Sifilis: ce este, de ce apare, cum poate fi prevenit și tratat

Sifilisul este o infecție bacteriană cu transmitere sexuală care poate avea numeroase complicații severe în cazul în care nu este tratată la timp, în modul cuvenit. Potrivit Biroului Național de Statistică, în raportul Tinerii în Republica Moldova în anul 2019, cazurile noi de infecție prin sifilis sunt mai frecvente la femeile cu vârsta cuprinsă între 18 și 19 ani (212 cazuri revin la 100 mii de femei de aceeași vârstă). Însă, luând în calcul toate bolile venerice, cei mai afectați sunt bărbații, ponderea acestora fiind de peste 56% în rândul tinerilor cu vârste cuprinse între 20 și 29 de ani. Află în continuare ce este sifilisul, în ce cazuri se transmite, dar și cum poate fi prevenit și tratat în modul corespunzător.

Ce este sifilisul?

Sifilisul este o infecție cu transmitere sexuală provocată de bacteria Treponema pallidum. Boala poate avea consecințe grave dacă nu este tratată la timp, în modul corespunzător. Evoluția acesteia este divizată în mai multe etape – primar, secundar, latent și terțiar. Fiecare dintre ele își are simptomele și manifestările sale.

Primul semn al infecției este o rană mică, nedureroasă care apare pe organele genitale, în rect sau în cavitatea bucală. Aceasta poartă denumirea de șancru și nu este diagnosticată în majoritatea cazurilor la timpul cuvenit.

În unele cazuri diagnosticarea acestei infecții este dificilă, deoarece unele persoane pot fi infectate fără a manifesta vreun semn pe parcursul mai multor ani. Cu toate acestea, cu cât mai devreme acesta este depistat, cu atât mai bine. Dacă rămâne netratat, sifilisul poate afecta sever organele vitale, precum creierul și inima.

Cum să recunoști infecțiile sexual transmisibile în timp util.

Cum este transmis sifilisul?

Sifilisul este transmis prin contactul direct cu șancrul persoanei infectate în urma actului sexual vaginal, anal sau oral. De asemenea, sifilisul se transmite de la mama infectată către copilul său care încă nu s-a născut.

Infectarea nu poate avea loc dacă împarți WC-ul cu altă persoană, porți haină străină sau mănânci cu tacâmurile persoanei infectate.

Unui risc mai mare de a contracta infecția sunt expuși lucrătorii sexului comercial, bărbații care fac sex cu bărbații, persoanele HIV-pozitive sau cei ai căror parteneri au fost testați pozitiv cu sifilis.

Care sunt simptomele sifilisului?

Simptomele acestei infecții variază în funcție de cele trei stadii pe care le parcurge. Cele mai contagioase stadii sunt primele două, iar a treia este cea mai distructivă pentru sănătate. Iată cum se manifestă acestea:

Sifilisul primar

Prima etapă are loc peste 3-4 săptămâni după contactul sexual neprotejat cu persoana infectată. După cum am menționat anterior, primul semn este apariția șancrului pe organele genitale, rect, cavitate bucală sau buze.

Șancrul nu este dureros, însă este foarte infecțios și semnifică pătrunderea bacteriei Treponema pallidum în corp. Acesta apare la aproximativ trei săptămâni după contactul sexual, însă perioada aceasta este variabilă și durează între 10 și 90 de zile.

Fără tratament, șancrul se menține pe organele genitale sau cavitate bucală timp de 2-6 săptămâni.

Sifilisul secundar

Principalele semne care apar la această etapă sunt erupțiile cutanate și durerile în gât. Erupțiile nu sunt dureroase și apar, de obicei, pe tălpi și palme, însă pot apare în orice regiune a corpului. Unele persoane nu observă aceste modificări pe piele până ele nu dispar.

Alte simptome la această etapă pot fi:

- Durerile de cap;

- Noduli limfatici inflamați;

- Oboseală;

- Febră;

- Pierderea greutății;

- Căderea părului;

- Durerile articulare.

Aceste simptome vor dispare indiferent, dacă tratamentul va fi sau nu administrat. Cu toate acestea, în lipsa administrării tratamentului persoana infectată va continua să aibă bacteria în organism.

Sifilisul secundar este adesea confundat cu o altă infecție.

Sifilisul latent

Al treilea stadiu reprezintă infecția latentă sau ascunsă, care se petrece fără nicio manifestare clinică. Semnele din stadiul unu și doi dispar, iar la această etapă nu va fi prezent niciun simptom. Cu toate acestea, bacteria rămâne în organism, iar stadiul poate dura ani în șir până evoluează în sifilisul terțiar.

Sifilisul terțiar

În ultima etapă a infecției au loc modificări în organism care, în unele cazuri, pot fi incompatibile cu viața. Acestea pot avea loc peste zeci de ani de la prima infecție. Potrivit Mayo Clinic, 15-30% dintre persoanele care nu administrează tratament pot intra în această fază.

Semnele clinice în acest caz pot fi următoarele:

- Orbirea;

- Surzirea;

- Boli mentale;

- Pierderea memoriei;

- Distrugerea oaselor și a țesuturilor moi;

- Afecțiuni neurologice, precum meningita;

- Boli de inimă;

- Neurosifilisul sau infecția creierului și a măduvei spinării.

Cum poate fi diagnosticat sifilisul?

Dacă experimentezi unul sau mai multe dintre simptomele descrise mai sus, adresează-te medicului cât de curând posibil. Acesta va diagnostica infecția după ce va preleva sânge și va efectua un examen fizic detaliat.

În cazul prezenței șancrului, va fi prelevat un frotiu din zona afectată pentru a depista prezența bacteriei.

În cazul afectării sistemului nervos medicul ar putea efectua puncția lombară pentru a analiza lichidul spinal.

Dacă ești însărcinată, medicul îți poate efectua investigațiile necesare pentru a depista prezența bacteriei, deoarece în unele cazuri o poți avea în organism fără a ști despre acest fapt.

Acest procedeu este necesar pentru a preveni infectarea copilului cu sifilisul congenital, care-i poate dăuna grav sau poate deveni fatal.

Cum să previi apariția sifilisului?

Cea mai bună metodă de prevenire a sifilisului este practicarea sexului protejat. Utilizează prezervativul pentru orice tip de sex ai practica. De asemenea:

- Practică sexul oral cu baraje dentare;

- Nu împărți niciodată jucăriile sexuale;

- Efectuează regulat testarea la prezența infecțiilor sexual-transmisibile și discută-le cu partenerii tăi.

Sifilisul poate fi transmis și prin ace comune, iată de ce trebuie să eviți injectarea preparatelor și a drogurilor cu seringa utilizată anterior de altcineva.

Cum să tratezi eficient sifilisul?

Sifilisul primar și secundar poate fi tratat eficient cu injecții de penicilină. Aceasta este unul dintre cele mai cunoscute antimicrobiene și este eficient pentru tratamentul acestei infecții. Persoanele care au alergie la penicilină pot fi tratate cu alte preparate, precum:

- Doxiciclină;

- Azitromicină;

- Ceftriaxon.

În cazul neurosifilisului, penicilina se va administra intravenos, ceea ce ar putea implica internarea în spital. Odată ajunse în stadiul final, modificările provocate de bacterie sunt ireversibile. Bacteria poate fi ucisă, însă tratamentul se va focusa pe diminuarea durerii și a disconfortului.

În timpul tratamentului abține-te de la contactele sexuale până șancrele de pe corpul tău se vor trata și medicul îți va permite să faci sex din nou.

Dacă ești sexual activ, partenerul tău trebuie să fie tratat, de asemenea. Nu faceți sex până când ambii vă veți trata.

Sănătate să aveți!

Sursa foto: 
gethealthystayhealthy.com/
Sursa: 

cdc.gov, healthline.com

La Inceput