Predispoziția la cancer: când este indicat să faci testarea genetică

Se presupune că aproximativ 5-10% dintre toate tipurile de cancer sunt legate de mutațiile genetice moștenite sau sunt transmise din generație în generație. Mutația genetică moștenită nu semnifică neapărat că vei face cancer, dar că ești expus riscului pentru anumite tipuri ale acestuia. Află ce reprezintă aceste mutații genetice, ce semnifică și când este cazul să efectuezi testul.

Ce sunt mutațiile genetice și testele pentru determinarea acestora?

Mutațiile genetice reprezintă un șir de modificări specifice care se pot petrece în interiorul genelor, cromozomilor sau ale proteinelor. Testele care au drept scop depistarea mutațiilor genetice moștenite sunt denumite teste genetice predictive.

De ce apar unele tipuri de cancer. Explicațiile științifice. 

Majoritatea persoanelor nu au nevoie de asemenea teste. Acestea sunt indicate doar atunci, când anumite tipuri de cancer se întâlnesc frecvent într-o familie, iar mutațiile genetice sunt suspectate.

Ce informații pot oferi asemenea teste?

Testele genetice predictive pot determina:

- Riscul apariției unei anumite boli;

- Prezența unor anumite gene care pot transmite copiilor riscul apariției cancerului;

- Informații pentru a-ți ghida starea de sănătate.

Niciun tip de teste genetice nu va putea spune cu siguranță, dacă vei face cancer sau nu. Însă, acestea pot determina, dacă ai un risc mai mare de a-l dezvolta comparativ cu alte persoane.

Pentru ce tipuri de cancer sunt destinate aceste teste?

Testele genetice sunt disponibile pentru un șir de tipuri de cancer, precum: de sân, ovarian, de colon, tiroidian, de prostată, pancreatic, melanom, sarcom, renal și gastric.

Află despre 10 tipuri de cancer care fac cele mai multe victime printre femei. 

Când este cazul să îți faci un asemenea test?

Societatea Americană de Cancer sugerează efectuarea testelor genetice predictive în asemenea situații:

- Ai câteva rude apropiate, de primul grad, care suferă/au suferit de cancer (mamă, tată, soră, frate, copii);

- Mai multe rude din partea mamei/ a tatălui au suferit de un anumit tip de cancer;

- Îmbolnăvirile frecvente de cancer din familia ta au fost asociate cu mutația unei singure gene (unele tipuri de cancer de sân, ovarian, colorectal și pancreatic);

- Un membru al familiei are mai mult de un tip de cancer;

- Membrii familiei au suferit de cancer la o vârstă mai tânără, decât cea normală pentru acel tip de cancer;

- Rudele apropiate suferă de cancer, care a fost atribuit sindromului cancerului ereditar;

- Un membru al familiei suferă de un tip rar de cancer, precum cancerul mamar în cazul bărbaților sau retinoblastomul (un tip de cancer al ochilor);

- Examenul fizic este asociat cu cancerul moștenit (asemenea polipilor multipli în colon);

- Unul sau mai mulți membri ai familiei au realizat teste genetice care au depistat mutații.

Cum te poți testa?

Dacă în familia ta există mai multe tipuri de cancer, discută cu medicul tău pentru a beneficia ulterior de consultația unui genetician, care îți va spune cu precizie, dacă asemenea testare este potrivită pentru tine și familia ta. 

În cazul în care vei decide să te testezi, geneticianul te va ajuta să interpretezi rezultatele. Testele genetice oferă rezultate limitate și puține răspunsuri, dacă vei avea sau nu un anumit tip de cancer, iată de ce este deosebit de important să fii consultat de un genetician.

Unii producători de teste genetice își fac publicitate intensă în rândul medicilor și a publicului larg, ceea ce induce la gândul că rezultatele acestora ar fi mai utile și decisive decât sunt într-adevăr. Pericolul se ascunde în faptul că testarea se va face în baza rezultatelor eronate și incomplete. Un genetician îți va recomanda un laborator bun și te va ajuta să înțelegi ce așteptări să ai de la testele efectuate.

Află despre tipurile de cancer cu cele mai mari șanse de supraviețuire. 

Alte detalii importante

- Alți membri ai familiei. Rezultatele testelor genetice te afectează nu doar pe tine, dar și pe membrii familiei tale, cu care împarți aceleași gene. Fii pregătit că nu fiecare dintre ei va primi cu brațele deschise aceste știri, deoarece cunoașterea bolii și probabilitatea transmiterii acesteia urmașilor poate fi o veste descurajatoare.

- Testele pot genera alte teste. În unele cazuri testele de screening, analizele medicale sau unele proceduri pot fi realizate drept urmare a efectuării testelor genetice. Pe de o parte, acest fapt este unul pozitiv, deoarece te ajută să depistezi maladia mai devreme, în fazele incipiente și să o tratezi corespunzător. Pe de altă parte, aceasta poate genera un șir de costuri și implică mai mult timp, alături de riscurile procedurilor și a testărilor propriu-zise. Nu uita și de stresul, dar și de anxietatea generată de testare și de rezultatele acesteia.

- Costurile. Testarea genetică este una costisitoare. Unele teste pot fi mai scumpe decât altele, iar uneori acestea sunt asociate. Înainte de testare asigură-te că știi exact cât costă testele genetice pe care urmează să le realizezi.

La final…

Înainte de a lua decizia de efectuare a testelor genetice întreabă-te următoarele:

- Există oare în familia noastră un istoric al cancerului?

- Am dezvoltat eu oare cancer la o vârstă mai timpurie decât cea medie specifică tipului de cancer?

- Cum voi interpreta eu rezultatele testării genetice? Cum mă va ajuta această informație?

- Vor contribui rezultatele testării la îmbunătățirea îngrijirii medicale în familia mea?

- Dacă am o predispoziție genetică pentru cancer, voi putea eu oare să reduc riscul apariției acestuia?

Mituri despre cancer: Cancerul nu înseamnă condamnare la moarte. 

Sănătate Să Aveți!

Sursa foto: 
conquer-magazine.com
Sursa: 

cancer.net, cancer.org

La Inceput