Cancerul colorectal, unul dintre cele mai răspândite din țara noastră. Iată ce e bine să știi despre el

Cancerul colorectal, cunoscut și drept cancer de colon sau de intestin gros reprezintă orice tip de formațiune tumorală – benignă sau malignă care apare la nivelul intestinului gros și a rectului. Potrivit datelor Agenției Naționale pentru Sănătate Publică (ANSP), epidemia globală a cancerului este imensă și continuă să crească, fiind a doua cauză principală a decesului la nivel global. Dintre toate tipurile de cancer, cel colorectal se situează pe locul doi după numărul de decese provocate la nivel global – 862 mii anual. Află în continuare care sunt simptomele cancerului de colon, factorii de risc pentru apariția acestuia, etapele de progresie, metodele de diagnostic, tratament și de prevenire a acestuia.

Simptomele cancerului de colon

Printre simptomele care indică la o posibilă apariție a cancerului colorectal se numără:

- Modificări ale tranzitului intestinal;

- Diaree sau constipație;

- Senzația că intestinul nu s-a golit corespunzător după defecație;

- Sânge în masele fecale care le colorează în negru;

- Sânge roșu aprins care provine din rect;

- Durere și balonare la nivelul intestinelor;

- Senzația de „prea plin” chiar și după o pauză alimentară considerabilă;

- Oboseală și amețeli;

- Pierderea inexplicabilă a greutății corporale;

- Un obstacol în intestinul gros sau în rect resimțit de medicul Dvs.;

- Anemie inexplicabilă la bărbați și femei în perioada de menopauză.

Majoritatea acestor simptome pot indica la alte condiții medicale, iată de ce este foarte importantă consultația medicului, dacă aceste simptome persistă 4 săptămâni și mai mult.

Factori de risc ai cancerului de colon

Potrivit ANSP, factorii de risc nutriţionali, precum consumul excesiv de grăsimi saturate şi grăsimi trans, zahăr şi sare, consumul redus de fructe şi legume, precum și consumul nociv de alcool, dar și inactivitatea fizică sunt responsabili de peste 30% dintre decesele provocate de cancerul sistemului digestiv.

Alți factori de risc includ:

- Vârsta înaintată;

- Cancerul ovarian, mamar și uterin în antecedente;

- Istoric familial de cancer colorectal;

- Experimentarea colitei ulceroase, a bolii Crohn sau a sindromului colonului iritabil;

- Supraponderabilitatea și obezitatea;

- Prezența polipilor în colon și rect, întrucât aceștia pot deveni canceroși în timp.

Majoritatea cancerelor de colon se formează din polipi (adenoame) care pot fi găsiți în pereții intestinali. Consumul cărnii roșii procesate poate mări acest risc. Cancerul colorectal afectează femeile și bărbații în proporții egale. Cu toate acestea, bărbații îl pot dezvolta la o vârstă mai tânără comparativ cu femeile.

Etapele de progresie ale cancerului de colon

Etapele de progresie ale cancerului determină viteza cu care acesta se răspândește în corp. Stabilirea corectă a etapei este de mare ajutor în procesul de stabilire corectă a tratamentului.

Etapele de progresie a cancerului colorectal sunt:

- Stadiul 0. Este etapa timpurie, în care cancerul este în interiorul mucoasei – membrana externă care acoperă colonul și rectul în interior. Aceasta mai este denumită „carcenoma in situ”.

- Stadiul 1. Cancerul a crescut peste mucoasa colonului sau a rectului, dar încă nu s-a dispersat mai departe de acestea.

- Stadiul 2. Cancerul a trecut prin întregul perete al colonului sau a rectului, dar nu s-a răspândit deocamdată la nodulii limfatici din apropiere.

- Stadiul 3. Celulele canceroase au ajuns la nodulii limfatici din apropiere, dar nu au afectat alte părți ale corpului.

- Stadiul 4. Celulele canceroase (metastazele) s-au răspândit spre alte părți ale corpului, precum ficatul, membrana care acoperă cavitatea abdominală, plămâni și ovare.

- Recurent. După tratamentul efectuat cancerul revine și poate afecta rectul, colonul sau alte părți ale corpului.

În 40% dintre cazuri diagnosticarea se efectuează la un stadiu avansat, în care tratamentul chirurgical este cea mai bună opțiune.

Diagnosticul cancerului de colon

Screening-ul poate depista polipii până la etapa în care aceștia devin canceroși sau să depisteze tumoarea malignă la etapele inițiale, în care probabilitatea de tratament este cu mult mai mare. Iată cele mai importante metode de screening și diagnostic ale cancerului colorectal:

- Testul de prezență a sângelui în masele fecale. Acesta poate fi efectuat simplu și rapid, prin colectarea materiilor fecale și transmiterea în laborator. Cu toate acestea, nu este cea mai precisă metodă, întrucât sângerările nu sunt permanente și pot fi cauzate de alte afecțiuni, hemoroizi, de exemplu.

- Testul de prezență a particulelor ADN specifice cancerului în masele fecale. Acesta analizează prezența câtorva markeri ai polipilor sau ai cancerului de colon din masele fecale. Cu toate acestea, testul nu poate depista toate mutațiile ADN cauzate de cancerul de colon.

- Sigmoidoscopia flexibilă. Medicul va utiliza sigmoidoscopul – un tub flexibil, subțire și luminos pentru a vizualiza sigmoidul și rectul – ultimele segmente ale tractului digestiv pentru a depista polipi sau formațiunile tumorale. Cu toate acestea, investigația nu poate depista formațiunile în tot intestinul gros.

- Colonoscopia. Se efectuează cu ajutorul unui tub lung și flexibil ce are anexat camera la el. Cu ajutorul acestuia medicul poate vizualiza întreg intestinul gros și rectul, iar polipii și alte formațiuni depistate pot fi examinate și înlăturate, cu preluarea unor particule pentru examinarea de laborator ulterioară.

- Colonografia CT. Este efectuată cu ajutorul CT scanerului și fixează imaginea colonului eliberat în prealabil de masele fecale. Dacă aceasta depistează anormalități, colonoscopia poate fi indicată pentru a confirma presupunerile.

Tratamentul cancerului de colon

Tratamentul va depinde de un șir de factori, precum dimensiunea, localizarea și stadiul cancerului. Printre opțiunile de tratament sunt chimioterapia, radioterapia și tratamentul chirurgical.

Tratamentul chirurgical- este cea mai frecventă metodă de tratament, prin care nodulii limfatici și țesuturile afectate vor fi eliminate pentru a reduce răspândirea cancerului.

Chemioterapia – implică administrarea preparatelor medicamentoase pentru a distruge celulele canceroase. Aceasta poate fi utilizată pentru a reduce dimensiunile tumorii înainte de tratamentul chirurgical.

Radioterapia – în cazul acesteia este aplicată energia înaltă a radiațiilor pentru a distruge celulele canceroase și a le preveni multiplicarea. Cel mai frecvent, aceasta este utilizată în tratamentul tumorilor rectului, de asemenea, înainte de tratamentul chirurgical.

Prevenirea cancerului de colon

Pentru a preveni cancerul de colon, sunt necesare câteva măsuri de schimbare a stilului de viață:

- Efectuarea screening-urilor în mod regulat. Este valabil în special pentru persoanele care au suferit anterior de cancer colorectal, au peste 50 de ani și un istoric familial de cancer de colon sau de boala Crohn;

- Modificarea stilului alimentar. Este necesară abordarea unei diete bogate în fibre alimentare, fructe, legume și alți carbohidrați lenți, limitând totodată consumul de carne roșie procesată. Este necesară înlocuirea grăsimilor saturate și trans cu cele nesaturate – avocado, uleiuri, nuci și semințe.

- Exercițiile. Efortul fizic dozat regulat și-a demonstrat efectul pozitiv în diminuarea riscului cancerului colorectal.

- Reglarea masei corporale. Supraponderabilitatea și obezitatea măresc considerabil riscul cancerului de colon. Iată de ce atingerea unui IMC optim este foarte importantă pentru a preveni apariția cancerului de colon.

Sănătate să aveți!

Sursa foto: 
cancerhealth.com
Sursa: 

medicalnewstoday.com, ansp.md

La Inceput