide la fiecare oră. În mod ideal, ar fi bine să consumi de la jumătate până la un pahar de lichide la fiecare 15 minute. Lichidele optime sunt apa minerală (Atenție! Nu cea carbogazoasă), denumită și alcalină, soluțiile de rehidratare orală (pliculețe ce se dizolvă în apă care pot fi găsite la farmacii) sau băuturile sportive.

Consumă o dietă bogată în calorii și proteine:

Mănâncă de 6 ori/zi, la fiecare 2-3 ore, chiar dacă nu simți că ești flămând. Caloriile sunt deosebit de importante pentru energie și pentru a preveni pierderea masei musculare. Din cauza stresului suplimentar provocat de COVID-19, vei avea nevoie de mai multă energie decât îți asigură dieta ta obișnuită.

Asigură-ți zilnic doza de 75-100 g de proteine. O poți lua prin consumul a 300-400 g de alimente bogate în proteine, precum lapte, ouă, cașcaval, nuci și unt din nuci, iaurt și alte produse lactate, carne, pește sau shake-urile proteice.

Din cauza poftei de mâncare diminuate în această perioadă, nu este cazul să limitezi cantitatea de calorii consumate. Consumă alimente dense în calorii, inclusiv băuturile calorice, precum sucurile fresh, lapte sau smoothie-uri.

Dublează sau triplează porțiile grăsimilor consumate (unt, uleiuri, cremă de brânză, smântână, avocado).

Adițional, utilizează suplimentele lichide, în formă de prafuri sau soluții cu un conținut de aminoacizi, vitamine, minerale sau acizi grași, pe care le poți găsi în farmacii sau în magazinele cu produsele para-farmaceutice.

Consumă mese mici în mod frecvent.

- Forme grave de COVID-19 care necesită internare în spital

Potrivit datelor disponibile, mortalitatea pacienților critici infectați cu noul coronavirus din cauza pneumoniei induse de virus este considerabilă. Cei mai mulți dintre aceștia sunt pacienți de vârsta a doua care suferă frecvent de malnutriție. Iată de ce aprecierea statutului nutrițional este deosebit de importantă odată cu admiterea pacientului în secțiile de terapie intensivă, înainte de administrarea tratamentului general.

Mai multe societăți de nutriție au accentuat în nenumărate rânduri importanța nutriției adecvate a pacienților infectați cu noul coronavirus. Aceasta este necesară atât pentru lupta eficientă a organismului cu virusul, cât și pentru prevenirea complicațiilor severe ale bolii.

Iată pașii pe care trebuie să îi întreprindă specialiștii odată cu internarea pacienților în secțiile de terapie intensivă:

  1. Verificarea prezenței malnutriției, în special în cazul pacienților în vârstă, cu anumite co-morbidități care riscă să facă forme mai grave ale noului coronavirus.
  2. Optimizarea statutului nutrițional. Pacienții evaluați drept malnutriți trebuie consultați de către specialiștii în dietetică. Per general, caloriile necesare pentru asemenea pacienți sunt de 27 kcal/kg corp și 30 kcal/kg corp pentru pacienții cu o subponderalitate severă și cei vârstnici. Necesarul de proteine este, în general, de 1 gram/kg corp pentru vârstnici și peste 1 gram/kg corp pentru cei care suferă de poli-morbidități severe. Raportul dintre carbohidrați și grăsimi este de 30:70 pentru pacienții care nu suferă de insuficiență respiratorie și 50:50 pentru pacienții ce suportă ventilația artificială.
  3. Suplimentarea cu vitamine și minerale. Bolnavii care suferă de malnutriție trebuie să primească suplimentarea cu vitamina A, D, E, B6, B12, Zn și Se.
  4. Activitatea fizică regulată. În cazul carantinei la domiciliu este recomandat efortul fizic ușor timp de 30 de minute în fiecare zi și 1 oră o dată la 2 zile pentru a menține sănătatea fizică, mintală și masa musculară a bolnavului.
  5. Nutriția enterală. În cazul în care alimentația pe cale orală nu este eficientă, este cazul apelării la cea enterală sau parenterală. Cu toate acestea, nutriția enterală este mai binevenită decât cea parenterală din cauza complicațiilor mai puțin frecvente.

Sănătate să aveți!

Sursa foto: 
pcrm.org
Sursa: 

health.go.ke, nutritioncare.org, bbraun.com

La Inceput